Welke producten passen het beste bij jouw huid?

Doe de Mijn Dermacare Huidcheck

Krentenbaard

Krentenbaard – de naam zegt het al een beetje. Deze huidinfectie leidt tot bultjes en blaasjes, vooral rond je neus en mond. Wil je meer weten over wat krentenbaard precies is en welke stappen je kan nemen om de huid te verzorgen en verspreiding te voorkomen? Lees dan verder! 

Een kind met krentenbaard

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een erg besmettelijke huidontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën (meestal de stafylokok). De infectie begint vaak met bultjes en blaasjes rond je neus en mond, maar kan zich verspreiden naar andere delen van je lichaam. Krentenbaard komt het vaakst voor bij baby’s en kinderen tot 12 jaar, maar ook volwassenen kunnen besmet raken.

Hoe besmettelijk is krentenbaard?

Krentenbaard is erg besmettelijk. De bacterie verspreidt zich via handen en spullen van besmette personen, zoals speelgoed. Kom je hiermee in aanraking, dan is er een kans dat je besmet raakt met de bacterie en krentenbaard krijgt. Het is daarom belangrijk om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen en om vrienden of familie waarmee je nauw contact hebt gehad op de hoogte te brengen.

Hoelang duurt krentenbaard?

De incubatietijd van krentenbaard, de tijd tussen de besmetting en het opkomen van symptomen, ligt meestal tussen de 4 en 14 dagen.

Wanneer is krentenbaard niet meer besmettelijk?

Wanneer de blaasjes helemaal ingedroogd zijn en de wondjes zijn genezen, is krentenbaard niet meer besmettelijk.

Hoe herken je krentenbaard?

Denk je dat jij of je kind krentenbaard heeft? Symptomen van krentenbaard zijn roodachtige bultjes of vlekjes, vaak op plekken waar je huid al wat beschadigd is, zoals bij wondjes of eczeem. De bultjes zitten vaak rond je mond en neus, maar kunnen ook op andere plekken voorkomen, zoals armen en benen. De bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes gevuld met geelachtig vocht. De blaasjes barsten snel open en laten korstachtige, goudbruine plekken achter. De plekken kunnen pijn doen of jeuken.

Krentenbaard kan zich verspreiden naar andere delen van je lichaam door onder andere aanraking, kleding en handdoeken.

Krentenbaard lijkt erg op apenpokken. Lees hier wat de verschillen zijn tussen krentenbaard en apenpokken.

Hoe ontstaat krentenbaard?

Krentenbaard ontstaat door een besmettelijke bacterie die via contact met de huid overgedragen wordt. Dit kan gebeuren door:

  • Direct contact met een besmette persoon, bijvoorbeeld via knuffelen of spelen.
  • Indirect contact via gedeelde spullen zoals handdoeken, speelgoed of beddengoed.

Hoe ga je om met krentenbaard?

Je kan bij krentenbaard verschillende dingen doen om verspreiding te beperken:

Hygiëne

  • Raak de plekken niet aan. Dit is het allerbelangrijkste. Ook al heb je jeuk, blijf echt af van de bultjes en blaasjes. Vaak helpt het om krentenbaard te bedekken met kleding, zodat ga je minder snel gaat krabben. Zo voorkom je ook dat anderen, zoals kinderen, de plekken aanraken.
  • Houd je nagels kort en schoon om te voorkomen dat bacteriën onder je nagels blijven hangen.
  • Gebruik elke dag een schone handdoek en deel deze niet met anderen.
  • Was je handen regelmatig. Door je handen regelmatig met desinfecterende handzeep te wassen, kun je verspreiding van krentenbaard tegengaan.
  • Houd je huis schoon. Zeker deurklinken, trapleuningen of speelgoed kunnen wel een extra poetsbeurt gebruiken om verspreiding te voorkomen.

Informeer anderen

Heeft je kindje last van krentenbaard? Laat dit weten aan de crèche of school. Ook als je zelf krentenbaard hebt, is het belangrijk om mensen in je omgeving te informeren, zodat zij extra hygiënemaatregelen kunnen toepassen.

Vraag advies aan je huisarts

Neem bij twijfel of vragen altijd contact op met je huisarts voor professioneel advies. Je huisarts helpt bij het vaststellen van de juiste diagnose en beoordelen of een behandeling nodig is.

Neem ook contact op met de huisarts in de volgende gevallen:

  • Als de infectie ondanks goede hygiënemaatregelen niet verbetert.
  • Wanneer de plekken snel uitbreiden of erg pijnlijk worden.
  • Als je koorts hebt of je je ziek voelt.
  • Bij herhaaldelijke terugkeer van krentenbaard.

Grootmoeders tips krentenbaard

Op internet worden olijfolie, knoflook, honing, kokosolie en tea tree olie genoemd als huismiddeltjes bij krentenbaard. Maar de effectiviteit hiervan is niet wetenschappelijk bewezen. Het is daarom verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van dergelijke huismiddeltjes en je huisarts te raadplegen voor advies.

Hoe gaat het verder bij krentenbaard?

Hygiënemaatregelen en een behandeling door de huisarts kunnen ondersteuning bieden. Voor kinderen is het belangrijk om thuis te blijven tot de blaasjes zijn ingedroogd en het risico op besmetting verdwenen is. Volwassenen kunnen, mits ze goede hygiënemaatregelen nemen, vaak weer aan het werk zodra de infectie onder controle is.

Mag mijn kind met krentenbaard zwemmen?

Nee, het is beter om je kind met krentenbaard even niet te laten zwemmen. De bacterie verspreidt zich gemakkelijk via het water en oppervlakken die door andere kinderen worden aangeraakt. Wacht daarom met zwemmen tot de blaasjes en korstjes volledig zijn ingedroogd en de infectie niet meer besmettelijk is.

Wist je dat krentenbaard vaker in de zomer voor komt?

Krentenbaard komt vaker voor in de zomermaanden. De warmte en het zweten zorgen voor gunstige omstandigheden voor de bacteriën, muggenbulten of wondjes en laten de infectie sneller verspreiden.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG: 4296-1224- 2594.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.