Welke producten passen het beste bij jouw huid?

Doe de Mijn Dermacare Huidcheck

Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
crème
van € 5.99 voor € 5.39

Acne-littekens: hoe kom je ervan af?

Acne-littekens kunnen een flinke impact hebben op je zelfvertrouwen, vooral als ze zichtbaar zijn in je gezicht. Weten hoe je acne-littekens het beste kan behandelen met huidverzorgingsproducten? Of hoe je ze professioneel kan laten verwijderen? Lees snel verder!

undefined

Wat zijn acne-littekens?

Acne kennen we ook wel als jeugdpuistjes, maar de gevolgen ervan kan je tot lang na je puberteit met je meedragen. Zo kan je aan ernstige of hardnekkige acne, op de plekken waar de ontstekingen zaten, littekens overhouden. Vaak zien acne-littekens eruit als diepe putjes, gaatjes of onregelmatige deukjes die vooral in het gezicht erg opvallen. Ook kan je huid wat verkleurd zijn rondom het acne-litteken. Er zijn dan rode, paarse of bruinige vlekjes te zien.

Acne-littekens kunnen niet alleen in je gezicht voorkomen, maar ook op je rug of op je borst.

Acne-littekens zijn vaak ernstiger als de acne indertijd niet op tijd of niet nauwkeurig werd behandeld. Heb jij nog steeds last van actieve acne? Lees dan hier alles over de oorzaken en behandelmogelijkheden van acne: zo kan je de kans verkleinen dat je littekens krijgt.

Hoe ontstaat een acne-litteken?

Een acne-litteken ontstaat wanneer de acne flink ontstoken is geraakt en de huid heeft beschadigd. Of je een litteken overhoudt aan de acne, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De ernst van de ontsteking.
  • De plek van de ontsteking. Als het litteken op een beweeglijke plek zit, zoals op je schouder, kan je litteken uitrekken en beter zichtbaar worden.
  • Erfelijkheid. Hoe gevoelig jouw huid is voor littekenvorming kan erfelijk bepaald zijn.

Wat voor soort acne-littekens zijn er?

Er zijn verschillende benamingen voor verschillende soorten acne-littekens. Zo onderheiden we onder andere rolling littekens, boxcar litekens, icepick littekens en restacne. Als je je acne-littekens wilt laten behandelen, zal een huidspecialist de grootte, vorm, kleur en dikte van de littekens onderzoeken zodat je de meest geschikte behandeling kan krijgen.

Hieronder leggen we uit hoe je de verschillende soorten acne-littekens herkent.

Rolling littekens

Rolling littekens zijn grote, ingezonken littekens die vaak wijder dan 4 tot 5 mm zijn.  Ze liggen oppervlakkig in de huid en hebben vaak een M-vorm.

Boxcar-littekens

Boxcar-littekens zijn diepe, ovale of ronde littekens. Ze hebben een scherpe rand en vaak een U-vorm met een wijde basis.

Icepick-littekens

Icepick betekent ijspriem. Icepick-littekens zijn puntvormige, diepe littekens die vaak op het gezicht voorkomen. De opening is wijder dan het puntje. Ze hebben een V-vorm en zijn vaak 1 tot 2 millimeter diep.

Restacne

Restacne duidt op de paarsrode of donkere vlekjes die ontstaan nadat een grote acne-ontsteking genezen is. De verkleuring van het pigment rondom de geheelde ontsteking kan nog paar maanden opvallend blijven. Daarna gaat het vaak vanzelf weer weg.

Hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens zijn verdikte littekens waar veel collageenweefsel aanwezig is. Ze ontstaan ongeveer 3 weken nadat je huid beschadigd is en zullen voor een lange periode telkens dikker worden. Hypertrofische littekens kunnen voorkomen op je borst, je schouders, je armen en je nek. Ze hebben een rode tot lichtroze kleur. Als het litteken dikker wordt kan het gaan jeuken of pijn gaan doen.

Keloïden

Keloïden zijn opgezwollen littekens waar een toename van littekenweefsel is. Ze zijn vaak groter dan een normale huidbeschadiging. Keloïden zijn rood, maar worden na een bepaalde tijd lichter en meer huidkleurig. Ze zien eruit als een gladde, opgezwollen, glanzende plek.

Video: Littekens in je gezicht? Je bent niet alleen!

Littekens in je gezicht kunnen een flinke impact hebben op je zelfvertrouwen. In deze video vertelt Roby over haar ervaring met een litteken in haar gezicht. Haar litteken is veroorzaakt door een ongeluk, niet door acne, maar haar tips kunnen iedereen met littekens in het gezicht een handje helpen. Want littekens zijn niets om je voor te schamen!

Hoe kun je acne-littekens zelf behandelen?

