Krampjes bij baby’s: onze gouden tips!

Heeft je baby last van krampjes? Je hebt alles al geprobeerd: wiegen, zachtjes praten, een warme kruik. Toch lijkt niets te helpen? Krampjes komen veel voor bij baby’s en kunnen erg vervelend zijn. Maar wat zijn krampjes precies? Hoe herken je krampjes en wat kan je doen? In dit artikel delen we onze gouden tips die kunnen helpen bij het verlichten van die vervelende krampjes. Lees dus snel verder!

Baby die last heeft van krampjes.

Wat zijn krampjes bij baby’s?

Krampjes bij baby's zijn pijnlijke samentrekkingen in de darmpjes door lucht in het nog onderontwikkelde spijsverteringsstelsel. Deze krampjes kunnen ervoor zorgen dat je baby plotseling veel huilt en onrustig wordt. Een veelvoorkomende oorzaak van huilbuien, pijn en andere ongemakken bij baby's. Krampjes komen veel voor bij pasgeboren baby’s en verdwijnen meestal weer als je baby wat ouder is.

Wat zijn krampjes bij baby’s?

Krampjes bij baby’s zijn pijnlijke samentrekkingen in de darmpjes door lucht in het nog onderontwikkelde spijsverteringsstelsel. Deze krampjes kunnen ervoor zorgen dat je baby plotseling veel huilt en onrustig wordt. Een veelvoorkomende oorzaak van huilbuien, pijn en andere ongemakken bij baby's. Ondanks dat krampjes vaak voorkomen bij pasgeboren baby’s, kan het voor veel bezorgdheid zorgen bij ouders. Het kan namelijk lastig zijn om de klachten helemaal weg te nemen.

Hoe ontstaan krampjes bij baby’s?

Krampjes bij baby’s ontstaan vaak doordat lucht wordt ingeslikt tijdens het drinken, vooral als je baby snel drinkt of veel én snel hapt. Daarnaast kunnen krampjes ontstaan door een snelle of trage toeschietreflex van de borstvoeding, waarbij ook veel lucht vrijkomt. Deze lucht komt vast te zitten in de darmen en zorgt voor druk en ongemak. Daarnaast zit het spijsverteringsstelsel van je baby in een ontwikkelproces: de darmen moeten nog leren om voeding goed te verteren. Hierdoor ontstaan er sneller gasophopingen die voor krampjes zorgen.

Hoe herken je krampjes bij baby’s?

Je herkent krampjes aan de volgende signalen.

  • Plotseling huilen: je baby begint vaak ineens hard te huilen zonder duidelijke oorzaak.
  • Beentjes optrekken of strekken: veel baby’s trekken hun knietjes op naar hun buik of strekken juist hun beentjes krampachtig uit.
  • Gebalde vuistjes: tijdens de krampjes balt je baby zijn vuistjes door de spanning.
  • Rood aanlopen: je kleintje kan rood worden van de inspanning tijdens een krampaanval.
  • Krampjeshouding: je baby lijkt een beschermende houding aan te nemen door de buik in te trekken of de rug te krommen.
  • Groene ontlasting: dit kan wijzen op onvolledige vertering, wat samenhangt met krampjes.
  • Onrustig na de voeding: vaak ontstaan krampjes na een voedmoment, waarbij je baby zich niet goed kan ontspannen en moeilijk te troosten is.

Wanneer beginnen krampjes bij baby’s?

Krampjes kunnen al vroeg beginnen, vaak in de eerste paar weken na de geboorte. Sommige pasgeboren baby's krijgen al krampjes na 1 week, terwijl andere baby’s er na 2 of 3 weken last van krijgen. In deze periode moet het spijsverteringssysteem van de baby nog wennen aan het verwerken van voeding, en dat kan zorgen voor veel ongemak. Het komt ook voor dat je baby pas later dan 3 weken last begint te krijgen van krampjes.

Wanneer zijn krampjes bij baby’s het ergst?

De piek wanneer darmkrampjes het ergst zijn bij baby's varieert, maar meestal zie je dit rond de 6 tot 8 weken. Veel ouders merken dat de darmkrampjes dan vooral ’s avonds toenemen. Baby’s zijn dan niet alleen het meest verzadigd, maar kunnen ook extra prikkelbaar zijn van de drukke dag.

