
Babyvoeding
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Koemelkallergie komt vooral voor bij jonge kinderen, maar die groeien er vaak ook overheen. Wat zijn de symptomen van koemelkallergie? En kan je het op latere leeftijd nog ontwikkelen? Wij vertellen je alles over deze allergie!
Bij een koemelkallergie reageert je afweersysteem heftiger dan nodig op een bepaald eiwit in koemelk. Deze allergie voor koemelkeiwit komt het meeste voor bij baby’s, maar kan ook bij volwassenen voorkomen.
Koemelkallergie en lactose-intolerantie worden vaak door elkaar gebruikt, maar koemelkallergie is niet hetzelfde als lactose-intolerantie. Als je lactose-intolerant bent, ontbreekt er een bepaald enzym in je maag-darmstelsel dat nodig is om lactose (melksuiker) te verteren. Eet of drink je toch iets met lactose erin? Dan krijg je last van je buik. Bij een koemelkallergie krijg je niet alleen last van je buik, maar ook van je huid en luchtwegen als je koemelk binnen krijgt.
Koemelkallergie is soms moeilijk om te herkennen, omdat de klachten mild zijn, niet altijd direct optreden en ook op andere allergieën kunnen wijzen. Vaak vertonen baby’s met koemelkallergie al symptomen voordat ze 4 maanden oud zijn.
Als je allergisch bent voor koemelk en koemelk(eiwit) binnenkrijgt, kan je de volgende symptomen vertonen:
In zeldzame gevallen kan er bij een koemelkallergie anafylaxie ontstaan. Anafylaxie is een extreme allergische reactie waarbij het hele lichaam betrokken is. Bel direct 112 als je denkt dat iemand een anafylactische reactie heeft. De symptomen van anafylaxie zijn:
Zoals eerder genoemd is koemelkallergie is een veelvoorkomende voedselallergie bij baby's. Koemelkallergie symptomen bij baby's kunnen variëren van huiduitslag en eczeem tot maag- en darmproblemen zoals braken en diarree. Het is belangrijk om een koemelkallergie vroegtijdig te herkennen. Dit kan door middel van een eliminatie-dieet of een allergietest onder begeleiding van een arts of diëtist. Voor ouders die zich zorgen maken over een koemelkallergie bij hun baby, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een vroegtijdige diagnose en advies.
Borstvoeding blijft bij een koemelkallergie de beste voedingskeuze, omdat het je baby helpt om de symptomen van koemelkallergie te bestrijden en een sterke immuniteit op te bouwen.
Zodra je stopt met het geven van borstvoeding, is het van belang om geschikte flesvoeding te geven aan je baby. Hypoallergene flesvoeding is speciaal ontwikkeld voor baby's met een koemelkallergie. Deze formules bevatten namelijk afgebroken eiwitten, waardoor de kans op een allergische reactie sterk wordt verminderd. Daarnaast kan je ook kiezen voor flesvoeding op basis van geitenmelk of schapenmelk. Het is belangrijk om het advies van de kinderarts of diëtist op te volgen bij de keuze van flesvoeding voor een baby met een koemelkallergie. Het kiezen van de juiste flesvoeding is van belang voor voldoende voedingsstoffen en de groei en ontwikkeling van je baby.
Wil je meer weten over flesvoeding? Je leest er alles over in ons artikel over flesvoeding.
Ja, je kan op latere leeftijd nog koemelkallergie ontwikkelen. De kans hierop is klein, maar dit is zeker mogelijk. In sommige gevallen groeien baby’s niet over de koemelkallergie heen, waardoor ze in hun volwassen jaren nog steeds last kunnen hebben van de allergie. Het komt ook voor dat je op volwassen leeftijd de eerste symptomen ervaart.
Als je een genetische aanleg hebt voor allergie, heb je ook een grotere kans op koemelkallergie. Er is sprake van een genetische aanleg als minimaal 1 van je ouders, broers of zussen een allergie, eczeem of astma hebben.
Bij veel kindjes die allergisch zijn voor koemelk wordt de allergie rond de 1e verjaardag al milder. De meeste kinderen zijn er rond hun 4e overheen gegroeid. Een klein deel blijft voor de rest van het leven allergisch.
Wil je weten of jij of je kind nog steeds allergisch is? Bespreek met je huisarts hoe je dit het beste kan testen. Ga nooit zelf experimenteren of testen door bijvoorbeeld koemelk te drinken.
Koemelkallergie is helaas niet te genezen. Daarom is het belangrijk om koemelkvrij te eten. Overleg met je huisarts of een diëtist welke voeding je wel en niet kan eten en hoe je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Na diagnose kan je noodmedicatie voorgeschreven krijgen. Dat is vaak een injectiepen met adrenaline. Adrenaline onderbreekt de allergische reactie. Zorg er dus voor dat jij of je kind de adrenaline-injectie altijd bij zich heeft! Het is verstandig om je omgeving op de hoogte te brengen van jouw allergie of de allergie van je kind. Dan kan iemand anders jou of je kind helpen met noodmedicatie toedienen of kan er rekening worden gehouden bij bijvoorbeeld traktaties op school.
Vermoed je dat jij of je kind allergisch is voor koemelk? Neem dan contact op met je huisarts voor een allergietest.
Bel direct 112 als er sprake is van anafylactische shock. Dit is een levensbedreigende lichamelijke reactie.
Heb je een adrenaline-injectie gebruikt tegen de allergische reactie? Bel dan alsnog 112. De allergische reactie moet namelijk nog verder behandeld worden.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.