
Intimiteit
Etos
Laatste update 24 januari 2025
Je kindje heeft rode billetjes en moet huilen van de jeuk: dat klinkt als een schimmelinfectie! Een schimmelinfectie bij baby’s is niet gevaarlijk, maar gaat helaas niet vanzelf over. Lees hier hoe je een schimmelinfectie herkent en wat je kan doen.
Een schimmelinfectie bij baby’s wordt meestal veroorzaakt door de schimmel candida albicans, die heel vaak bij mensen op de huid en slijmvliezen wordt aangetroffen. Zolang de gist aan de oppervlakte blijft, merk je daar niets van, maar als deze de huid binnendringt, ontstaan er klachten. Bij baby’s en kinderen tot twee jaar treedt een schimmelinfectie met name op in de luierstreek. Het is de meest voorkomende huidinfectie op deze leeftijd en vrijwel elk kind krijgt ermee te maken.
Een schimmelinfectie bij baby's kan je op verschillende manieren herkennen. De huid die normaal gesproken wordt bedekt door een luier, wordt gelijkmatig rood. Op de grens met de gezonde huid is meestal een fijn schilferend randje te zien. Ook zie je vaak kleinere rode plekjes vlak langs de rand van de aangedane plek (de zogenaamde ‘eilandjes voor de kust’).
De huid kan branden, jeuken en is gevoelig of pijnlijk bij aanraken. Wanneer je kindje langere tijd een vieze luier draagt, verergeren de klachten.
Bij baby's jonger dan 4 weken is de schimmelinfectie meestal ontstaan tijdens de geboorte. Waarschijnlijk had de moeder tijdens de bevalling een vaginale schimmelinfectie. Bij kinderen ouder dan 4 weken wordt de schimmelinfectie meestal veroorzaakt door een combinatie van warmte, vocht en wrijving. De huid raakt hierdoor week en beschadigd. Als er dan candida aanwezig is, kan deze de huid binnendringen en een infectie veroorzaken.
Een schimmelinfectie bij baby’s komt meestal voor rondom de luier. In dat geval is de schimmel de oorzaak van luieruitslag. Luieruitslag hoeft echter niet altijd door een schimmel te komen. Deze uitslag kan ook ontstaan door stofjes in plas en poep, bijvoorbeeld als je kindje diarree heeft. In dat geval gaat de luieruitslag vanzelf over, maar bij een schimmelinfectie niet.
Nee, een schimmelinfectie gaat niet vanzelf over. Het is niet gevaarlijk, maar het kan wel vervelend zijn voor je kleintje. Daarom is het belangrijk om de infectie goed te behandelen.
Een goede hygiëne is niet alleen belangrijk als je kind een schimmelinfectie heeft, maar ook om die te voorkomen. Je kan deze tips volgen:
Een schimmelinfectie kan je behandelen met een antischimmelcrème, zoals miconazolnitraat*. Deze stof doodt vrijwel alle schimmels en sommige bacteriën die de huid kunnen besmetten. Smeer de huid van je baby twee keer per dag in. Doe dit in overleg met je huisarts of met het consultatiebureau.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik te bijsluiter.
Disclaimer:
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.