
Hoge bloeddruk
Je bloeddruk is een belangrijke indicator voor je gezondheid. Wist je dat een hoge bloeddruk bij ongeveer 1 op de 4 Nederlanders voorkomt? Genoeg reden dus om te weten wat een hoge bloeddruk is, wat de oorzaken en de symptomen zijn en wat je er zelf aan kan doen om je bloeddruk te verlagen. In dit artikel vertellen we je alles wat je over een hoge bloeddruk moet weten.
Artikel opslaan
Wat is een hoge bloeddruk (hypertensie)?
Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, wil zeggen dat de waardes van de boven en/of onderdruk te hoog zijn.
De bloeddruk is de druk in je bloedvaten op het moment dat je hart het bloed met flinke kracht door je aderen pompt. Je bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk. De bovendruk staat voor de druk in de bloedvaten als het hart zich samentrekt. De onderdruk staat voor de druk in je bloedvaten als het hart, tussen de slagen in, ontspannen is. Als de maat van de bovendruk te hoog en/of de maat van de onderdruk te laag is, is er sprake van een hoge bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk moet het hart dus steeds harder werken om het bloed door het lichaam heen te pompen.
Het meten van je bloeddruk zou eigenlijk een gewoonte moeten worden, net zoals het meten van je gewicht en het bijhouden van je voedingspatroon en beweging. Wil je weten hoe je jouw bloeddruk het beste kan meten? Lees dan ons artikel over bloeddruk.
Bij welke bloedwaarden is er sprake van een hoge bloeddruk?
Onder een normale bloeddruk wordt 140/90 verstaan. Hierbij is het hoogste getal de bovendruk en het laagste getal de onderdruk. Bij een bloeddruk hoger dan 140/90 spreken we van een hoge bloeddruk, dit geldt voor als je onder de 60 jaar bent. Let op: meet jij jouw bloeddruk thuis zelf? Dan kan je bloeddruk wat lager uitvallen dan bij de huisarts. In dat geval kan je waarden hoger dan 135/85 als een hoge bloeddruk beschouwen.
Om een zo goed mogelijk beeld van je bloeddruk te krijgen, is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten. Een eenmalige meting is namelijk niet genoeg. Zorg er ook voor dat je de waarden van elke meting ergens bijhoudt. Maak bijvoorbeeld een foto op je telefoon of noteer het in je agenda. Heb jij jouw bloeddruk gemeten en kwamen hier hoge bloeddrukwaarden uit of juist een lage bloeddruk? Neem dan contact op met je huisarts.
Bekijk ons assortiment aan bloeddrukmeters
Bloeddruk en leeftijd: hoe zit het vanaf 60 jaar?
Als je boven de 60 jaar bent, is het gebruikelijk dat je bloeddruk wat stijgt. Bij gezonde 60-plussers wordt een bloeddruk vanaf 160/90 als een te hoge bloeddruk gezien. Daarnaast wordt vanaf 40 jaar het risico op een hoge bloeddruk hoger. Dit komt doordat je bloedvaten wat stijver worden naarmate je ouder wordt. Het is daarom belangrijk om je bloeddruk vanaf 40 jaar ieder jaar te meten. Wil je meer weten over hoe je een hoge bloeddruk kunt verlagen? Lees dan ons artikel over het verlagen van een hoge bloeddruk.
Wat zijn de symptomen van een hoge bloeddruk?
Meestal geeft een hoge bloeddruk geen klachten. Toch zijn er enkele symptomen die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk. Dit zijn onder andere:
- Vermoeidheid
- Misselijkheid
- Kortademigheid
- Rusteloos gevoel
De klachten van een hoge bloeddruk zijn niet altijd te herkennen. Daarom wordt een hoge bloeddruk nog te vaak bij toeval ontdekt tijdens een keuring of een bezoek aan je dokter. Het is daarom belangrijk om je bloeddruk regelmatig te controleren. Je kunt gemakkelijk je bloeddruk thuis meten met een bloeddrukmeter. Twijfel jij of je een hoge bloeddruk hebt of wil jij je bloeddruk graag laten meten door een medische specialist? Neem dan contact op met je huisarts.
Wanneer loop je een mogelijk risico op een hoge bloeddruk?
- Als je ouder bent dan 60 jaar
- Als je suikerziekte hebt
- Als je bekend bent met een hoog cholesterol of daarvoor wordt behandeld
- Als in het verleden al eens een hoge bloeddruk is gevonden
- Als je bekend bent met hart- en vaatziekten
- Als je een familielid hebt met hart- en vaatziekten die zich op een leeftijd jonger dan 50 jaar voor het eerst openbaarden
- Als je in het verleden een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap (zwangerschapshypertensie) hebt gehad
Wat zijn de oorzaken van een hoge bloeddruk?