Hoelang duren krampjes bij baby’s?

De duur van een krampaanval bij baby’s varieert: sommige krampjes duren maar een paar minuten, terwijl andere darmkrampjes tot een halfuur of zelfs langer aanhouden. Hoewel de intensiteit per baby verschilt, is het goed om te weten dat deze periode in de meeste gevallen tijdelijk is!

Wanneer worden krampjes bij baby’s minder?

Bij de meeste baby's nemen de krampjes af rond de 3e of 4e maand. Op deze leeftijd is het spijsverteringsstelsel beter ontwikkeld. Dit zorgt voor minder gasvorming en daardoor minder pijnlijke darmkrampjes. Vanaf deze leeftijd kunnen baby’s ook beter hun spieren beheersen en lucht afvoeren door bijvoorbeeld zelf te boeren, wat ook verlichting brengt.

Wat te doen bij krampjes bij baby’s: onze 14 gouden tips

Krampjes kunnen voor baby’s én ouders een uitdagende tijd zijn, met veel huilbuien en slapeloze nachten. Wij delen wat tips om deze krampjes te verlichten en je kleintje zo goed mogelijk te kalmeren.

  • 1. Bied borst- of flesvoeding* rustig aan. Zorg ervoor dat je baby rustig drinkt en niet te veel lucht inslikt, dit kan helpen om gasvorming te verminderen.
  • 2. Voed op vaste tijden Probeer regelmaat te houden in de momenten dat je voeding geeft, zodat de darmen hieraan wennen. Veel verschil in voedmomenten of verschil in hoeveelheid kan extra belastend zijn voor de darmen van je baby.
  • 3. Las drinkpauzes in. Geeft je baby genoeg tijd om te drinken en las pauzes in waar nodig.
  • 4. Laat je baby boeren Geef je baby na een voedmoment de kans om boertjes te laten om zo de kans op krampjes te verminderen.
  • 5. Zachtjes wiegen bij krampjes. Zachtjes je baby wiegen kan kalmerend werken en helpt vaak om de krampjes te verlichten.
  • 6. Bij borstvoeding: laat je kleintje de borst goed leegdrinken. De laatste beetjes melk, ook wel achtermelk genoemd, blijft langer in de maag zitten voordat het in de darmen komt. Deze melk is namelijk een stuk vetter dan de eerste beetjes melk. Zo hoeven de darmpjes niet gelijk hard aan het werk om dit te verteren. Deze melk is dus niet alleen extra voedzaam, maar kan ook helpen tegen krampjes.
  • 7. Bij flesvoeding*: schud de flesvoeding* niet te hard. Het te hard schudden van flesvoeding* zorgt dat er meer lucht vrijkomt in de fles, wat niet bevorderlijk is voor de krampjes.
  • 8. Kies voor een minder volle fles en meer drinkmomenten. Het kan helpen om je baby niet te veel voeding in 1 keer te geven. Kies in plaats van een volle fles voor wat minder flesvoeding* die je vaker over de dag verspreidt. Zo krijgt je baby evenveel voeding binnen, maar op een rustiger tempo.
  • 9. Gebruik een warme kruik- of pittenzak. Leg een warme kruik op de buik van je baby om de spieren te ontspannen en de pijn te verzachten.
  • 10. Geef je baby een buikmassage. Masseer het buikje van je baby in een ronde beweging met de klok mee om gassen te helpen afvoeren.
  • 11. Fietsen met de beentjes. Lig je baby op zijn rug en beweeg de beentjes zachtjes op en neer, als een fietspedaalbeweging, om de darmwerking te stimuleren.
  • 12. Draag je baby in een draagzak of draagdoek. Draag je baby in een draagzak of doek om hem in beweging te houden, wat soms helpt bij het verlichten van krampjes.
  • 13. Zorg voor een rustige omgeving. Zorg voor een rustige en ontspannen omgeving tijdens de voeding en slaap, om overprikkeling te voorkomen.
  • 14. Laat je baby zuigen. Zuigen kan helpen bij het voorkomen van krampjes. Heeft je kleintje geen honger meer? Laat hem of haar dan zuigen op je pink of een speen.

