Welke producten passen het beste bij jouw huid?

Doe de Mijn Dermacare Huidcheck
Vrouw met mondkapje

Maskne

Door het coronavirus werken we veel meer thuis en ondernemen we minder sociale activiteiten. Veel vrouwen kiezen daarom voor het dragen van minder make-up. Een goede ontwikkeling voor je huid, zou je denken! Heb je toch opeens last van roodheid, irritatie of puistjes in je gezicht? Dan zou je mondkapje hier wel eens de boosdoener van kunnen zijn. Huidirritatie die ontstaat door het dragen van een mondkapje wordt maskne genoemd. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over maskne.

Shop gezichtsverzorging:

Wat is maskne?

Maskne is de term voor de huiduitslag die kan ontstaan op je gezicht na het (veelvuldig) dragen van een mondkapje. Deze huiduitslag kan bestaan uit irritatie, roodheid, puistjes en mee eters in je gezicht. De medische term voor maskne is ance mechanica: huidirritatie en -uitslag die ontstaat door een combinatie van wrijving en zweten. Het dragen van een mondkapje is niet de enige manier waarop deze huiduitslag kan ontstaan. Zo komt acne mechanica bijvoorbeeld vaak voor bij sporters die strakke sportkleding of zweetbandjes dragen en (bus)chauffeurs die langdurig in dezelfde stoel zitten.

Hoe ontstaat maskne?

Wanneer je een mondkapje draagt, ontstaat er wrijving en druk op je huid. Daarnaast absorbeert het mondmasker de oliën en vetten van je huid en sluit het je gezicht af. Hierdoor heeft je huid minder kans om te ademen. Doordat je ook nog eens in je mondkapje ademt, ontstaat er een vochtige omgeving aan de binnenkant van je mondkapje. Dit zorgt er dan weer voor dat bacteriën en gisten meer kunnen groeien. Geen wonder dat je huid geïrriteerd reageert op het dragen van een mondkapje.

Draag je niet vaak een mondkapje, maar heb je toch last van puistjes in deze corona periode? Wellicht heeft dit te maken met stress, een slecht dieet of een slechte spijsvertering. Meer weten over hoe stress van invloed kan zijn op het ontstaan van puistjes? Je leest het in ons artikel over puistjes.

Hoe kun je maskne herkennen?

Je hebt waarschijnlijk last van maskne wanneer je na het dragen van een mondkapje last hebt van:

  • Irritatie in je gezicht
  • Roodheid in je gezicht
  • Puistjes, mee-eters of acne in je gezicht

Ontdek je diepere, pijnlijke pukkeltjes in je gezicht? Deze puistjes worden vaak veroorzaakt door hormale veranderingen en zijn dus waarschijnlijk niet ontstaan door het dragen van een mondkapje.

Hoe kun je maskne voorkomen?

Tips voor het voorkomen van maskne:

  • Draag een wegwerpmondkapje: om maskne te voorkomen, kun je het beste een wegwerpmondkapje gebruiken. Let op: draag dit mondkapje niet meer dan drie uur achter elkaar en houd ze zo steriel mogelijk tot het moment van gebruik. Je kunt een wegwerpmondkapje het beste bewaren in een schoon, afgesloten zakje of bakje.
  • Draag een herbruikbaar mondkapje van katoen of zijde: ga je toch liever voor een duurzamer herbruikbaar mondkapje? Kies in dat geval voor een mondmasker van 100% katoen of zijde. Deze stoffen ademen beter dan synthetische stoffen, waardoor bacteriën minder kans hebben. Tip: draag een zijden mondkapje onder een medisch mondkapje om huidirritatie te voorkomen. Weten hoe je zelf een mondkapje maakt van katoen of zijde? Je leest het in ons artikel over mondkapjes maken
  • Zorg ervoor dat je mondkapje goed op je gezicht aansluit: hoe meer je je mondmasker verplaatst, hoe meer wrijving en druk er op je gezicht ontstaat.
  • Was herbruikbare mondkapjes iedere dag: om bacteriën zo weinig mogelijk kans te geven, moet je je mondkapje iedere dag wassen op minimaal 60 graden. Ga je meerdere dagen weg, zonder de mogelijkheid om je mondkapje te wassen? Zorg er dan voor dan je meerdere mondmaskertjes meeneemt en gebruik iedere dag een nieuwe.
  • Gebruik parfumvrij wasmiddel: wasmiddel met parfum kan namelijk huidirritatie veroorzaken. Spoel je mondkapjes na een wasbeurt daarnaast goed uit met water.
  • Reinig je huid: wees lief voor je huid en reinig je gezicht met een milde cleanser. Doe dit niet meer dan tweemaal per dag. Het veelvuldig wassen van je gezicht kan de klachten van maskne juist verergeren.

Hoe kun je maskne behandelen?

Dit kun je doen als je last hebt van maskne:

  • Gebruik acne huidverzorgingsproducten: denk aan exfoliërende producten met salicylzuur of benzoylperoxide en huidverzorging met niacinamide (oftewel vitamine B3). Let op: ga altijd voorzichtig te werk bij het uitkiezen van de juiste verzorgingsproducten, zodat je je huid niet nog verder uitdroogt of irriteert.
  • Kies een huidcrème die past bij jouw huidtype: als je last hebt van maskne, kun je het beste kiezen voor producten die geschikt zijn voor de gevoelige, geïrriteerde huid. Ga dus niet voor producten die kleurstoffen, parabenen, parfum en/of alcohol bevatten.
  • Smeer zinkzalf op de puistjes: dit heeft een uitdrogend effect op je puistjes, waardoor ze (mogelijk) sneller verdwijnen.
  • Bescherm je huid tegen (adem)vocht in het mondkapje: smeer een lichte, hydraterende crème op je gezicht voordat je je mondkapje opzet. Dit beschermt je huid tegen ademvocht in het mondkapje. Let op: gebruik hiervoor géén volle crèmes of crèmes op oliebasis.
  • Gebruik minder make-up: veel make-up zorgt ervoor dat je huid minder goed kan ademen. Om deze reden kun je beter minderen met make-up wanneer je last hebt van maskne. Wil je echt niet zonder make-up de deur uit? Gebruik dan goed ademende make-up op waterbasis (en niet op oliebasis).

Meer weten over juiste huidverzorging bij acne? Lees dan ons artikel over acne.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Mijn Dermacare Huidcheck

Ben je benieuwd wat je zou kunnen verbeteren rondom jouw huidverzorging? Doe de gratis Mijn Dermacare Huidheck en ontvang direct persoonlijk advies van onze experts.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.