
EHBO
Etos
Laatste update 28 januari 2025
Als je kind hard valt, dan is dat ook voor jou als ouder flink schrikken. Gelukkig loopt een val, bijvoorbeeld van de trap of de fiets, vaak met een sisser af. Wil je weten wat je moet doen op het moment dat je kind een flinke smak maakt? Of wanneer je écht contact moet opnemen met de dokter? Lees dan verder.
Is je kind gevallen? Stel jezelf dan de volgende vragen:
Als je kind na een harde val of klap op het hoofd niet meteen huilt en even bewusteloos is, dan heeft hij of zij misschien een hersenschudding. Dit kan je herkennen aan de volgende symptomen:
Als je kind na een ernstige val een heftige neusbloeding of oorbloeding heeft, neem dan contact op met de eerste hulp of de huisarts.
Leg hem of haar dan op de zij. Maak knellende kleding los en kijk of je kind niets in zijn of haar mond heeft. Waarschuw altijd een arts, ook als je kind maar kort bewusteloos is geweest.
De volgende symptomen kunnen wijzen op shock:
Denk je dat je kind mogelijk in shock is? Doe dan het volgende:
Verliest je kind veel bloed? Verplaats hem of haar dan niet en breng het gewonde lichaamsdeel omhoog. Stelp het bloed door direct druk uit te oefenen op de wond. Bel 112 als het bloed niet te stelpen is.
Heeft je kind pijn, een zwelling (soms pas zichtbaar na wat langere tijd) of een bloeduitstorting (zichtbaar als een blauwe verkleuring)? Dan heeft hij of zij mogelijk iets gekneusd. Koel de plek tien tot vijftien minuten, bijvoorbeeld onder de koude kraan. Laat je kind tijdens het koelen niet alleen. De combinatie van pijn en kou kan er namelijk voor zorgen dat je kind een flauwte krijgt. Ga met een kneuzing altijd naar een huisarts.
Heeft je kind pijn en kan hij of zij een lichaamsdeel niet meer bewegen? Of staat een arm of been in een abnormale stand? Dan is er waarschijnlijk sprake van een breuk. Geef het lichaamsdeel steun en rust in de positie waarin je het aantreft. Dek bij een open botbreuk de wond steriel of zo schoon mogelijk af. Breng je kind vervolgens naar de eerste hulp in het ziekenhuis.
Ga naar het ziekenhuis of bel de huisarts als je kind een van de onderstaande wonden heeft:
Na een val kan de huisarts het wekadvies geven. Dit betekent dat je de eerste 24 uur na de val je kind regelmatig wekt om te controleren hoe het gaat. De eerste zes uur wek je je kind elk uur, daarna elke 2 uur.
Neem in de volgende gevallen opnieuw contact op met de huisarts:
Mocht je na een harde val besluiten niet naar je huisarts of het ziekenhuis te gaan, houd je kind dan extra goed in de gaten. Wordt je kind suf, duizelig, misselijk of vertrouw je de situatie niet? Bel dan alsnog de huisarts.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Disclaimer:Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.