Snijwonden: wat te doen?

Oei, je hebt je gesneden aan een scherp voorwerp. Wil je weten wat je zelf kan doen of wanneer je naar de huisarts moet? Je leest het hier! 

Vrouw met snijwond

Wat is een snijwond?

Een snijwond is een type wond dat ontstaat wanneer de huid met een scherp voorwerp wordt gesneden, zoals een mes, glas, of een scherp stukje metaal. Je herkent een snijwond aan bloedverlies en ‘scherpe’, goed begrensde randen.

Hoe ernstig is een snijwond?

De ernst van de snijwond hangt af van:

  • de diepte
  • de grootte
  • de plaats
  • de kans op infectie

Het weefsel rondom de wond reageert vaak snel om de schade te herstellen. Deze reactie herken je aan pijn, zwelling, roodheid en warmte. Bij een normale genezing zul je merken dat deze symptomen snel verdwijnen, meestal binnen enkele dagen. Het bloed stolt en vormt een korst, waaronder de wond dichtgroeit..

Als je een snijwond of een andere wond oploopt, kunnen er bacteriën binnendringen. Wanneer deze bacteriën zich in de wond vermenigvuldigen en je lichaam hierop reageert, ontstaat een wondinfectie. De wond wordt dan steeds pijnlijker, roder en dikker. Soms krijg je ook koorts.

Wonden die in contact komen met (straat)vuil, aarde of mest kunnen besmet raken met de tetanusbacterie. In dat geval kan een tetanusinjectie nodig zijn.

Hoe behandel je een kleine snijwond?

Een veelvoorkomende snijwond ontstaat wanneer je per ongeluk in je hand of vingers snijdt tijdens het koken. Vaak gaat het dan om kleine, ondiepe snijwonden die eenvoudig zelf te behandelen zijn. Wij hebben de stappen voor het behandelen van je kleine snijwond op een rijtje gezet:

  • 1. Spoel de wond met lauwwarm water.
  • 2. Gebruik een schone doek, verband*, of een steriel gaasje* om druk uit te oefenen op de wond totdat de bloeding stopt.
  • 3. Is er geen schoon water aanwezig om mee te spoelen? Ontsmet de wond dan met een ontsmettingsmiddel. Vermijd alcohol of waterstofperoxide, omdat dit het genezingsproces kan vertragen en de huid kan irriteren.
  • 4. Bedek de wond met een pleister* of steriel gaasje* en vervang dit dagelijks.
  • 5. Controleer of de wond niet geïnfecteerd is geraakt. Dit kan je herkennen aan roodheid, zwelling, pus of vocht, pijn en het krijgen van koorts.

Snijwond blijft bloeden, wat nu?

Als een snijwond blijft bloeden, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Oefen stevige, aanhoudende druk uit op de wond met een schoon verband*, een steriel gaasje* of een schone doek. Houd het getroffen lichaamsdeel, indien mogelijk, omhoog om de bloedstroom te verminderen. Blijft de bloeding na tien minuten onafgebroken drukken doorgaan? Neem dan contact op met de huisarts.

Snijwond wordt blauw of klopt

Snijwond wordt blauw

Wanneer een snijwond blauw wordt, kan dit wijzen op een kneuzing van het onderliggende weefsel. Dit is meestal onschuldig en verdwijnt vanzelf binnen enkele dagen.

Snijwond klopt

Tijdens het genezen kan een licht pulserend of kloppend gevoel ontstaan, vooral in de eerste dagen na het oplopen van de wond. Zolang dit niet gepaard gaat met toenemende pijn, roodheid of zwelling, is dit een normaal verschijnsel dat vanzelf afneemt. Wordt het kloppende gevoel steeds sterker en merk je dat de wond rood, gezwollen of warm wordt? Of zie je pusvorming? Dan kan er sprake zijn van een infectie. In dat geval is het belangrijk om alert te blijven en, als de klachten verergeren, een arts te raadplegen

Wanneer naar de huisarts met een snijwond?

Neem contact op met de huisarts als er sprake is van 1 of meer van de volgende verschijnselen

  • Je hebt een snijwond die diep of groot is
  • Er zit (straat)vuil bij/in de snijwond
  • Je snijwond stopt niet met bloeden
  • Je hebt last van hevig bloedverlies
  • Er zijn aanwijzingen voor een botbreuk of ontwrichting
  • De pijn, roodheid en zwelling wordt na een paar uur erger
  • Je kan een lichaamsdeel niet bewegen of gebruiken
  • Het lichaamsdeel met de wond wordt koud of krijgt minder kleur
  • De randen van de wond raken elkaar niet

Als een van de bovenstaande situaties zich voordoet, is het belangrijk dat de wond binnen 6 uur door een arts wordt bekeken. In sommige gevallen moet de wond worden gehecht, maar na deze tijd is dat vaak niet meer mogelijk, omdat de kans op infectie dan toeneemt. Bij het hechten worden de wondranden met naald en draad tegen elkaar gelegd, waardoor de genezing sneller herstelt. De hechtingen worden meestal na 7 tot 10 dagen verwijderd.

*Dit is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.