
Babyvoeding
Etos
Laatste update 26 september 2024
Als moeder wil je natuurlijk het beste voor je baby, maar het is haast onmogelijk om elke seconde van de dag bij je kindje te zijn om borstvoeding te geven. Vooral als je weer gaat werken, een avond voor jezelf hebt of op zoek bent naar wat meer flexibiliteit. In dat geval is kolven de perfecte oplossing voor jou! Met afgekolfde moedermelk zorg je ervoor dat je kleintje altijd jouw moedermelk krijgt, ook als je even niet in de buurt bent. Maar hoe pak je dit precies aan? Wanneer begin je met kolven en hoe vaak moet het eigenlijk? Je leest het allemaal in dit artikel!
Kolven is het proces waarbij je moedermelk uit je borsten afkolft met behulp van een borstkolf. Op deze manier kan je je moedermelk gemakkelijk bewaren en later aan je baby geven. Het is een handige oplossing wanneer je niet altijd in de buurt bent om borstvoeding te geven. Door te kolven blijft je melkproductie op peil en zorg je ervoor dat je baby toch jouw moedermelk binnenkrijgt. Dit is ideaal als je geen borstvoeding wil of kan geven en niet wil overstappen op kunstmatige zuigelingenvoeding. Kolven kan op elk moment van de dag, afhankelijk van jouw behoeften en die van je baby!
Kolven en direct borstvoeding geven hebben allebei hun voordelen. De keuze hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeur én die van jouw baby. Direct aan de borst voeden zorgt voor huid-op-huidcontact, wat belangrijk is voor de hechting tussen jou en je baby. Aan de andere kant biedt kolven meer flexibiliteit, omdat je niet altijd aanwezig hoeft te zijn om de voeding te geven. Zo kan je partner of de oppas de baby voeden met afgekolfde moedermelk, terwijl jij bijvoorbeeld werkt, uitrust of wat quality time hebt voor jezelf. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om borstvoeding te geven op momenten dat het uitkomt en daarnaast te kolven, om zo altijd een extra melkvoorraad achter de hand te hebben!
Als je net moeder bent geworden, vraag je je misschien af wanneer je het beste kan beginnen met kolven. Het antwoord hangt af van jouw persoonlijke situatie en de behoeften van je baby. Over het algemeen wordt aangeraden om te wachten tot je melkproductie goed op gang is gekomen. Dit is meestal rond de 2 tot 4 weken na de bevalling. Zo geef je je lichaam genoeg tijd om te wennen aan de nieuwe routine van borstvoeding. Dit zorgt er ook gelijk voor dat jouw melkproductie stabiel wordt. Dit maakt het kolven dan ook gelijk een stuk makkelijker!
Het is ook een optie om vóór de bevalling te starten met kolven. Dit wordt ook wel prenataal kolven genoemd. Nu vraag je je vast af: waarom zou je kolven voor je bevalling? De eerste moedermelk, genaamd colostrum, zit vol met extra voedingsstoffen die een pasgeboren baby nodig heeft om zich te ontwikkelen. Dit is vooral erg belangrijk als jouw baby extra voeding nodig heeft na de bevalling. Hier zijn verschillende redenen voor:
Bespreek altijd eerst met je verloskundige of arts als je wil beginnen met kolven voor de bevalling.
Over het algemeen wordt aangeraden om elke 2 tot 3 uur te kolven. Vooral na de bevalling is het erg belangrijk om je melkproductie op peil te houden en een voorraad op te bouwen. Dit komt dus neer op minimaal 7 keer per dag kolven, waarvan minstens 1 keer in de nacht. Dit klinkt veel, en dat is het ook! Maar dit is juist belangrijk om een regelmatige kolfroutine aan te houden om je melkproductie op peil te houden en genoeg melk te kolven voor je baby.
Als je kolft om je baby tijdelijk te voeden of om weer te gaan werken, dan kan je ervoor kiezen om minder te kolven. Dit is ook afhankelijk van de leeftijd én de voedingsbehoeften van je baby. Wil je gaan starten met kolven? Vraag dan om persoonlijk advies bij de verloskundige of lactatiekundige (gespecialiseerd in borstvoeding).
15 tot 30 minuten per sessie is een goede richtlijn om te kolven. Veel moeders vinden het prettig om een dubbele kolf te gebruiken. Dit betekent dat je beide borsten tegelijkertijd kan kolven, waardoor je de sessietijd verkort. Begin met ongeveer 15 minuten per borst en kijk hoe het gaat. Merk je dat je melkproductie afneemt of je borsten minder vol aanvoelen? Dan is het meestal tijd om te stoppen. Het belangrijkste is om jezelf niet te forceren en te luisteren naar je lichaam tijdens het kolven. Regelmatig kolven en een beetje geduld helpen je om je melkproductie op peil te houden en om een goede melkvoorraad op te bouwen voor je baby. Als je vragen hebt of moeite hebt met kolven, vraag dan om persoonlijk advies bij de verloskundige of lactatiekundige.
