
Anticonceptie
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Een van de eenvoudigste vormen van anticonceptie is de prikpil: daar hoef je maar eens in de twaalf weken aan te denken! Wel zo makkelijk dus. Wij vertellen je in dit artikel alles over de prikpil!
De prikpil is een anticonceptiemiddel op basis van hormonen. Net als bij de minipil en het hormoonspiraaltje, wordt er bij de prikpil alleen progestageen afgegeven.
Let op: de prikpil voorkomt zwangerschap, maar geen soa's! Alleen een condoom beschermt tegen soa’s.
Progestageen is een hormoon dat dezelfde eigenschappen heeft als het lichaamseigen progesteron. Het hormoon blokkeert de afgifte van de natuurlijke hormonen, waardoor er geen rijpe eicel gestimuleerd wordt om vrij te komen. Daardoor kan er ook geen bevruchting plaatsvinden. Bovendien wordt door het progestageen de samenstelling van het baarmoederhalsslijmvlies zo veranderd dat de baarmoederhals niet meer toegankelijk is voor zaadcellen.
Nadat je gestopt bent met de prikpil, duurt het zo’n drie maanden voordat je cyclus weer ‘gereset’ is. Maar dat kan ook wat langer duren. Je lichaam moet weer even wennen aan de verandering in hormoonhuishouding.
De prikpil wordt 1 keer per 12 weken (ongeveer 3 maanden) ingespoten door je huisarts. De eerste prik kan het beste worden gegeven op de eerste of tweede dag van de menstruatie.
De kans om zwanger te worden met de prikpil is vrijwel nul, als de eerste prik tijdens de menstruatie plaatsvindt en er op dat moment niet al sprake is van een bevruchting.
De werking van de prikpil wordt niet verminderd door antibiotica of als je ziek bent en moet overgeven of diarree hebt. Sommige medicijnen, zoals bepaalde anti-epileptica, kunnen de werking van de prikpil wel beïnvloeden. Bespreek met je huisarts wat voor jou de beste anticonceptie is als je medicijnen gebruikt.
Bij de prikpil kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen:
Voor de meeste vrouwen is de prikpil geschikt. De prikpil is met name geschikt als:
Overleg altijd met je huisarts of de prikpil geschikt is voor jou.
Omdat alleen een arts de prikpil kan toedienen, moet je elke 12 weken terug naar je huisarts om de volgende prik te halen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.