
Luiers
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Je baby voeden in je favoriete outfit? Als kersverse ouder merk je al snel dat dit niet zo’n goed idee is! Veel baby’s hebben namelijk last van reflux, waarbij de voeding vaak weer wordt uitgespuugd na het voeden. Daar gaat je mooiste overhemd… Wil je weten wat reflux is, hoe je het kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen? Wij vertellen je er alles over.
Het komt vaak voor dat baby’s met reflux moeten spugen. Na het voeden stroomt de maaginhoud dan weer terug in de slokdarm, soms wel meerdere keren per dag. Een baby kan ook reflux hebben zonder te moeten spugen. Dit wordt ‘verborgen reflux’ genoemd. De voeding stroomt dan wel terug de slokdarm in, maar komt niet verder dan de keel. Andere symptomen van reflux bij baby’s kunnen zijn:
Denk je dat je kindje reflux heeft? Gelukkig is er meestal geen reden tot paniek. Het terugstromen van de maaginhoud is vrij onschuldig en gaat vaak vanzelf over. Bovendien hebben baby's er meestal zelf geen last van. Heel soms kunnen refluxklachten van je baby leiden tot refluxziekte.
Let op: heeft je kind ook last van diarree? Ga dan even langs de huisarts. In dat geval kan het spugen namelijk een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld voedselovergevoeligheid, buikgriep of een andere infectie.
In zeldzame gevallen kunnen aanhoudende klachten leiden tot refluxziekte. We spreken van refluxziekte, wanneer de slokdarm door het terugstromen van de maaginhoud schraal wordt of geïrriteerd of ontstoken raakt. Baby’s met refluxziekte kunnen:
Vermoed jij dat je baby last heeft van refluxziekte? Neem dan contact op met je huisarts.
Laat je baby rechtop zitten tijdens (en tot een half uur na) het voeden.
Ga het eerste half uur na het voeden rustig om met je kind.
Laat je baby boertje(s) laten na het voeden.
Geef je baby meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden voeding.
Dik de voeding van je kindje in door gebruik te maken van johannesbroodpitmeel of rijstebloem. Let op: bij sommige kindjes zorgt het indikken van voeding juist voor meer refluxklachten. Houd daarom goed in de gaten hoe je baby hierop reageert.
Let erop dat je baby niet te veel lucht of voeding binnenkrijgt tijdens het voeden. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verkeerde aanlegtechniek of een te groot gaatje in de speen.
Zorg ervoor dat het matras van je kindje aan het hoofdeind niet naar beneden hangt.
Heeft je baby erg last van refluxklachten? In zeldzame gevallen is medicatie nodig. Zo kan je huisarts maagzuurremmers voorschrijven als jouw kindje last blijft houden van klachten zoals:
Maagzuurremmers maken de maaginhoud iets minder zuur. Hierdoor raakt de slokdarm minder geïrriteerd, waardoor de klachten van reflux kunnen verminderen. Helaas hebben maagzuurremmers ook bijwerkingen en helpt het bovendien vaak niet om de klachten van je baby te verminderen.
Breng een bezoek aan de huisarts:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.