Als je last hebt van acne-littekens, kan je in eerste instantie proberen om ze zelf minder zichtbaar te maken. Dit kan met behulp van huidverzorgingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn om littekens mee te verzorgen.

De volgende huidverzorgingsproducten kunnen de zichtbaarheid van acne-littekens helpen verminderen:

Littekencrème

Littekencrèmes bevatten vaak vitamine E, calendula, shea butter en andere ingrediënten die het herstellend vermogen van de huid ondersteunen.

Serum met vitamine C

Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen en helpt zo om de normale huid in stand te houden.

Dagcrème met SPF

Uv-straling vertraagt het herstel van je huid. Daarnaast zorgt de zon dat je huid pigment aanmaakt, waardoor je littekens zichtbaarder kunnen worden. Lees hier meer over de voordelen van dagcrème met SPF.

Huidolie

Huidolie kan je beschadigde huid helpen kalmeren. Ook brengt het een beschermend laagje aan waardoor je huid zich beter kan herstellen.

Serum met vitamine A

Vitamine A ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en helpt bij het behouden van een normale huidstructuur.

Shop hier je littekencrème

7 manieren om acne-littekens te verwijderen

Ben je er niet in geslaagd om je acne-littekens met behulp van huidverzorgingsproducten voldoende te verminderen? Dan kan je proberen om de acne-littekens professioneel te laten verwijderen. Dit is pas mogelijk op het moment dat je huid vrij van acne is. Je huisarts of een huidspecialist kunnen bevestigen of dit het geval is. Vervolgens kan de huidspecialist je advies geven over de beste acne-littekenbehandeling. Misschien zijn littekenmassage, lasertherapie, microneedling, microdermabrasie of een chemische peeling wel geschikt voor jou. Ook kunnen Intense Pulsed Light (IPL) en corticosteroïden helpen om acne-littekens te verminderen.

Hieronder leggen we de verschillende manieren uit waarop je acne-littekens kan laten verwijderen.

1. Littekenmassage

Littekenmassage is eigenlijk een vorm van bindweefselmassage. Tijdens deze massage worden de doorbloeding en de elasticiteit van je huid verbeterd, waardoor het litteken soepeler kan worden.

2. Littekens laten laseren

Een laserbehandeling is de meest effectieve manier om diepere acne-littekens te verwijderen. Tijdens deze behandeling schaaft een laser de meest oppervlakkige huidlagen af, waardoor er een nieuwe huid kan ontstaan. Dit kan leiden tot minder diepe littekens en een verbeterde huidstructuur. Een laserbehandeling wordt vaak onder lichte verdoving uitgevoerd en heeft een hersteltijd van een aantal weken.

3. Microneedling

Tijdens een microneedling-behandeling maken vibrerende, steriele naaldjes microscopisch kleine gaatjes in je huid. Dit zet je huid aan tot herstel en stimuleert de aanmaak van collageen, wat je huid steviger en elastischer maakt. Je huid kan de dagen erna wat geprikkeld en schilferig aanvoelen, dus het is belangrijk deze goed te verzorgen met een serum en te beschermen met een zonnebrandcrème. Microneedling wordt uitgevoerd door een huidtherapeut en moet vaak een aantal keer herhaald worden voordat je de eerste resultaten kan zien.

4. Chemische peeling

Tijdens een chemische peeling wordt een sterk exfoliërend zuur aangebracht op je huid. Hierdoor verdunt je bovenste huidlaag en wordt de groei van nieuwe huidcellen gestimuleerd. Dit kan de structuur van je huid verzachten en verkleuringen verminderen. Een peeling is vooral geschikt voor oppervlakkige acne-littekens. La Roche-Posay heeft een speciaal serum in de Effaclar-lijn met hoge concentraties aan exfoliërende zuren die restlittekens door puistjes en andere imperfecties verminderen.

5. Microdermabrasie

Bij microdermabrasie wordt met een klein slijptolletje de bovenste laag dode huidcellen afgeslepen. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor je huid gladder wordt. Deze behandeling wordt vaak uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste en moet een aantal keer worden herhaald voordat je effect ziet.

6. Intense Pulsed Light (IPL)

Deze behandeling is geschikt als je last hebt van pigmentvlekken of rosacea, in je gezicht of op je lichaam. IPL is een techniek waarbij licht in warmte wordt omgezet. De warmte breekt zo het vaatje of het pigment af. Dit beschadigt de huid niet. Twijfel je of je rosacea of acne hebt? Lees hier alles over het verschil tussen acne en rosacea.

7. Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn hormonen met een ontstekingsremmende werking. Je huisarts of dermatoloog kan besluiten om een litteken te injecteren met corticosteroïden om deze tot rust te brengen. Deze behandeling wordt vaak elke 4 & 6 weken herhaald tot het litteken vlakker en zachter is. Een nadeel van corticosteroïdeninjecties is dat de behandelde huid dunner en lichter van kleur wordt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.