Inbakeren: wat moet je weten over deze methode?

Inbakeren is het stevig inwikkelen van je baby in doeken. Maar waarom wordt dit gedaan, en is inbakeren geschikt voor iedere baby? In dit artikel lees je alles over het inbakeren van je kleintje. 

Pasgeboren baby die ingebakerd is.

Wat is inbakeren?

Inbakeren is een eeuwenoude methode waarbij een baby strak in doeken wordt gewikkeld om de bewegingen van de armen en benen te beperken. Vroeger werden baby’s vaak maandenlang onafgebroken ingebakerd, behalve tijdens het verschonen. Vanaf de 19e eeuw raakte inbakeren in Nederland uit de mode, omdat mensen vonden dat baby’s vrij moesten kunnen bewegen.

Tegenwoordig is inbakeren aangepast aan moderne inzichten. Het wordt alleen toegepast tijdens het slapen en op een manier die rekening houdt met de natuurlijke ontwikkeling van je baby. Als je baby wakker is, mag het vrij bewegen.

Waarom zou je je baby inbakeren en wat is het effect?

Baby’s kunnen vaak ongecontroleerde bewegingen met hun armpjes en beentjes maken, wat ze kan storen tijdens het slapen. Het kan vooral nuttig zijn voor baby’s die:

  • Onrustig slapen door ongecontroleerde bewegingen.
  • Oververmoeid zijn en moeilijk in slaap vallen.

In welke gevallen kan je je baby beter niet inbakeren?

Niet alle kinderen mogen ingebakerd worden. Inbakeren kan rust en geborgenheid geven, maar is niet voor alle baby's geschikt. Hou in de volgende situaties rekening met extra voorzorg.

  • Gezondheidsklachten: als je baby klachten heeft is inbakeren vaak geen goede optie.
  • Leeftijd: baby's die zich al kunnen omrollen (meestal vanaf 4-6 maanden), mogen niet worden ingebakerd vanwege veiligheidsrisico's.
  • Onzekerheid: bij twijfel over het gedrag of de gezondheid van je baby, neem altijd eerst contact op met je verloskundige of huisarts.

Vanaf wanneer kan je je baby inbakeren?

Je kan beginnen met inbakeren als je baby enkele weken oud is en moeite heeft met slapen door overprikkeling of ongecontroleerde bewegingen. Hoe lang baby’s ingebakerd worden, verschilt per kind. Gemiddeld duurt dit zo’n 3 maanden.

Tot wanneer kan je je baby inbakeren?

Het is belangrijk om tijdig te stoppen met inbakeren, meestal rond de leeftijd van 6 maanden. Op deze leeftijd leren baby’s zichzelf omrollen, waardoor inbakeren onveilig kan worden. Zodra je baby ingebakerd op de buik draait, moet je direct stoppen.

Hoe kan je het inbakeren van je kleintje afbouwen?

Inbakeren afbouwen doe je stap voor stap. Zodra je baby een stabiel slaapritme heeft (meestal na 6 weken), kan je het inbakeren verminderen. Begin bijvoorbeeld met het loslaten van één armpje en observeer hoe je baby hierop reageert.

Merk je dat je kleintje weer moeite krijgt met slapen? Dan is het nog te vroeg om af te bouwen. Pas wanneer je baby zonder inbakeren goed doorslaapt, kan je volledig stoppen.

Waar moet je op letten bij het inbakeren?

Als je begint met inbakeren, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen:

  • Leg je baby op de rug, nooit op de buik.
  • Zorg dat de doeken de benen niet te strak omwikkelen, vooral bij baby’s jonger dan 6 maanden.
  • Gebruik alleen ademende, natuurlijke materialen voor kleding en beddengoed.
  • Houd de slaapkamer koel (15-18 graden).

Let op: een te warme omgeving kan leiden tot oververhitting. Controleer regelmatig of je baby het niet te warm heeft.

Waarom is deskundig advies over inbakeren belangrijk?

Het juist aanleren van de techniek en het goed inschatten van de situatie is cruciaal. Vraag daarom altijd om begeleiding van je consultatiebureau. Zij kunnen je helpen bij het leren inbakeren en geven advies over een veilig slaapritme.

Veelgestelde vragen over het inbakeren van baby’s

Vanaf wanneer kan je inbakeren?

Meestal vanaf enkele weken oud, als je baby slaapproblemen heeft door overprikkeling.

Tot welke leeftijd kan je inbakeren?

Stop uiterlijk rond de 6 maanden of zodra je baby ingebakerd op de buik kan draaien.

Hoe bouw je inbakeren af?

Stap voor stap, bijvoorbeeld door eerst één armpje vrij te laten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.