
Luiers
Etos
Laatste update 20 februari 2025
Huilt je baby veel tijdens het voeden? Of zitten er witte plekjes in de mond van je baby? Dit kan een teken zijn van spruw. Geen zorgen! Spruw komt veel voor en gaat vaak vanzelf weer over. Wil jij weten hoe je spruw kan herkennen, wat precies de oorzaak is en wanneer je naar de huisarts moet gaan? Wij geven antwoord op je vragen.
Spruw, ook wel mondspruw genoemd, is een infectie van het mondslijmvlies waarbij witte puntjes in de mond ontstaan. Het treedt regelmatig op bij baby’s in de eerste zes weken na de geboorte. Baby’s krijgen soms last van spruw. Maar ook als moeder kan je spruw krijgen aan de borsten.
Spruw bij baby’s kan je herkennen aan de volgende symptomen:
Het komt vaak voor dat baby’s met spruw geen symptomen hebben. Hierdoor valt de infectie niet altijd direct op.
Symptomen van spruw bij de moeder kunnen zijn:
Spruw wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans. Dit is een schimmel die bij volwassenen van nature aanwezig is in de darmen, mond, vagina en op de huid. Candida veroorzaakt bij volwassenen vaak geen problemen, maar als een baby ermee wordt besmet, kan dit spruw veroorzaken. Spruw kan via menselijk contact worden doorgegeven, bijvoorbeeld tijdens een bevalling, het geven van borstvoeding of het bij het sabbelen aan een vinger. Ook kan een besmetting plaatsvinden door het delen van voorwerpen, zoals speelgoed of een speen.
Spruw is besmettelijk en kan zich snel verspreiden. Daarom is het belangrijk om je baby met spruw goed in de gaten te houden. Dit kan je zelf doen om verspreiding te voorkomen:
Neem contact op met je huisarts als de spruw bij je baby niet vanzelf weggaat. Je huisarts kan kijken of een behandeling noodzakelijk is.
Voor jezelf kan je een crème met miconazolnitraat* gebruiken op je tepels. Deze crème kan je kopen bij Etos. Smeer na elke voeding de crème op je tepels. Was je tepels wel goed voordat je weer borstvoeding geeft.
Er is geen reden tot paniek als je denkt dat je baby spruw heeft. Het is namelijk niet gevaarlijk en gaat vaak vanzelf weer over. Duurt de infectie erg lang (2 tot 3 weken) of heeft je kindje veel klachten? Dan kan er een behandeling nodig zijn om de spruw te bestrijden.
Hygiëne is belangrijk om besmetting te voorkomen, maar ook om herstel te ondersteunen. Je kan de tanden van je baby poetsen met een speciale tandenborstel voor baby’s die je vaak vervangt, zodat de plekjes niet gaan bloeden. Daarnaast kan je zout water gebruiken om de mond van je baby te reinigen. Gebruik geen mondwater of mondsprays. Ook is het belangrijk dat je immuunsysteem aansterkt, zodat de schimmel onder controle gehouden wordt. Daarom zijn een goede nachtrust en gezonde voedingskeuzes belangrijk. Ook voor je baby is voldoende rust en slaap belangrijk.
Huilt je baby veel tijdens het voeden of zie je witte plekjes in de mond van je baby? Dat kan wijzen op spruw. Ga langs de huisarts als:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
* Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG-KAG: 4296-0125-2629
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.