Condooms: welke is geschikt voor jou?

Seks is fijn en veel mensen doen het graag. Maar wil je voorkomen dat je een soa oploopt, of ongewenst zwanger raakt? Dan kan een condoom uitkomst bieden. Condooms voorkomen dat de zaadcellen in je baarmoeder terechtkomen. Maar hoe werkt een condoom nu eigenlijk precies? Lees snel verder.

anticonceptie-barrieremiddelen-DD - Zoenende man en vrouw

Wat is een condoom?

Een condoom is een latex, buisvormig zakje dat voor de seks over de penis wordt geschoven. De zaadcellen worden tijdens het orgasme hierin opgevangen, zodat deze je baarmoeder niet bereiken. Meestal zijn condooms van rubber gemaakt en je kunt ze in allerlei maten, vormen en kleuren vinden. Veel condooms bevatten ook een zaaddodend middel, voor extra bescherming. Ben je overgevoelig voor latex? Dan kun je ook een latexvrij condoom gebruiken.

Er zijn ook condooms voor vrouwen, die in de vagina worden ingebracht. Meer weten over condoomgebruik bij vrouwen? Lees dan ons het artikel over vrouwencondooms.

Hoe gebruik je een condoom?

Breng het condoom aan voordat er contact is met de vagina of anus. Zorg ervoor dat je een goed passend condoom gebruikt om te voorkomen dat deze afglijdt tijdens de seks. Ook is het belangrijk dat het condoom niet te lang in de zon heeft gelegen, niet over datum is of beschadigd tijdens het uitpakken.

Zo gebruik je een condoom:

  • Leg het opgerolde condoom op de eikel met de condoomrand aan de buitenkant.
  • Knijp het topje van het condoom dicht om te voorkomen dat er lucht in het topje zit. Het condoom kan knappen als hier lucht zit.
  • Rol het condoom helemaal over de penis en let er op dat de condoomrand aan de buitenkant zit. Als dit niet het geval is kan je het condoom niet goed afrollen en kan je beter een nieuw pakken.
  • Houd het condoom na het klaarkomen aan de rand vast en trek de penis uit de vagina of anus. Wacht hier niet te lang mee: hoe slapper de penis, hoe makkelijker het condoom kan afglijden.
  • Let goed op dat er geen sperma aan de handen zit, hier kan de partner namelijk nog steeds zwanger van raken of kunnen soa’s worden overgedragen. Was ook goed de handen na het verwijderen van het condoom om veilig verder te kunnen vrijen.
  • Maak na het gebruik een knoopje in het condoom en gooi het in de vuilnisbak. Gooi het condoom liever niet in het toilet, omdat deze hierdoor verstopt kan raken.

Hoe betrouwbaar zijn condooms?

Gebruik je het condoom goed en volgens de instructies? Dan is een condoom voor 98% betrouwbaar. In de praktijk komt het jaarlijks in 5 tot 20% van de gevallen voor dat de vrouw alsnog zwanger raakt.

Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van condooms?

Over het algemeen geven condooms geen bijwerkingen. Het kan voorkomen dat iemand gevoelig is voor rubber. Dan kun je latexvrije condooms gebruiken.

Is het condoom gescheurd? Dan kan het zijn dat de afmeting niet goed is geweest. Door te veel of te weinig ruimte komt er namelijk spanning op het condoom, waardoor het kan scheuren.

Waar kan ik condooms kopen?

Voor condooms hoef je niet naar de huisarts. Deze kun je gewoon bij de drogist of apotheek halen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een condoom?

Bij het kopen van condooms moet je rekening houden met een aantal dingen:

  • Maatvoering: de juiste maat voorkomt dat je condoom oncomfortabel strak zit of afrolt tijdens de seks.
  • Materiaal: heeft je partner of jijzelf een latex allergie?
  • CE keurmerk:
  • Houdbaarheidsdatum

Welke soorten condooms zijn er?

