Zesde ziekte: alles wat je wil weten

De zesde ziekte is een vlekjesziekte. Het is een kinderziekte die voorkomt tot ongeveer 3 jaar. In dit artikel lees je alles over hoe het ontstaat, wat de symptomen zijn en wat je kan doen. Lees gauw verder!

Kleine baby die last heeft van beginnende vlekjes door de zesde ziekte.

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte is een ziekte waarbij kleine lichtrode vlekjes op de huid ontstaan. De medische naam is exanthema subitum. Deze kinderziekte komt vooral voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar oud. Het is de meest voorkomende vlekjesziekte bij kinderen in deze leeftijdscategorie. Er bestaat geen vaccin tegen deze vlekjesziekte.

Hoe ontstaat de zesde ziekte?

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het herpes virus type 6. Dit virus wordt overgedragen via vochtdruppeltjes in de lucht, die vrijkomen bij hoesten, niezen en praten. De meeste kinderen krijgen de zesde ziekte voordat ze 2 jaar oud zijn. Het duurt meestal 7 tot 14 dagen tussen besmetting en het ontstaan van de eerste symptomen.. Nadat je kind de ziekte heeft doorgemaakt, is het in de meeste gevallen immuun en kan het de ziekte niet opnieuw krijgen.

Symptomen die kunnen optreden bij de zesde ziekte

Vermoed je dat je kind last heeft van de zesde ziekte? Ga dan na of hij of zij de volgende verschijnselen vertoont:

  • Hoge koorts (39 tot 40,5 graden) die meestal 3 tot 5 dagen aanhoudt
  • Soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet
  • De koorts daalt weer net zo plotseling als hij is gekomen
  • Nadat de koorts verdwenen is, verschijnen er kleine, lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek van je kind. Later verspreiden de vlekjes zich naar de rest van het lichaam. De vlekjes verdwijnen vanzelf binnen 2 dagen.

Zesde ziekte: hoe nu verder?

De zesde ziekte gaat meestal vanzelf over. Na 4 tot 7 dagen voelt je kind zich weer beter.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als je kind jonger is dan 3 maanden. Ook als je twijfelt of het niet vertrouwt, of als je kind steeds zieker wordt, is het goed om de huisarts te bellen.

Wat te doen als je kind de zesde ziekte heeft?

  • Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt. Kijk waar je kindje zin in heeft, maar probeer frisdranken te vermijden.
  • Eten is minder belangrijk dan vochtiname. Kijk ook hier waar je kindje behoefte aan heeft.
  • Heeft je kind geen zin om te slapen of op de bank te liggen? Je kind hoeft niet in bed te blijven en kan ook naar buiten.
  • Bij koorts is het belangrijk dat je kind de warmte kwijt kan. Kies dunne kleding die niet te strak zit. In bed is een dun laken vaak genoeg. Heeft je kind het koud of rilt het, leg dan een dekentje over hem of haar.
  • Vraag je je af of je kindje naar de opvang mag? Als je kindje zich goed voelt is dit geen probleem. Twijfel je? Bel de opvang en vraag hen om advies.
  • Als je kind zich erg ziek voelt of slecht drinkt, kan je paracetamol* geven ter verlichting van de pijn en koorts.

Is de zesde ziekte besmettelijk?

De zesde ziekte is besmettelijk, vooral in de dagen voordat de symptomen beginnen. Het virus verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. De besmettelijkheid duurt meestal tot de koorts verdwenen is, wat vaak 3 tot 5 dagen duurt. Zodra de uitslag verschijnt, is het risico op besmetting vrijwel verdwenen, waardoor contact met anderen weer veilig is.

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.