Eerste tandjes van mijn baby komen door

Komen de tandjes van je baby door? Lees hier wat je kan doen wanneer je baby zijn of haar eerste tandjes krijgt en hoe je het gebit het beste kan verzorgen.

Kindje die op een grasveldje speelt. Zijn tandjes komen door.

Wanneer komen de tandjes van mijn baby door?

Rond de leeftijd van 6 maanden krijgen de meeste baby's hun eerste tandje. Meestal begint dit met de onderste 2 snijtanden, gevolgd door de bovenste snijtanden. Tegen de tijd dat een kind ongeveer 3 jaar oud is, zijn in de meeste gevallen alle 20 tanden en kiezen van het melkgebit volledig doorgekomen. Dit proces kan per kind verschillen, maar verloopt doorgaans geleidelijk over een periode van enkele jaren.

Wat zijn de symptomen van tanden krijgen?

Goed om te weten dat de symptomen en de intensiteit per kind verschillen. Sommige baby’s merken nauwelijks iets van het doorkomen van tandjes, terwijl andere er duidelijk meer last van hebben.

Wanneer het eerste tandje van je kind doorkomt, kan je dit herkennen aan de volgende symptomen.

  • Bobbels op het tandvlees: voorafgaand aan het doorbreken van een tandje ontstaan vaak kleine bobbeltjes op het tandvlees. Dit kan gevoelig of pijnlijk zijn, waardoor je kindje graag ergens op kauwt om de druk te verlichten.
  • Je baby huilt meer en is prikkelbaar: door het ongemak kan je kindje vaker huilen en sneller geïrriteerd of onrustig zijn. Dit komt doordat de druk op het tandvlees pijn of jeuk kan veroorzaken. Sommige baby’s hebben hier meer last van dan anderen. Probeer je kindje gerust te stellen met knuffels, een speentje of een bijtring.
  • Onrustig slapen: de pijn of het ongemak kan ervoor zorgen dat je kindje moeilijker in slaap valt of vaker wakker wordt. Dit kan vooral ‘s nachts merkbaar zijn, omdat afleiding overdag de pijn soms wat verlicht. Een verkoelende bijtring kan helpen om het tandvlees te kalmeren voor het slapengaan.
  • Veel kwijlen: een verhoogde speekselproductie is een veelvoorkomend teken van doorkomende tandjes.Dit extra speeksel helpt het tandvlees te verzachten, maar kan soms ook leiden tot een geïrriteerde huid rond de mond of een natte kledingkraag. Dep regelmatig het kwijl weg en smeer indien nodig een dun laagje beschermende crème op de huid om irritatie te voorkomen.
  • Rode wangetjes: de wangen van je kind kunnen rood en warm zijn, wat vaak een gevolg is van de doorbloeding in het gebied rond het tandvlees. Soms voelen de wangetjes ook wat warmer aan dan normaal. Dit is een onschuldige reactie.
  • Koorts: hoewel het doorkomen van tanden soms gepaard kan gaan met een lichte temperatuurstijging, veroorzaakt het geen echte koorts. Bij een temperatuur boven de 38°C is het goed om te controleren of er misschien iets anders aan de hand is, zoals een verkoudheid of een infectie.
  • Scherp randje op het tandvlees: na een paar dagen kan je een klein scherp randje voelen als je voorzichtig met je vinger over het tandvlees gaat. Dit is de bovenkant van het doorkomende tandje, dat steeds verder omhoog komt totdat het volledig zichtbaar is.

Gebruik druppels ter verlichting van de pijn, zoals Dentinox*. Deze bevatten de pijnstillende stof lidocaïne, die plaatselijk werkt.

Hoe ontstaan de eerste tandjes van je baby?

Bij de geboorte zitten de melktanden al verborgen in de kaak, maar ze zijn nog niet zichtbaar. Meestal breekt rond de leeftijd van 6 maanden het eerste tandje door, vaak beginnen de middelste snijtanden in de onderkaak. Toch kan het verschillen: sommige baby’s worden zelfs geboren met een tand, terwijl anderen pas na hun eerste jaar hun eerste tandje krijgen. Dit is volkomen normaal en geen reden tot zorgen.

De tanden komen meestal in een vaste volgorde door, maar ook dit kan per kind verschillen. Rond 3 jaar is het melkgebit meestal compleet. Je kindje heeft dan 12 tanden en 8 kiezen.

Hieronder zie je de gemiddelde leeftijd waarop de tanden en kiezen doorkomen.

  • Middelste snijtanden onder: 6 maanden
  • Middelste snijtanden boven: 9 maanden
  • Buitenste snijtanden boven en onder: 12 maanden
  • Hoektanden: 20 maanden
  • Voorste kiezen boven en onder: 16 maanden
  • Achterste kiezen boven en onder: 24-30 maanden

Hoewel deze leeftijden als richtlijn gelden, is het geen probleem als je kindje iets eerder of later tanden krijgt. Ieder gebit ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Wat kan je doen wanneer je kind de eerste tandjes krijgt?

Het doorkomen van tanden kan ongemak veroorzaken in het mondje van je kindje. Er zijn een aantal dingen die je als ouder kan doen.

  • Ergens op bijten helpt: geef je baby een bijtring. Ergens op kunnen bijten leidt af en kan prettig aanvoelen in de mond. Er zijn ook bijtringen die je kan vullen met water en dan in de koelkast koud kan laten worden. Je kan ook een koud washandje gebruiken.
  • Massage: masseer met schone handen het tandvlees van je baby om de pijn te verzachten.
  • Heeft je kindje ’s nachts veel pijn? Dan kan je paracetamol* in de vorm van een zetpil toedienen ter verlichting van de pijn.

Tandverzorging tips voor kinderen

Vanaf het eerste tandje is het belangrijk dat je maatregelen neemt om het gebit van je kind te verzorgen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Goed Poetsen

Wanneer het eerste tandje van je kind is doorgekomen, kan je beginnen met de gebitsverzorging. Bij kinderen jonger dan 2 jaar houdt dit in dat je eenmaal per dag poetst met een peutertandpasta die fluoride bevat. Gebruik geen tandpasta voor oudere kinderen of volwassenen omdat deze teveel fluoride bevat.

Tip 2: Volg eet- en drinkadviezen

Probeer ervoor te zorgen dat je kind niet te veel zoetigheid binnenkrijgt en laat het niet onbeperkt uit een flesje drinken. Daarnaast is het raadzaam je kind met negen maanden uit een beker te laten drinken.

Tip 3: Beperk duimen en fopspeengebruik

Bij kinderen die duimen of vaak een fopspeen gebruiken, kan de stand van de tanden worden beïnvloed. Om dit te voorkomen, kan je proberen om je kind alleen in bed een fopspeen te geven of te laten duimen. Start niet te laat met het afleren van duimen en zuigen op een fopspeen. Doe dit in elk geval vóórdat het blijvende gebit doorkomt.

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Disclaimer:

Dit artikel geeft alleen algemene informatie en is geen medisch advies. Het vervangt niet het advies van een arts, specialist of andere zorgverlener. Heb je vragen over onze producten? Onze medewerkers in de winkel helpen je graag! Heb je medische vragen? Neem dan contact op met je huisarts. 

KOACH/KAG: 4296-0325-3204

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.