
Haarverzorging
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Last van huidschilfers in je haar en/of op je kleding? Of je nu een blondine, brunette of roodharige bent, roos kan bij iedereen voorkomen. Met je persoonlijke hygiëne heeft het weinig te maken. Toch ervaren veel mensen een gevoel van ongemak wanneer ze last hebben van roos. Wij vertellen je daarom graag wat je kunt doen wanneer je last hebt van roos én wat je kunt doen om de kans op roos te verkleinen.
Roos is het hebben van kleine witte schilfers op je hoofd. Het is een probleem dat bij veel mensen voorkomt en vaak ook terugkerend is. Normaal gesproken vernieuwen je hoofdhuidcellen zich gemiddeld elke twee weken. Je oude hoofdhuidcellen maken dan, onzichtbaar, ruimte voor de nieuwe cellen. Bij roos vernieuwen deze cellen zich twee keer zo snel als normaal. De nieuwe hoofdhuidcellen krijgen zo geen tijd om volledig te rijpen. Dit zorgt voor verhoorning van de cellen die vervolgens samenklonteren. Zo ontstaan de schilfers die wij kennen als roos.
Roos kan ook worden gezien als een milde vorm van eczeem: seborroïsch eczeem. Hierbij reageert de huid overactief op een natuurlijk aanwezige gist van de huid. Deze vorm herken je vaak aan het feit dat de huidschilfers ook voorkomen bij, bijvoorbeeld, de wenkbrauwen. Deze gist gedijt helemaal goed in een warme omgeving. Gebruik dus liever geen föhn of andere haarstylingproducten die je haar verwarmen.
Roos wordt dus veroorzaakt door het te snel vernieuwen van je hoofdhuidcellen. Het is onbekend wat de exacte reden is dat de hoofdhuidcellen zich bij sommige mensen sneller vernieuwen dan bij anderen. Naast het gegeven dat de cellen zich sneller vernieuwen, gaan ook de kliertjes in je huid harder werken. Hierdoor kun je bij roos te maken krijgen met een hogere talgproductie. Deze talgproductie draagt bij aan de klontering van je huidcellen en kan eventueel jeuk veroorzaken. Ga vooral niet krabben tegen de jeuk! Door het krabben geef je jouw hoofdhuid namelijk niet de rust om te genezen, waardoor de jeuk alleen maar erger wordt.
Naast lichamelijke oorzaken kunnen ook stress en droge lucht de roos bevorderen. Het gebruik van de verkeerde shampoo kan daarnaast ook roos veroorzaken. Veelvuldig gebruik van shampoos voor vet haar kan je hoofdhuid namelijk uitdrogen. Als reactie op deze uitdroging gaat je huid meer talg produceren. Deze talg kan vervolgens weer samenklonteren met de dode huidcellen, waardoor deze zichtbaar worden.
Wanneer je roos hebt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. En, net zo belangrijk, voorkomen dat het weer terugkomt. Wat kun je doen om roos (preventief) te behandelen:
Denk je dat de roos in jouw geval wordt veroorzaakt door stress? Lees dan eens ons artikel over stress, waarin je leest hoe het ontstaat en wat ertegen kan helpen. Wanneer roos in jouw geval waarschijnlijk wordt veroorzaakt door droge lucht, kan het helpen om je woning stofvrij te houden, de ramen vaak tegen elkaar open te zetten, de verwarming een standje lager te zetten of een luchtbevochtiger in huis te halen.
Merk je na zes weken intensieve verzorging met anti-roos shampoo nog geen verschil? Raadpleeg dan je huisarts.
Is de roos verminderd? Ga dan weer over naar je gewone shampoo. Ter preventie kun je de anti-roos shampoo vervolgens nog 1 à 2 keer per week gebruiken om ervoor te zorgen dat de roos niet terugkomt.
Nee, roos is niet besmettelijk. Zorg ervoor dat je de juiste producten gebruikt om je haar te verzorgen. In de meeste gevallen verdwijnt de roos dan meestal vanzelf. Neem vervolgens preventieve maatregelen om terugkeer te voorkomen. Blijf je ondanks je goede verzorging last houden van roos? Neem dan contact op met je huisarts.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar in de dichtstbijzijnde Etos-winkel
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.