
Babygezondheid
Etos
Laatste update 20 november 2024
Slaapt je baby slecht? Misschien zit je baby in een slaapregressie! Een slaapregressie kan het slaapritme van je kleintje, en van jullie als ouders, enorm overhoop halen. Dit zorgt vaak voor slapeloze nachten. Maar deze slapeloze nachten zijn niet voor niets: slaapregressies zijn een normaal onderdeel van de groei en ontwikkeling van je baby. Wat houdt slaapregressie precies in, hoe herken je het en misschien nog wel belangrijker: wat doe je eraan? Je leest hier al onze tips!
Slaapregressie is een fase waarin je baby plotseling onrustig wakker wordt en moeite heeft met in- of doorslapen. De oorzaak? Het heeft alles te maken met de groei en ontwikkeling van je kleintje! Veel ouders merken slaapregressie voor het eerst op als de baby 4 maanden oud is, maar zelfs bij 24 maanden kan het nog voorkomen. Tijdens deze periodes leert je kindje veel nieuwe vaardigheden, zoals omrollen, kruipen, of zelfs het vormen van woordjes. Al deze nieuwe prikkels en indrukken kosten je kleintje veel energie en dit kan de slaap flink verstoren. Gelukkig is slaapregressie in de meeste gevallen tijdelijk. Het is namelijk ook een goed teken! Je baby is belangrijke stappen aan het maken in zijn of haar ontwikkeling!
Slaapregressie kan ontstaan op verschillende leeftijden. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende leeftijden bij slaapregressies én de bijbehorende oorzaken.
Slaapregressie herken je meestal aan een plotselinge verandering in het slaapgedrag van je baby. Waar je kleintje eerst goed sliep met een stabiel slaapritme, is het nu lastiger voor je kind om in slaap te vallen of om door te slapen. Naast deze ontwikkelingssprongen kan het ook door ziekte of andere grote gebeurtenissen ontstaan. Denk aan een verandering in de dagelijkse routine, bijvoorbeeld als je kleintje voor het eerst naar de kinderopvang gaat.
Slaapregressie herken je bij je baby aan:
Slaapregressie kan zowel kort als lang duren en ligt aan de situatie en de behoeftes van je baby. In de meeste gevallen duurt een slaapregressie tussen de 2 en 6 weken. Denk maar eens aan een jetlag van je verre vakantie, waarbij je soms ook minimaal een week nodig hebt om je juiste slaapritme weer te vinden. Zo is dat ook voor je kleintje! Over het algemeen duren de vroege slaapregressies, zoals rond de 4 maanden, vaak iets langer. Dit komt doordat de slaapcyclus dan ingrijpender verstoord wordt dan bij de volgende maanden. Dit vraagt dan meer tijd en energie van je kleintje om te stabiliseren. Latere slaapregressies, bijvoorbeeld rond de 18 en 24 maanden, houden gemiddeld 1 tot 4 weken aan.
Met deze handige tips zorg je dat je kleintje wat meer slaap krijgt.
Door deze tips te volgen, kan je slaapregressie bij je baby aanpakken. Want we weten allemaal: een uitgeruste baby is een uitgeruste ouder!
Wil je baby niet slapen en vraag je jezelf af of je baby last heeft van sprong 4 of slaapregressie? Je bent zeker niet de enige! De verschillen zijn namelijk erg klein. Sprong 4, die vaak rond de 14 en 20 weken plaatsvindt, is een fase waarin je kleintje veel nieuwe dingen leert. Dit kan zorgen voor wat extra prikkelbaarheid. Bij sprong 4 zie je vaak nieuwe veranderingen in gedrag bij je kleintje en een duidelijke behoefte aan emotionele binding. .
Slaapregressie is een tijdelijke verstoring van het slaapritme die zich uit in kortere dutjes en moeite met inslapen. Slaapregressie bij baby’s gaat ook vaak samen met sprongen in de ontwikkeling, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Bij slaapregressie gaat het vooral om de verstoorde slaapmomenten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je baby tijdens sprong 4 in een slaapregressie komt.
Heeft je baby last van slecht slapen en is je kleintje ontroostbaar? Dan kan het naast slaapregressie ook mogelijk zijn dat de tandjes doorkomen! Je leest er alles over in ons artikel over tanden krijgen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.