Etos: gecertificeerd drogist

Etos: gecertificeerd drogist

Centraal Bureau Drogisterijbedrijven

Maarssen

Bij Etos vind je het zelfzorgproduct dat jij nodig hebt, in onze winkels én online. Als gecertificeerd drogist helpen wij je graag met deskundig en betrouwbaar advies over zelfzorg. Zo vind je het juiste product voor jou, met advies over hoe je het gebruikt.

Centraal Bureau Drogisterijbedrijven

Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 2.35 voor € 2.11

Spruw

Huilt je baby veel tijdens het voeden? Of zitten er witte plekjes in de mond van je baby? Dit kan een teken zijn van spruw. Geen zorgen! Spruw komt veel voor en gaat vaak vanzelf weer over. Wil jij weten hoe je spruw kan herkennen, wat precies de oorzaak is en wanneer je naar de huisarts moet gaan? Wij geven antwoord op je vragen. 

Een baby die last heeft van spruw in haar mond

Wat is spruw?

Spruw, ook wel mondspruw genoemd, is een infectie van het mondslijmvlies waarbij witte puntjes in de mond ontstaan. Het treedt regelmatig op bij baby’s in de eerste zes weken na de geboorte. Baby’s krijgen soms last van spruw. Maar ook als moeder kan je spruw krijgen aan de borsten.

Wat zijn de symptomen van spruw?

Spruw bij baby’s kan je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Witte plekjes in de mond (vaak op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen)
  • Glanzende tong en/of lippen
  • Blaasjes in de mond
  • Prikkelbaarheid, veel huilen
  • Onrustig drinken, vaak de tepel loslaten, weigeren van de borst
  • Rode uitslag op de billen

Het komt vaak voor dat baby’s met spruw geen symptomen hebben. Hierdoor valt de infectie niet altijd direct op.

Symptomen van spruw bij de moeder kunnen zijn:

  • Brandende of stekende pijn in de borst of de tepel
  • Witte puntjes op de tepel
  • Glanzende of schilferige huid op de tepel
  • Rozerode of paarse kleur van de tepel
  • Tepelkloven
  • Herhaalde verstoppingen of ontstekingen aan de melkkanaaltjes

Wat is de oorzaak van spruw?

Spruw wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans. Dit is een schimmel die bij volwassenen van nature aanwezig is in de darmen, mond, vagina en op de huid. Candida veroorzaakt bij volwassenen vaak geen problemen, maar als een baby ermee wordt besmet, kan dit spruw veroorzaken. Spruw kan via menselijk contact worden doorgegeven, bijvoorbeeld tijdens een bevalling, het geven van borstvoeding of het bij het sabbelen aan een vinger. Ook kan een besmetting plaatsvinden door het delen van voorwerpen, zoals speelgoed of een speen.

Is spruw besmettelijk?

Spruw is besmettelijk en kan zich snel verspreiden. Daarom is het belangrijk om je baby met spruw goed in de gaten te houden. Dit kan je zelf doen om verspreiding te voorkomen:

  • Was altijd je handen met zeep na toiletbezoek, het verschonen van een luier of voordat je gaat voeden.
  • Maak alles grondig schoon wat je baby in zijn of haar mond of handen heeft gehad.
  • Kook spenen en flesjes iedere dag uit.
  • Maak je tepels schoon met lauwwarm water voordat je begint met voeden en als je klaar bent met voeden.
  • Laat de tepels na het wassen aan de lucht drogen.
  • Gebruik schone zoogcompressen.
  • Als je kolft, kook dan ook de kolfspullen na elke keer uit.
  • Laat andere kinderen niet met het speelgoed van je baby spelen.
  • Was kleren en handdoeken waar voeding of spuug op komt op 60 graden.

Wat kan je zelf doen bij spruw?

Neem contact op met je huisarts als de spruw bij je baby niet vanzelf weggaat. Je huisarts kan kijken of een behandeling noodzakelijk is.

Voor jezelf kan je een crème met miconazolnitraat* gebruiken op je tepels. Deze crème kan je kopen bij Etos. Smeer na elke voeding de crème op je tepels. Was je tepels wel goed voordat je weer borstvoeding geeft.

Is spruw gevaarlijk?

Er is geen reden tot paniek als je denkt dat je baby spruw heeft. Het is namelijk niet gevaarlijk en gaat vaak vanzelf weer over. Duurt de infectie erg lang (2 tot 3 weken) of heeft je kindje veel klachten? Dan kan er een behandeling nodig zijn om de spruw te bestrijden.

Tips bij spruw

Hygiëne is belangrijk om besmetting te voorkomen, maar ook om herstel te ondersteunen. Je kan de tanden van je baby poetsen met een speciale tandenborstel voor baby’s die je vaak vervangt, zodat de plekjes niet gaan bloeden. Daarnaast kan je zout water gebruiken om de mond van je baby te reinigen. Gebruik geen mondwater of mondsprays. Ook is het belangrijk dat je immuunsysteem aansterkt, zodat de schimmel onder controle gehouden wordt. Daarom zijn een goede nachtrust en gezonde voedingskeuzes belangrijk. Ook voor je baby is voldoende rust en slaap belangrijk.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Huilt je baby veel tijdens het voeden of zie je witte plekjes in de mond van je baby? Dat kan wijzen op spruw. Ga langs de huisarts als:

  • Je baby erg onrustig drinkt door spruw.
  • Je baby door spruw rode uitslag op zijn of haar billen heeft waarbij de huid kapot gaat.
  • Je baby na 2 tot 3 weken nog steeds last heeft van spruw.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

* Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG-KAG: 4296-0125-2629

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.