Alternative text missing

Pessarium

Wil jij wel seks hebben, maar liever geen condoom gebruiken? Dan kun je ook een pessarium als voorbehoedsmiddel inzetten. Dit is een anticonceptiemiddel die gebruikt wordt door vrouwen. Maar wat is het precies en hoe werkt het? Lees verder!

Wat is een pessarium?

Een pessarium is een voorbehoedsmiddel dat de vrouw gebruikt. Het is een rubberen kuipje met een stevige, maar flexibele rand, die ook wel een diafragma of barrièremiddel wordt genoemd. Barrièremiddelen zijn middelen die ervoor zorgen dat de zaadcellen de baarmoedermond niet bereiken. Je brengt het pessarium in de vagina naar binnen en de rubberen rand zorgt ervoor dat deze op zijn plek blijft.

Hoe werkt een pessarium?

Het pessarium sluit de baarmoedermond als het ware af, waardoor de zaadcellen niet in de baarmoeder en eileiders kunnen komen. Als er geen eitje bevrucht kan worden, raak je niet zwanger.

Hoe gebruik je een pessarium?

Je brengt het pessarium diep in de vagina in, voordat er contact is met de penis. Breng wel eerst een zaaddodend middel aan, aan de kant die tegen de baarmoedermond wordt geplaatst. Zo kunnen eventuele zaadcellen niet de baarmoeder inkomen. Nadat je het pessarium hebt ingebracht, breng je nog wat zaaddodend middel in, zodat deze goed zijn werk kan doen. Je kunt het pessarium daarna het beste nog een paar uur laten zitten, zodat het zaaddodend middel door kan werken. Je kunt het pessarium dan ook meerdere malen gebruiken.

Hoe betrouwbaar is een pessarium?

Gebruik je het pessarium op de juiste manier? Dan is het een zeer betrouwbaar voorbehoedsmiddel. De kans op zwangerschap is gemiddeld minder dan één procent per jaar. Helaas wordt het pessarium niet altijd op de juiste manier gebruikt, waardoor de kans op zwangerschap groter is.

Heeft het pessarium bijwerkingen?

Gelukkig heeft het pessarium weinig bijwerkingen. Als vrouw voel je het niet zitten en de man kan het af en toe voelen. Het kan wel zo zijn dat je overgevoelig reageert op bepaalde zaaddodende middelen. Dan is het verstandig om een ander middel te gebruiken.

Heb je een latex- of rubber allergie? Dan kun je een latexvrij condoom of een vrouwencondoom proberen. Als je een latex- of rubber allergie wil laten vaststellen, moet je even naar de huisarts.

Moet ik voor een pessarium naar de huisarts?

Ja. Het pessarium moet namelijk worden aangemeten. Wanneer je flink bent aangekomen of afgevallen, of wanneer je zwanger bent geweest, is het verstandig om deze opnieuw te laten aanmeten.

Voor wie is een pessarium geschikt?

Het pessarium is geschikt voor vrijwel alle vrouwen, behalve vrouwen die:

  • Nog nooit geslachtsgemeenschap hebben gehad
  • Een verzakking van de baarmoeder hebben
  • Niet goed met hun vingers in hun vagina kunnen of willen komen
  • Minder dan zes weken geleden zijn bevallen

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.