Heb je na het kolven vaak het gevoel dat er nog wat voeding achterblijft? Dan is nakolven misschien wel wat voor jou! Nakolven houdt in dat je na je eerste kolfsessie nog even doorgaat met kolven om dat laatste beetje melk te verzamelen. Nakolven stimuleert je melkproductie en zorgt ervoor dat je voldoende melk hebt voor je baby. Daarnaast kan nakolven ook verstopte melkkanalen voorkomen.
Kolven terwijl je werkt kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding kan je het soepel laten verlopen. Het is vooral belangrijk om een fijne routine te vinden die zowel je verantwoordelijkheid op werk als de behoeften van je baby in balans houdt. Werk je niet vanuit huis? Geen nood! Vrijwel elk bedrijf heeft een speciale ruimte waar jij de rust én privacy hebt om te kolven.
Een goede vuistregel is om elke 2 tot 3 uur te kolven tijdens je werkdag, wat vaak neerkomt op 3 tot 4 keer per werkdag. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van je persoonlijke situatie en melkproductie. Tip: bespreek je kolfschema met je werkgever om te zorgen dat je genoeg tijd hebt om tussen je werkschema door te kolven. Met een beetje planning en voorbereiding kan je een perfecte balans vinden tussen je werk en het voeden van je baby!
Kolven kan in het begin overweldigend zijn, zeker als je nog geen ervaring hebt. Met onderstaande tips helpen wij je een handje op weg en vertellen we je hoe je op de juiste manier én comfortabel kan kolven.
-Elektrische kolf: elektrisch kolven werkt met een speciale motor, waardoor je automatisch borstvoeding kan kolven.
-Handkolf: bij handkolven zal je zelf het toeschietreflex moeten opwekken. Handkolven is wel betaalbaar én draagbaar.
-Dubbele kolf: met dubbel kolven kan je allebei je borsten tegelijkertijd kolven, wat tijdbesparend is.
Let op: Lees altijd de handleiding van het kolfapparaat goed door om te begrijpen hoe het apparaat precies werkt.
Let op: gebruik je medicatie of heb je in de afgelopen tijd alcohol gedronken? Dan kan je niet kolven of borstvoeding geven.
Het bewaren van moedermelk kan in het begin best een uitdaging lijken, maar met een paar eenvoudige stappen kan je ervoor zorgen dat je melk veilig en vers blijft. Bewaar de moedermelk in speciale bewaarzakjes of stevige plastic of glazen flessen. Zorg ervoor dat de melk goed koud staat. Dat kan zowel in de vriezer als de koelkast, afhankelijk van wanneer je het van plan bent te gebruiken. Als je de melk moet ontdooien, zet deze dan in de koelkast. Voor het opwarmen van moedermelk kan je het beste een fleswarmer gebruiken of de fles in een kom met warm water zetten. Let op: vermijd het gebruik van de magnetron, omdat dit de melk ongelijk kan verwarmen en de voedingsstoffen kan afbreken.
Hoe lang je moedermelk kan bewaren ligt aan het soort moedermelk én hoe je deze bewaard. Bekijk onderstaand schema om precies te zien hoe lang je moedermelk kan bewaren per methode. Je kan hier dus ook zien dat je dezelfde melk op verschillende methodes langer of juist korter kan bewaren.
Let op: je kan ontdooide moedermelk niet opnieuw invriezen. Bekijk én ruik voor gebruik ook altijd even de melk. Ruikt de melk zuur of zie je klontjes in de melk? Dan is de kans groot dat de melk bedorven is.
Extra tip: voorzie elke batch moedermelk van datum en tijd. Zo kan je makkelijk bijhouden hoe lang je de moedermelk nog kan bewaren.
Er zijn diverse redenen om te beginnen met kolven. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.
Dit artikel kan jou helpen bij het kiezen tussen borstvoeding of kolven (of allebei!). Kies vooral wat jij prettig vindt en waar je baby het beste op reageert. Dit is namelijk voor elke baby anders.
Ga je beginnen met kolven en vind je het spannend? Dat is heel normaal! Begin vooral rustig en kijk hoe je je voelt tijdens het kolven. Sommige moeders vinden het superhandig, anderen vinden het niets. Dit is heel persoonlijk. Als je vragen hebt of twijfelt, overleg dan met de verloskundige of lactatiekundige voor advies dat specifiek op jouw situatie is afgestemd.
Wil je naast kolven meer weten over het geven van borstvoeding? In ons artikel over borstvoeding vind je alles wat je moet weten!
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.