
Babygezondheid
Etos
Laatste update 02 december 2024
Moet je baby van de één op de andere dag veel vaker huilen en heeft hij of zij bijna constant honger? Dit kan duiden op regeldagen. Benieuwd wat regeldagen precies zijn, wanneer ze voorkomen en hoe lang dit duurt? Je leest alles over regeldagen in dit artikel. Lees gauw verder!
Tijdens regeldagen vraagt je baby om meer voeding dan je gewend bent. Je baby is huilerig, onrustig en lijkt haast onverzadigbaar. De plotselinge vraag naar extra voeding is een natuurlijk proces. Je baby heeft namelijk eens in de zoveel tijd te maken met een groei- of ontwikkelingsspurt. Hiervoor heeft je kindje extra energie nodig. Deze energie haalt je baby uit voeding.
Je kan regeldagen herkennen aan een aantal verschillende kenmerken.
De bovenstaande kenmerken hoeven niet altijd te betekenen dat je kindje regeldagen heeft. Het zou ook zomaar kunnen dat je baby last heeft van een verkoudheid of misschien komen zijn of haar tandjes wel door? Vaak merk je vanzelf of het helpt om je kindje extra voeding te geven. Helpt dit niet? Dan kan je altijd advies vragen aan een deskundige bij een consultatiebureau.
Regeldagen kunnen veroorzaakt worden door 2 factoren.
Dat verschilt per baby en per periode. Meestal duren regeldagen één 1 of 2 twee dagen. In sommige gevallen kan het wel een week duren. Zeker wanneer je kindje iets groter is, duren regeldagen vaak iets langer.
Ieder kindje is anders, dus in principe kunnen groei- en ontwikkelingsspurten op ieder moment voorkomen. Gemiddeld gezien hebben baby’s vaak regeldagen rond:
Geef je borstvoeding? Dan neemt je melkproductie vanzelf toe als je kindje regeldagen heeft. Je lichaam zal merken dat je je kindje vaker voeding geeft. Wanneer de melk opraakt, maakt je lichaam vanzelf weer nieuwe melk aan. Probeer ervoor te zorgen dat je kindje je borst helemaal leegdrinkt. De melk uit een legere borst is namelijk vetter, waardoor je kindje sneller vol zit. Ook maak je meer melk aan als je borst helemaal leeggedronken wordt.
Het kan een paar dagen duren voordat je melkproductie toeneemt. Dat is heel normaal. Het komt maar zelden voor dat moeders na een paar dagen nog steeds onvoldoende melk aanmaken. Probeer vermoeidheid en stress zoveel mogelijk te vermijden. Deze factoren kunnen namelijk zorgen voor een verminderde melkproductie.
Tijdens regeldagen gaat je baby veel meer drinken, waardoor je lichaam extra melk gaat aanmaken. Dit natuurlijke proces helpt om de melkproductie in balans te brengen met de drinkbehoeften van je baby. In dit geval kan ook een tijdelijke overproductie van melk ontstaan. Tijdens deze overproductie kan stuwing, lekkende borsten, of een te sterke melkstroom ontstaan, wat frustrerend kan zijn voor je kleintje én natuurlijk voor jou! Om hiermee om te gaan, kan je voorzichtig wat melk kolven om de druk te verlichten. Let op: vermijd te veel afkolven om juist meer overproductie te voorkomen. Doe dit dus alleen om de druk te verlichten en kolf niet te lang. Overproductie van melk tijdens regeldagen is meestal van korte duur en zal weer in balans komen zodra je baby weer zijn of haar natuurlijke drinkpatroon gaat aanhouden.
Krijgt je kindje flesvoeding? Ook dan kan je baby tijdens regeldagen behoefte hebben aan extra voeding. Je kan je kindje dan gerust wat meer voeding geven dan normaal. Let er alleen wel op dat je je kindje niet teveel flesvoeding geeft, dit kan op den duur overgewicht veroorzaken. Daarom wordt het aangeraden om je kindje wat vaker de fles te geven, maar iets minder melk per keer. Twijfel je over de hoeveelheid melk die je aan je baby moet geven? Vraag dan advies aan een deskundige van een consultatiebureau.
Tijdens regeldagen kan het slaapritme van je baby verstoord raken. Door groei- en ontwikkelingsspurten heeft je kleintje tijdelijk extra energie en voedingsstoffen nodig, waardoor hij of zij vaker wakker wordt en onrustig slaapt. Probeer je baby tijdens deze periodes wat extra troost en emotionele binding te geven. Vaak helpt dat om weer rustig in slaap te vallen. Je kan bijvoorbeeld een babymassage proberen om je kleintje rustig te laten slapen. Onthoud dat dit een fase is die erbij hoort en dat het slaapritme zich vanzelf weer herstelt als de regeldagen voorbij zijn.
Regeldagen kunnen vaak voor veel onrust zorgen. Probeer toch rustig te blijven en jezelf te realiseren dat regeldagen meestal binnen 1 à 2 dagen weer voorbij zijn. Verder is het belangrijk om tijdens regeldagen een aantal dingen te doen:
Hoewel regeldagen en clusteren op elkaar lijken, zijn er toch verschillen. Regeldagen zijn langere periodes waarin je baby groeit of zich ontwikkelt en tijdelijk meer voeding en aandacht nodig heeft. Tijdens deze dagen kan je kleintje onrustig zijn, vaker drinken én slechter slapen. Clusteren is een kortere fase waarin je baby in een paar uur tijd heel vaak en veel wil drinken. Dit meestal aan het einde van de middag of in de avond, maar kan ook op een ander moment van de dag voorkomen. Clusteren helpt om de melkproductie op peil te houden en komt vaak voor bij pasgeboren baby's.
Wil je baby niet de hele dag door gevoed worden, maar is je kleintje op bepaalde momenten van de dag hongerig en onrustig? Lees dan ook eens ons artikel over clusteren.
Heb je nog vragen of wil je meer advies? Lees dan onze andere artikelen over babyvoeding of kom langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.