Blauwe plek? Alles over bloeduitstortingen

Als je je hard stoot of valt, kan er binnen no time een grote, blauwpaarse, pijnlijke vlek op je huid verschijnen. Een blauwe plek dus! Wil je weten hoe zo’n blauwe plek ontstaat? En of je er iets aan kan doen? Lees dan snel verder!

undefined

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek, bloeduitstorting of hematoom is een veelvoorkomend verschijnsel. Door stoten of vallen ontstaat een onderhuidse bloeding. Dit leidt tot een blauwpaarse vlek die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt. Wist je dat vrouwen en ouderen sneller blauwe plekken krijgen?

Hoe herken je een blauwe plek?

In de meeste gevallen is de plek na ongeveer een week geheel verdwenen. Grotere bloeduitstortingen kunnen nog wat langer zichtbaar blijven.

Een blauwe plek is makkelijk te herkennen aan de volgende punten:

Gekleurde huid

Er ontstaat een diepblauwe tot paarse vlek net nadat je bent gevallen of je hebt gestoten.

Gevoeligheid

De vlek is gevoelig als je hem aanraakt of erop drukt.

Omvang

De grootte van de vlek is afhankelijk van de oorzaak en per persoon, de 1 krijgt sneller een blauwe plek dan de ander.

Zwelling

Soms is de blauwe of paarse plek ook gezwollen.

Kleurverloop

De kleur van de bloeduitstorting wordt in de loop van een paar dagen lichter en kan ook geel of groen worden.

Hoe ontstaat een blauwe plek?

Een blauwe plek ontstaat als de kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd worden. Dan lekt er wat bloed in het weefsel, waar het zich ophoopt.

In sommige gevallen kunnen blauwe plekken spontaan ontstaan door langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, waarvan aspirine en bloedverdunners de meest bekende voorbeelden zijn. Ook kan je een blauwe plek krijgen als je door een insect, zoals een mug, bent gestoken of gebeten.

Wat kan je doen bij een blauwe plek?

Blauwe plekken verdwijnen vanzelf weer en laten geen restverschijnselen zoals littekens achter. Je kan weinig doen om het genezingsproces te versnellen. Doet de blauwe plek veel pijn? Koel hem dan onder stromend water of met een ijskompres of nat washandje.

Heb je een blauwe plek onder je nagel? Dat kan best pijnlijk zijn! Lees meer over bloeduitstortingen onder je nagel.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Het is verstandig een afspraak te maken bij de huisarts als je vaak grote blauwe plekken hebt en je je niet kan herinneren waardoor ze zijn veroorzaakt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG 4296-0125-2849

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.