Er bestaan veel soorten condooms met ieder zo zijn voordelen. De ene condoom is niet per se beter dan de andere. Welke condoom voor jou de beste is, hangt zowel af van je condoommaat als jouw voorkeuren. Wij hebben de verschillende soorten condooms voor je op een rij gezet:

  • Standaard condooms: bieden standaard bescherming en comfort.
  • Condooms met ribbels of nopjes: zorgen voor extra stimulatie tijdens de seks.
  • Latexvrije condooms: Zijn geschikt voor mensen met een latexallergie.
  • Extra dunne condooms: Door het dunnere laagje ervaar je meer huid-op-huid-gevoel, maar ze hebben een iets groter risico op scheuren.
  • Condooms met glijmiddel: bevatten al glijmiddel en zijn daardoor direct klaar voor gebruik.
  • Extra safe condooms: Zijn dikker dan standaard condooms en bieden daardoor meer veiligheid, maar iets minder stimulatie.
  • Smaakjes condooms: Zorgen ervoor dat je partner tijdens orale seks kan genieten van een lekkere chocolade-, banaan- of aardbeiensmaak.
  • Condooms met vertragend effect: Helpen het mannelijke hoogtepunt uit te stellen, waardoor je langer kan genieten van de seks.

Welke maat condoom heb je nodig?

De juiste condoommaat is erg belangrijk. Een condoom dat te strak zit, heeft een grotere kans om te scheuren en knelt je zaakje af. Een te grote condoom zit te los en kan daardoor afrollen tijdens de seks. De meeste mannen gebruiken de standaardmaat. Welke maat condoom je nodig hebt, hangt voornamelijk af van de dikte van je penis.

De dikte van je penis: Meet de omtrek van je erecte penis op het breedste punt met een meetlint. Heb je geen meetlint bij de hand, dan kan je ook een touwtje gebruiken. Zorg er wel voor dat je het touwtje daarna met een meetlint meet voor een nauwkeurig resultaat. Zo voorkom je ondanks je onderzoek een teleurstelling in de slaapkamer.

Omtrek van de penis Condoommaat of nominale breedte
<10 cm 47mm
10 – 11 cm 49mm
11 – 11.5 cm 53mm
11.5 – 12 cm 57mm
12 – 13 cm 60mm
13 – 14 cm 64mm
14 cm> 69mm

Bron: www.jouwggd.nl

Welke soorten glijmiddel zijn er?

Naast verschillende soorten condooms, zijn er ook verschillende soorten glijmiddel. Ieder soort glijmiddel heeft zo zijn voordelen. Welke glijmiddel voor jou de beste is, hangt af van je voorkeuren. Wij hebben de meest bekende soorten voor je op een rij gezet.

  • Siliconen glijmiddel: zorgt voor een langdurig en gladder effect dan glijmiddel op waterbasis. Deze variant is moeilijker af te wassen, maar daardoor ook te gebruiken in het water.
  • Glijmiddel op waterbasis: voelt niet vet of plakkerig aan en kan meestal worden gebruikt in combinatie met condooms. Deze variant is een goed alternatief als je niet tegen siliconen glijmiddel kan, maar droogt wel sneller op.
  • Glijmiddel met smaak: zorgt voor een lekkere geur en biedt je partner een lekker smaakje tijdens de orale seks.
  • Anaal glijmiddel: is vaak dikker en glijdt meer dan ander glijmiddel, waardoor het extra comfort biedt en de kans op wondjes vermindert.
  • Natuurlijk glijmiddel: is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Het bevat meestal geen alcohol, parfum en is niet vet. Vaak is het op waterbasis, waardoor het veilig te gebruiken is met condooms.
  • Massage olie glijmiddel: naast het geven van een heerlijke ontspannende of erotische massage aan je partner, kan het ook nog gebruikt worden als glijmiddel.

Ben jij benieuwd welke soort glijmiddel je in combinatie met seksspeeltjes kan gebruiken? Lees dan ons artikel over seksspeeltjes.

Ons assortiment aan glijmiddel

Alternatieven voor een condoom

Wil je liever geen condoom gebruiken? Dan kan je ook kiezen voor één van de volgende middelen:

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.