
Huidproblemen
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Heb je last van een jeukende, rode en schilferige huid? Dan heb je misschien wel te maken met atopisch eczeem. Veel mensen krijgen op jonge leeftijd al te maken met deze vorm van eczeem. Ben je benieuwd naar de oorzaak of wil je weten hoe je atopisch eczeem kan behandelen? Lees dan verder!
Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem of atopische dermatitis genoemd, is een chronische vorm van eczeem. Deze huidaandoening komt bij zo’n 400.000 mensen in Nederland voor en is genetisch bepaald. Atopisch eczeem komt meestal voor op de ellebogen, knieholten, enkels, nek en rond de ogen. De uitslag kan voor een tijd verdwijnen, maar op een later moment kan je opnieuw last krijgen van deze jeukende huiduitslag. Verder hebben veel mensen met atopisch eczeem vaak ook last van hooikoorts, astma of een voedselallergie. Deze klachten zijn namelijk allemaal onderdeel van het atopisch syndroom. Atopisch eczeem valt naast een voedselallergie of intolerantie, hooikoorts en astma onder het atopisch syndroom. Deze 4 ziektebeelden staan met elkaar in verband. Zo heb je als astmapatiënt meer kans op het ontwikkelen van atopisch eczeem of hooikoorts én andersom ook. De kans dat je hier last van krijgt is vaak genetisch bepaald.
Vaak krijg je als baby of kind al te maken met de eerste klachten van atopisch eczeem. Meestal ontstaan deze tussen de 1e en de 4e levensmaand, met een piek in de 3e maand. 80% van de mensen met atopisch eczeem kreeg de eerste klachten van atopisch eczeem voor hun 1e levensjaar. Uit recent onderzoek blijkt dat atopisch eczeem ook steeds vaker op volwassen leeftijd ontstaat.
De meest kenmerkende symptomen van atopisch (of constitutioneel) eczeem zijn:
Atopisch eczeem geeft een wisselend beeld. De ene week kunnen de huidafwijkingen en klachten veel heftiger zijn dan de andere week.
Verder kenmerkt atopisch eczeem zich door twee fases: de acute en chronische fase. Deze fases kunnen na elkaar voorkomen, maar ook tegelijkertijd.
In de acute fase is de huid erg rood en gezwollen. Dit gaat vaak gepaard met een vervelende jeuk. Ook ontstaan er vochtblaasjes op de huid, die later opdrogen tot korstjes.
In de chronische fase neemt de roodheid van de huid af. De huid wordt droger, gaat vaak schilferen, wordt dikker en er ontstaan grovere huidlijnen en kloven in de droge huid.
De precieze oorzaak van atopisch eczeem is moeilijk te achterhalen. Wél is duidelijk dat erfelijke aanleg een belangrijk rol speelt bij het ontstaan van atopisch eczeem. Ook kan atopisch eczeem een gevolg zijn van een allergische reactie. Er wordt ook een connectie gezien tussen atopisch eczeem en een verminderde bescherming van de huidbarrière of een overactief afweersysteem. Daarnaast is bekend dat atopisch eczeem wordt verergerd door:
Atopisch (of constitutioneel) eczeem is niet besmettelijk. Je kan elkaar dus gewoon aanraken zonder je zorgen te hoeven maken!
Atopisch eczeem kan op meerdere plaatsen op het lichaam tot uiting komen. Hieronder vertellen we je over de meest voorkomende plekken waar atopisch eczeem tot uiting komt en hoe je dit kan herkennen:
De handen zijn een veel voorkomende plek waar atopisch eczeem tot uiting komt. Er zijn vaak wel kenmerkende plekken waar handeczeem het meeste voorkomt. Denk aan rode uitslag en jeukende bultjes op de handrug en tussen de vingers (let op: dit is ook een veel voorkomende plek van huiduitslag door schurft. Lees in ons artikel hoe je schurft kan herkennen.) Daarnaast kan je atopisch eczeem op de handen ook herkennen door een extreem droge, gebarsten huid en jeukende vlekken.
Atopisch eczeem in het gezicht komt in de meeste gevallen voor bij baby’s en kleine kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Eczeem in het gezicht komt meestal tot uiting rond de ogen, rondom de kaaklijn en de nek, maar kan overal in het gezicht voorkomen. Eczeem in het gezicht wordt door velen gezien als een vervelende plek voor huiduitslag. Niet alleen is de huid in het gezicht extra kwetsbaar en daardoor sneller geïrriteerd of ontstoken, maar atopisch eczeem in je gezicht valt ook op, waardoor je onzeker kan worden. Atopisch eczeem in het gezicht bedekken met make-up is meestal geen goede optie, omdat make-up de huidirritatie juist erger kan maken.
Heb je last van een rode, jeukende en droge huid rondom je ogen en zijn je ogen dikker dan normaal? Dan kan het zijn dat je last hebt van atopische dermatitis rond de ogen. Atopisch eczeem of dermatitis rond de ogen komt meestal voor bij baby’s en kinderen, maar komt ook zeker voor bij volwassenen. De huid rondom de ogen is extra dun en daardoor sneller geïrriteerd door externe factoren, zoals bijvoorbeeld gezichtsverzorging of make-up. In de acute fase neemt de roodheid en jeuk toe en kan de huid rondom de ogen opzwellen. In de chronische fase zijn er vooral huidschilfers te zien rondom de ogen.
Atopisch eczeem kan ook op je hoofdhuid tot uiting komen. Je kan atopisch eczeem op de hoofdhuid herkennen door rode of lichte vlekken, jeuk, korsten, bultjes en loslatende huidschilfers. In extreme gevallen kan je ook haaruitval krijgen door de loslatende huid en het krabben aan de hoofdhuid. In de acute fase neemt de jeuk toe en nemen de vlekken toe, terwijl in de chronische fase de huidschilfers en korsten juist toenemen. Externe factoren zoals shampoo of haarmaskers kunnen je klachten verergeren. Atopisch eczeem op de hoofdhuid leidt tot een droge hoofdhuid. Hierdoor gaat eczeem op de hoofdhuid vaak gepaard met roos.
Ben je benieuwd wat je kan doen om deze vormen van atopisch eczeem te voorkomen? Lees dan gauw verder!
Atopisch eczeem kan voor een periode verdwijnen, maar komt meestal weer terug. Dit komt doordat de aanleg voor atopisch eczeem genetisch is bepaald. Je kan de huidaandoening dus niet genezen. Gelukkig kan je wel een aantal dingen doen om de klachten te verminderen en atopisch eczeem te behandelen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij:
Helpen bovenstaande tips niet of onvoldoende? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je een speciale zalf of crème met corticosteroïden voorschrijven om je klachten te verminderen of zelfs te verhelpen. Corticosteroïden zalf helpt tegen jeuk en remt de ontsteking. De sterkte van de zalf wordt bepaald door de ernst van de eczeem. Corticosteroïden zalf wordt meestal tijdelijk voorgeschreven en na een paar weken afgebouwd. Zo geef je jouw huid de kans om zich te herstellen en tot rust te komen. Daarnaast kunnen ook antihistaminica tabletten voorgeschreven worden. Deze tabletten remmen de stofjes die vrij komen als er een allergische reactie ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de stof histamine: dit stofje speelt een grote rol tijdens het ontwikkelen van atopisch eczeem. Dit kan helpen de jeuk tegen te gaan.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.