Probeer de tips eens uit en kijk waar jouw kleintje het beste op reageert. Vergeet niet: elke baby is anders en doe vooral wat goed voelt!

Hoe hou je je baby het beste vast bij krampjes?

Als je baby last heeft van krampjes, dan kan de juiste manier van vasthouden je kleintje kalmeren én zelfs verlichting geven. Wij benoemen 2 manieren om je baby vast te houden bij krampjes.

  • De verticale positie. Probeer je baby in een verticale positie te houden, waarbij hij tegen je borst aanligt. Dit helpt om de lucht die je baby tijdens het drinken heeft ingeslikt, beter af te voeren.
  • De buikligging op de arm. Hierbij hou je je baby vast met zijn of haar buik op je onderarm, terwijl je het hoofdje ondersteund met je hand. Deze houding helpt de druk op de buik te verlichten.

Het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak kan ook helpen, omdat de bewegingen je kleintje kalmeren en soms kan helpen bij het verlichten van krampjes.

Borstvoeding en krampjes

Hoewel borstvoeding over het algemeen makkelijker te verteren is dan flesvoeding*, kunnen krampjes nog steeds ontstaan door verschillende factoren. Denk aan een te snelle of trage toeschietreflex, lucht inslikken tijdens het drinken of een gevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen in de moedermelk. Er zijn namelijk een aantal voedingsmiddelen die je beter kan vermijden als je borstvoeding geeft aan je baby met darmkrampjes. Verder in dit artikel vertellen we hier meer over! Daarnaast helpt het ook om te experimenteren met verschillende posities en technieken om je baby comfortabeler te maken tijdens het borstvoeden.

Flesvoeding* voor baby’s met krampjes

Krijgt je baby flesvoeding*? Dan kunnen krampjes ook een veelvoorkomend probleem zijn. Flesvoeding* veroorzaakt over het algemeen meer gas. Vooral als de speen niet goed is aangepast op de fles of als je baby te veel lucht inslikt tijdens het drinken. Het kiezen van een fles en speen die helpen om lucht te minimaliseren, zoals anti-koliek flessen, kunnen helpen om krampjes bij baby's te verminderen. Het is daarnaast ook belangrijk om de flesvoeding* niet te vaak te geven met een grote hoeveelheid voeding. Zo heeft je baby de tijd om de melk goed te verteren en zal je kleintje minder lucht inslikken.

Heeft je baby veel last van krampjes? Dan kan je overwegen om speciale flesvoeding* voor baby's met krampjes te geven. Let op: overleg eerst met je arts of lactatiekundige voordat je kiest voor dieetvoeding.

Welk voedsel kan je bij borstvoeding beter vermijden voor baby’s met krampjes?

Sommige moeders merken dat hun eigen voeding invloed kan hebben op de spijsvertering van hun baby. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat specifieke voedingsmiddelen direct krampjes veroorzaken, kan het nuttig zijn om te kijken of jouw dieet hierbij een rol speelt.

Veelgenoemde voedingsmiddelen waarvan moeders soms een verband vermoeden, zijn:

  • cafeïnehoudende dranken (zoals koffie)
  • chocolade
  • koolsoorten (zoals broccoli, bloemkool en spruitjes)
  • uien
  • sterk gekruid eten
  • zuivelproducten

Deze voedingsmiddelen kunnen gasvorming en buikpijn veroorzaken bij je baby. Let op: vraag altijd eerst om advies bij een arts of lactatiekundige. Zo weet je zeker dat je de juiste stappen onderneemt om je baby te helpen én tegelijkertijd zorgt dat je kleintje de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt.

Krampjes en koemelkallergie

Blijft je baby last hebben van krampjes? Er bestaat een link tussen krampjes en een mogelijke koemelkallergie, waarbij je baby gevoelig reageert op de eiwitten in koemelk. Denk je dat dit het geval is? Dan is het slim om met je arts of het consultatiebureau te praten.

Wil je meer lezen over een koemelkallergie? Lees dan ons artikel met alles wat je moet weten over een koemelkallergie.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

*borstvoeding is de beste voeding voor baby’s

Disclaimer

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.