twee kinderen op een step met helm

EHBO bij baby’s en kinderen

Je kindje die zich verslikt in eten, struikelt bij het rennen of zich verbrandt aan hete thee. Zeker bij baby’s en kinderen zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Veel ouders weten niet goed wat ze moeten doen bij een ongeluk. Daarom geven wij je een aantal nuttige EHBO-tips, speciaal voor baby’s en kinderen!

Artikel opslaan

Wat is EHBO voor baby’s en kinderen?

EHBO staat voor Eerst Hulp Bij Ongevallen. Zeker met kleine kinderen in huis, kan een ongelukje snel gebeuren. Met de juiste EHBO-kennis weet je precies weet wat je moet doen als er een ongeluk gebeurt met jouw kleine.

Waarom is EHBO bij baby’s en kinderen zo belangrijk?

Ieder jaar belanden er zo’n 140.000 kinderen bij de Spoedeisende Hulp als gevolg van een ongeluk(je) in huis. De meeste kinderen zijn tussen de nul en vier jaar en hebben hulp nodig vanwege: (brand)wonden, verslikking of vergiftiging. Bij sommige ongelukken is het cruciaal is om in de eerste minuten goed te handelen. Ook is het bij veel ongelukjes niet eens nodig om naar het ziekenhuis te gaan. Tenminste, als je als ouder weet welke hulp je moet verlenen. Helaas ontbreekt die kennis nog té vaak. Het bijspijkeren van je EHBO-kennis is daarom erg belangrijk, zodat je de juiste hulp kunt verlenen aan jouw kind wanneer dat nodig is.

Wat kan ik zelf doen?

Het belangrijkste: raak niet in paniek. Pas dan kun je rustig nadenken en een juiste afweging maken over welke hulp je kindje nodig heeft. Om je EHBO-kennis écht goed toe te kunnen passen, is het belangrijk om een EHBO-cursus te volgen. Daarnaast kun je je alvast inlezen natuurlijk. Wij zetten een aantal EHBO-tips voor de meest voorkomende ongelukken bij baby’s en kinderen voor je op een rij:

Tand door de lip

Koel de plek met een koud washandje, icepack of een ijsblokje. Druk de icepack of het ijs niet direct op de huid, maar wikkel er een schoon gaasje of doekje omheen. Kou verzacht de pijn en vermindert de zwelling. Zit er een tandje los? Raadpleeg dan je tandarts.

Kleine wondjes

Afgedekte schaaf- en snijwondjes genezen beter. Een pleister absorbeert wondvocht en beschermt tegen bacteriën, infecties, stoten en wrijving. Bij een snijwond kun je het bloeden eerst stelpen door met een schoon doekje of gaasje op de snee te drukken, totdat de wond niet meer bloedt.

Shop nu onze favoriete producten

Bekijk hier ons assortiment aan wondverzorgingsproducten >

Kleine brandwondjes

Voor brandwonden geldt: eerst water, de rest komt later. Koel alleen de aangetaste huid minimaal tien minuten met lauw, (dus géén koud!) zacht stromend water. Smeer de huid daarna in met een ongeparfumeerde crème. Ontstaan er na het koelen blaren? Bel dan de dokter.

Let op: voor een leek is het vaak moeilijk te zien of het gaat om een eerstegraads-, tweedegraads- of derdegraads brandwond. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. Bij blaren of een kapotte huid, moet je dat zeker doen.

Bekijk hier ons assortiment aan huidverzorgingsproducten >

Bloedneus

Zorg ervoor dat je kindje rustig zit en buig zijn of haar hoofd licht voorover. Laat je kindje vervolgens zijn of haar neus één keer goed snuiten. Let op: is de bloeding ontstaan door een val of stoot? Dan wordt snuiten afgeraden in verband met een eventuele kneuzing of breuk. Knijp vervolgens de neus een aantal minuten dicht, net onder het neusbeen. Stopt de bloeding na tien minuten nog niet? Neem dan contact op met de huisarts.

Verslikken

Zolang je kindje hoest en adem kan halen, is er kans dat het voedsel of het voorwerp dat is ingeslikt vanzelf weer naar buiten komt. Moedig je kind daarom aan om te blijven hoesten. Lukt het je kleintje niet (meer) om te hoesten en kan je kindje (bijna) geen adem meer halen? Bel dan direct 112. Laat ondertussen je kind met zijn of haar rug naar je toe voorover buigen en sla vijf keer met een vlakke hand tussen de schouderbladen. Werkt dit niet? Probeer dan de Heimlich-greep. Dit doe je door achter je kind te staan en je vuist iets boven de navel te plaatsen. Je slaat je andere hand om je vuist en trekt beide handen met een ruk schuin omhoog naar je toe. Herhaal dit vijf keer.

Kneuzingen

Wanneer er een zwelling optreedt of het pijnlijke lichaamsdeel blauw of rood kleurt, is het verstandig om het te koelen, bijvoorbeeld met koud water, ijsklontjes of een icepack. Plaats altijd een doek tussen de huid en het bevroren product om schade aan de huid te voorkomen. Wanneer de klachten na het koelen niet verminderen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Vergiftiging

Als je erachter komt dat je kind iets gevaarlijks heeft ingenomen, bel dan direct 112. De medewerker van de meldkamer heeft altijd de meest recente informatie over schadelijke stoffen en kan goed de ernst van de situatie inschatten. Laat je kind in ieder geval niet braken! Het is namelijk niet goed als de gevaarlijke stof opnieuw door het lichaam gaat.

Wil je meer informatie over vergiftiging bij jonge kinderen? Haal dan een gifwijzer bij de apotheek of download deze online. Hierin staan veel tips en adviezen op het gebied van vergiftigingen bij baby's en kinderen

Hoe kun je ongelukken voorkomen?

Je wilt natuurlijk niet dat jouw kleine iets overkomt. Daarom is het als ouder heel belangrijk om:

  • Schoonmaakmiddelen, medicijnen en andere schadelijke stoffen buiten het bereik van kinderen te bewaren. Berg deze spullen het liefst op in een hoge, gesloten kast of bevestig veiligheidsslotjes op je kasten.
  • Geen kleine of scherpe voorwerpen rond te laten slingeren, zoals geld, gereedschap of kookgerei.
  • Snoeren en stopcontacten goed weg te werken. Kan je kind toch bij het stopcontact komen? Gebruik dan een beveiligingssysteem, zoals een afdekplaatje of sleutelplug, om het stopcontact goed af te dekken.
  • Hete voorwerpen en vuur zoveel mogelijk op afstand te houden. Strijk je kleren het liefst in een aparte ruimte en kook op het achterste pitje om ongelukken te voorkomen.

EHBO-cursus volgen?

Als ouder is het heel nuttig om een EHBO-cursus speciaal voor baby’s en kinderen te volgen. Dit kan onder andere bij het Rode Kruis of het Oranje Kruis. Je leert dan een kind in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen en EHBO te verlenen bij de meest voorkomende ongevallen, zoals bewusteloosheid, verslikking en brandwonden. Schrijf je dus snel in voor een cursus!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.