Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
medisch hulpmiddel, lotion
van € 2.99 voor € 2.69

Hondenbeet

Je let even niet op tijdens het spelen met je huisdier en het is al gebeurd: een hondenbeet. Wat moet je doen als je een hondenbeet hebt opgelopen? En wat als je kind is gebeten door een hond? Je leest het hier!

Iemand die door een hond wordt gebeten

Hoe herken je een hondenbeet?

Hondenbeten veroorzaken meestal flinke, onregelmatige wonden en kunnen het weefsel beschadigen. Het weefsel rond de wond is vaak gekneusd en de wond zelf kan flink bloeden. Na een paar dagen kunnen er mogelijk ontstekingsverschijnselen optreden. Je merkt dit aan een rode, warme, dikke en pijnlijke huid rond de wond.

Gebeten door een hond... wat nu?

Het is belangrijk om gelijk in actie te komen bij een hondenbeet. Begin met het uitspoelen van de wond met water. Doe dit niet langer dan 2 minuten, anders wordt je huid zacht en geneest deze minder goed.

Gebruik een schoon (steriel) verband of, als dat niet mogelijk is, een schone doek om het eventuele bloeden te stoppen. Hierbij helpt het ook om het lichaamsdeel met de bijtwond omhoog te houden. Bel ook altijd je huisarts als je door een hond bent gebeten. Hou de wond ook in de dagen na de beet goed in de gaten, om een eventuele ontsteking snel te herkennen.

Kind gebeten door hond?

Het kan zijn dat je kind thuiskomt van het buitenspelen en een nare wond heeft opgelopen. Als je kind dan niet goed kan uitleggen wat er gebeurd is, hoe weet je dan dat het gaat om een hondenbeet? Vaak bijt een hond in de hand of arm, maar (jonge) kinderen kunnen ook sneller in het gezicht worden gebeten, omdat ze kleiner zijn en daarom sneller op ooghoogte van de hond komen. Je kan een hondenbeet dus herkennen aan de onregelmatige vorm en je kan natuurlijk ook vragen of er een hond in de buurt was tijdens het spelen.

Hoe behandel je een hondenbeet?

Het is bij hondenbeten niet nodig om uit voorzorg antibiotica te gebruiken, tenzij de wond erg diep is, deze in het gezicht zit of als je gevoeliger bent voor het krijgen van een infectie. Bijtwonden worden niet altijd hechten of gelijmd, omdat dit de kans op een infectie vergroot. Dit gebeurt vooral niet wanneer de wond ouder is dan 8 uur.

Wanneer je in het buitenland gebeten bent door een hond, is het belangrijk dat je gelijk bij een arts langsgaat. Bij een hondenbeet loop je namelijk kans op hondsdolheid (rabiës) en tetanus. Dit kan gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn de meeste mensen in Nederland ingeënt tegen tetanus. Ben je nooit of langer dan 10 jaar geleden ingeënt tegen tetanus? In dat geval is het belangrijk dat je een tetanusinjectie na een hondenbeet krijgt.

Waarom bijten honden?

De meeste hondenbeten komen door de eigen hond of door een hond uit de omgeving. Honden bijten soms uit opwinding, bijvoorbeeld tijdens het stoeien. Maar ze kunnen ook uit angst of agressie bijten. Een beet tijdens het stoeien is meestal niet ernstig, maar als honden bang zijn, bijten ze vaak harder en kan dit mogelijk wel ernstig zijn.

Hoe kan je een hondenbeet voorkomen?

Als je in de buurt van een hond bent zorg dan voor het volgende:

Blijf kalm

Door rustig te blijven wordt de hond ook rustiger.

Loop weg

Als je in de buurt bent van een agressieve hond, loop dan rustig weg. Lukt dat niet? Probeer dan een voorwerp tussen jou en de hond in te zetten (tas, stoel, stok).

Bedek je huid

Probeer je huid te bedekken als de hond voor je staat.

Wanneer moet je naar de huisarts met een hondenbeet?

Het is goed om altijd contact op te nemen met je huisarts als je bent gebeten door een hond, ook bij een oppervlakkige beet. Telefonisch kan dan besloten worden of je langs moet komen. In veel gevallen is het belangrijk dat je nog op de dag van de beet wordt gezien door een huisarts, of als dat niet mogelijk is, door een arts op de eerste hulp van het ziekenhuis.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.