
Babygezondheid
Etos
Laatste update 13 maart 2025
Heeft je kind een klein roze plekje op de nek, het gezicht of op de onderrug? Dit kan een ooievaarsbeet zijn, het wordt door sommige ook wel een ‘engelenkus’ genoemd. We snappen dat je benieuwd bent wat dit precies is. Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over een ooievaarsbeet!
Een ooievaarsbeet is een volkomen onschuldige, rode of roze verkleuring van de huid die ontstaat door verwijde bloedvaatjes vlak onder het huidoppervlak. Dit komt bij veel baby’s voor: ongeveer 30 tot 40 procent wordt ermee geboren. De vlekjes kunnen variëren in grootte en kleurintensiteit, afhankelijk van de doorbloeding en de plek op het lichaam. Vaak worden ze zichtbaarder als je baby huilt, zich inspant of een temperatuurschommeling heeft. Er bestaan verschillende benamingen voor deze verkleuring, zoals ooievaarspik, zalmvlek of salmon patch. Als de vlek op het voorhoofd, de oogleden of de neus zit, wordt hij ook wel een engelenkus genoemd.
Een ooievaarsbeet is een kleine afwijking van een aantal oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Dit gebeurt al tijdens de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder. Waarom deze vaatverwijding precies optreedt, is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt een onschuldige variatie in de doorbloeding van de huid te zijn. Erfelijkheid kan een rol spelen, omdat ooievaarsbeten bij sommige families vaker voorkomen. Daarnaast kunnen factoren zoals de doorstroming van bloed in de foetale fase en de rijping van de bloedvaten invloed hebben op het ontstaan van deze vlekjes.
Een ooievaarsbeet is een vlakke, roze of roodachtige verkleuring van de huid die meestal voorkomt in de nek, op het gezicht (voorhoofd, oogleden of neus) of soms op de onderrug van je kind. De grootte en intensiteit van de verkleuring kunnen variëren, maar de plek voelt niet verdikt of ruw aan. Kenmerkend is dat de kleur tijdelijk intenser wordt wanneer je kind zich inspant, bijvoorbeeld bij huilen, boosheid of druk zetten tijdens het drinken of poepen. Ook kan de vlek lichter worden als je erop drukt. Een ooievaarsbeet veroorzaakt geen pijn of jeuk en heeft verder geen invloed op de gezondheid van je kind.
Een ooievaarsbeet is volkomen onschuldig en verdwijnt in de meeste gevallen binnen een jaar. Je hoeft daarom niets te doen bij een ooievaarsbeet. Je kan eventueel de huid verzorgen met een hydraterende crème als deze droog aanvoelt. Bescherm de plek tegen de zon met zonnebrandcrème om verkleuring te voorkomen. Vermijd wrijven of krabben, zodat de huid niet geïrriteerd raakt.
Een ooievaarsbeet is een aangeboren huidverkleuring die spontaan ontstaat tijdens de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder. Er zijn geen methoden om dit te voorkomen, omdat het simpelweg een natuurlijk verschijnsel is. Ook is er niets wat je kan doen om de plek sneller te laten verdwijnen. In de meeste gevallen vervaagt de ooievaarsbeet vanzelf naarmate je kind ouder wordt, meestal binnen enkele maanden tot een paar jaar.
Als een plekje groter of paars wordt, kan je een afspraak maken bij je huisarts. Er is dan mogelijk geen sprake van een ooievaarsbeet. De huisarts kan nagaan om wat voor afwijking het dan wel gaat en of behandeling noodzakelijk is.
Voor een gewone ooievaarsbeet hoef je niet met je kind naar de huisarts.
Disclaimer: Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.