Onderzoek toont aan dat bij 9 op de 10 mensen met een hoge bloeddruk, de oorzaak onbekend is. Komt een hoge bloeddruk voor in je familie? Dan is het extra belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten. Aanleg voor een hoge bloeddruk kan namelijk erfelijk zijn bepaald. Daarbij kan een ongezonde leefstijl je bloeddruk verhogen. Een te veel aan zout bijvoorbeeld, heeft een negatieve invloed op de bloeddruk. Het aanwezige natrium in zout zorgt namelijk voor de stijging van de bloeddruk. Vandaar dat wordt aanbevolen om de 2,4 gram aan zout per dag niet te overtreden. Ben jij gek op zoute drop? Geniet dan met mate, deze bevatten namelijk een hoop zout! Wil je meer weten over de rol van voeding en een hoge bloeddruk? Lees dan ons artikel ‘11 tips om je bloeddruk te verlagen’.
Naast een te hoge inname van zout zijn er nog andere gewoontes die van invloed kunnen zijn op de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan onder andere het gevolg zijn van:
- Overgewicht
- Roken
- Stress
- Een tekort aan lichaamsbeweging
- Een vernauwing in de lichaamsslagader
- Nierproblemen
Wat zijn de gevolgen van een hoge bloeddruk?
Een hoge bloeddruk brengt mogelijke gevolgen met zich mee:
- Hartfalen: bij een hoge bloeddruk moet het hart steeds harder werken om het bloed door het lichaam te pompen. Hierdoor wordt de hartspier stijver en dikker waardoor de pompkracht afneemt en er hartfalen kunnen ontstaan.
- Hart- en vaatziekten, zoals hartinfarct en beroerte: Bij een te veel aan cholesterol in het lichaam worden de bloedvaten nauwer doordat het zich hierin ophoopt. Hierdoor zullen de bloedvaten sneller slijten. Het bloed kan op deze manier niet meer goed door het lichaam stromen waardoor een hartinfarct of beroerte al gauw op de loer ligt.
- Schade aan overige organen, zoals je ogen en nieren.
Een lage waarde betekent tot slot niet dat er geen risico is op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Er spelen namelijk meerdere factoren een rol bij de ontwikkeling van deze aandoeningen zoals erfelijkheid, zwangerschap, onderliggende aandoeningen en lifestyle.
Hoge bloeddruk en zwangerschap
Zo'n 10 tot 15% van de vrouwen krijgen tijdens hun eerste zwangerschap te maken met een hoge bloeddruk, ook wel zwangerschapshypertensie genoemd. Een vervelende kwaal als je zwanger bent. Bij een lichte vorm van zwangerschapshypertensie hoef je je geen zorgen te maken, de zwangerschap verloopt dan normaal. Er is sprake van zwangerschapshypertensie als de bloeddruk van de moeder na de twintigste zwangerschapsweek (dus in de tweede helft van de zwangerschap) te hoog is, terwijl de bloeddruk daarvoor normaal was. Vaak wordt door een arts of verloskundige geadviseerd om rust te nemen tijdens de zwangerschap, om hiermee de bloeddruk enigszins te verlagen. Met het nemen van rust wordt bedoeld om bijvoorbeeld minder te werken en te sporten en/of om minder zware dingen te tillen. Een extra goede reden om de beentjes tijdens de zwangerschap omhoog te doen! Lees bijvoorbeeld eindelijk eens dat ene boek, kijk je favoriete tv-serie of geniet van een ontspannend bad met badolie. Heb jij symptomen van een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap? Neem dan contact op met je huisarts of je verloskundige.
Hoe vaak komt een hoge bloeddruk voor in Nederland?
Een hoge bloeddruk komt vaak voor, je bent dus zeker niet de enige. Uit onderzoek van het UMC is gebleken dat ongeveer 1 op de 4 Nederlanders een hoge bloeddruk heeft.
Wat kun je zelf doen aan een hoge bloeddruk?
Hieronder hebben we een aantal adviezen die je kunnen helpen ter vermindering of ter voorkoming van hoge bloeddruk, voor je op een rijtje gezet:
- Eet gezond en gevarieerd
- Stop met roken
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Wil je meer tips voor het verlagen van je bloeddruk? Lees dan onze tips over hoge bloeddruk verlagen. In overleg met je huisarts zijn er ook medicijnen beschikbaar om de bloeddruk te verlagen. Heb jij medicijnen voorgeschreven gekregen door je huisarts? Lees dan altijd voor gebruik de bijsluiter voor het gebruik en eventuele bijwerkingen.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Bij klachten zoals duizeligheid, dubbel of wazig zien, misselijkheid, braakneigingen en hoofdpijn is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Deze klachten kunnen namelijk op een zeer hoge bloeddruk duiden.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.