
Babyvoeding
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Spenen: er zijn zoveel verschillende soorten, hoe weet je nu welke bij jouw baby past? In dit artikel vertellen we je wat het verschil is tussen een fopspeen en een flesspeen, vanaf wanneer je een speen kan gebruiken, hoe je een speen moet uitkoken en geven we tips hoe je een fopspeen bij je kindje kan afleren. Lees verder!
Een speen is een voorwerp gevormd naar (in eerste instantie) een vrouwelijke tepel waar een baby op kan sabbelen. Tegenwoordig zijn spenen, ook wel tut genoemd, er in verschillende soorten en maten. De meest bekende spenen zijn in 2 categorieën te verdelen, namelijk de fopspeen en de flesspeen. Deze spenen worden voor verschillende doeleinden gebruikt.
Wist je dat spenen al sinds de 15e eeuw bestaan? Niet zoals wij de speen nu kennen, maar als een lap stof gevuld met zoetigheid (honing of suiker) gedraaid tot een balletje waar baby's op konden zuigen.
In 1949 werd de fopspeen zoals we die vandaag de dag kennen voor het eerst gebruikt. De fopspeen is ontwikkeld om de zuigbehoefte van je baby te stillen zonder hem of haar drinken of voeding te geven, waardoor je baby kalmeert of in slaap valt. De fopspeen is vaak gemaakt van rubber of siliconen en heeft een verhard schildje, wat ervoor zorgt dat je baby de speen niet inslikt.
Flesspenen zijn speciale spenen die je op je fles kan bevestigen. Ze bevatten een gaatje waar vloeistof doorheen kan. Dit gaatje kan verschillende groottes hebben, afhankelijk van het soort vloeistof dat erdoorheen moet.
Het beste is om pas te beginnen met een speen als je baby gewend is aan borstvoeding of flesvoeding. In de meeste gevallen duurt dit 2 tot 3 weken. Als je niet wacht dan is het mogelijk dat er zuigverwarring ontstaat, omdat de baby niet meer goed weet hoe hij uit de borst moet drinken.
Belangrijk om te weten is dat je een fopspeen niet hoeft te gebruiken: als je baby dit niet wil dan is dat ook prima.
Een fopspeen kan ook helpen als je over wilt stappen van borstvoeding op flesvoeding. Je baby is dan namelijk al gewend aan een kustmatige speen.
Een speen is er vooral om je baby te kalmeren. Een studie uit 2015 heeft bewezen dat het gebruik van een speen de hartslag en de bloeddruk van je (prematuur) baby verlaagt. Een fopspeen zou ook het risico op wiegendood verminderen. Baby's die een speen gebruiken liggen mogelijke minder snel op hun gezicht als ze slapen omdat anders de speen in hun gezicht gedrukt wordt.
Naast de rustgevende factoren en wiegendood zijn er nog een aantal redenen waarom een fopspeen voordelig kan zijn. Een fopspeen:
De fopspeen is verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Hieronder vertellen we je welke vormen fopspenen er zijn en wat de voordelen van de verschillende soorten spenen zijn.
De benaming verschilt vaak per merk, maar er zijn 2 type fopspenen te onderscheiden:
Net als de fopspeen, is de flesspeen verkrijgbaar in diverse soorten. Welke dat zijn en wat de voordelen zijn, vertellen we je hieronder.
Er zijn 3 verschillende vormen flesspenen, namelijk:
Een flesspeen moet lang genoeg zijn zodat je baby er hard genoeg op kan zuigen, maar niet té lang: dan kan de speen de huig raken, waardoor je baby een braakreflex kan krijgen
Naast bovengenoemde flesspenen zijn er nog 2 soorten spenen.
De standenspeen noemen we hier apart omdat het niet een specifieke vorm flesspeen is, maar wel een speciaal soort speen. Een standenspeen is verkrijgbaar in alle 3 de verschillende vormen: kersvorm, dentalvorm en tepelvorm. Wat de speen speciaal maakt, is dat jezelf de grootte van het drinkgaatje aan kan passen. Zo heeft de speen verschillende ‘standen’.
Bij een standenspeen kan je meestal kiezen uit de standen 1, 2, 3 of small, medium, large. Deze standen staan voor de grootte van het drinkgaatje. Soms kan 1, 2, 3 ook staan voor het aantal gaatjes in de speen, let hier dus goed op.
Als je baby te vroeg geboren is, dan kun je een prematuurspeen aanschaffen. Zo'n speen isvaak de helft lichter dan een andere speen en is daarnaast kleiner. Ook is het drinkgaatje meestal extra klein, waardoor de voeding niet te snel doorstroomt. Doordat de prematuurspeen kleiner is, kan deze probleemloos gecombineerd worden met neusslangetjes.
De meeste prematuurspenen zijn gemaakt van siliconen, maar ze zijn ook verkrijgbaar in latex. Het voordeel van een siliconen speen is dat je baby er niet allergisch voor kan zijn.
Naast spenen zijn er ook speen-accessoires, deze kunnen handig zijn zodat je de speen minder snel kwijtraakt, op de grond terechtkomt of uit bed valt. Zo heb je bijvoorbeeld een speenkoord, speenknuffel en een speenbakje. Hieronder vertellen we welke accessoires er onder andere zijn.
Een speenkoord wordt ook wel een speenketting genoemd, omdat deze vaak uit een koord met kralen bestaat. Dit koord bevestig je met de ene kant aan de kleding van je baby en aan de andere kant aan de fopspeen. Als je baby de speen uitspuugt, blijft deze hangen aan het koord.
Naast een speenkoord kan je ook een speendoekje of knuffel aan de speen bevestigen. Dit zorgt ervoor dat de speen minder snel kwijtraakt. Daarnaast gebruikt de baby het als een knuffeldoekje tijdens het gebruik van de speen.
In een speenbakje kan je een fopspeen hygiënisch bewaren. Zo kan je de speen in het bakje in je tas gooien en vervolgens aan je baby geven wanneer hij of zij behoefte heeft aan de speen.
Het is belangrijk om flessen, flesspenen en fopspenen af en toe goed schoon te maken. Je kan dit op verschillende manieren doen. Zo kan je de speen en de fles op deze 3 manieren reinigen:
Wil je de flessen en de spenen met de hand afwassen? Dan kan een fles- en speenborstel uitkomst bieden.
Een speen kan, ondanks dat je deze uitkookt, niet eeuwig mee. Vervang je spenen dus op tijd. De WHO adviseert om een fopspeen elke 6 weken te vervangen. Mocht je tekenen van beschadiging zien, vervang de speen dan direct.
Een speen biedt veel comfort aan je baby en helpt bij het slapen, maar op een gegeven moment is het toch echt beter om te stoppen met een fopspeen. Te lang gebruik van een fopspeen kan namelijk leiden tot:
Na 9 maanden is een speen niet meer per se nodig, omdat de zuigbehoefte van je baby afneemt. Als je langer wacht kan het moeilijker zijn de speen af te leren omdat je kindje hier gewend aan is geraakt. Het goede moment verschilt echter per kind, de meeste kinderen stoppen tussen de 2 en 4 jaar met de speen.
Tandarsten adviseren om de speen af te bouwen als de eerste tanden doorkomen. De mening van andere specialisten over de juiste leeftijd verschilt, maar over het algemeen adviseren ze om tussen de 9 en 12 maanden in ieder geval overdag af te bouwen.
Hoe kan je een fopspeen bij je kindje afleren?
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.