
Huidproblemen
Etos
Laatste update 02 maart 2024
De meeste mensen hebben er gemiddeld 20: moedervlekken. Maar wat weet jij eigenlijk over deze vlekjes op je huid? Weet jij bijvoorbeeld hoe moedervlekken ontstaan, hoe je onrustige of verdachte moedervlekken herkent en wanneer het slim is om een moedervlek te laten controleren door de huisarts of dermatoloog? In dit artikel vertellen we je alles over moedervlekken!
Moedervlekken zijn licht tot donker gekleurde, ronde vlekjes op de huid. Een moedervlek kan oppervlakkig of verheven zijn. Een verheven of bolle moedervlek ligt meer op de huid. De kleur wordt gevormd door een plaatselijke ophoping van pigmentcellen. Moedervlekken komen bij iedereen voor, ongeacht je huidtype of huidskleur.
In de huid zitten cellen die pigment maken. Door de ultraviolette stralen van de zon of zonnebank maken deze pigmentcellen een bruine kleurstof aan. Hierdoor verkleurt je huid als je in de zon hebt gezeten. Dit pigment beschermt je huid tegen de zon. De meeste pigmentcellen zijn gelijkmatig over de huid verdeeld, maar op sommige plekken zitten de pigmentcellen op een hoopje bij elkaar. Hier kan dan een plekje ontstaan dat donkerder is dan de omgevende huid, een moedervlek. Sommige moedervlekken zijn er al sinds de geboorte, andere moedervlekken ontstaan later pas.
Factoren die invloed hebben op het ontstaan van moedervlekken is een combinatie van genetische factoren en omgevingsinvloeden. Denk aan:
Er bestaan twee soorten moedervlekken: goedaardige moedervlekken (gezonde moedervlekken) en onrustige moedervlekken. Onrustige of verdachte moedervlekken kunnen in sommige gevallen uitgroeien tot kwaadaardige moedervlekken. Er kan dan huidkanker ontstaan, een zogenoemde melanoom. We zetten de meest voorkomende moedervlekken voor je op een rij:
Bij plotselinge veranderingen van de moedervlek, is het altijd raadzaam om je moedervlek te laten checken bij de huisarts of dermatoloog.
Soms komen moedervlekken voor met eczeem. Deze zogeheten moedervlek van Meyerson kan jeuken door de eczeemreactie en is een reden om naar je huisarts te gaan. Meestal wordt de vlek met een ontstekingsremmende zalf behandeld, waarna de moedervlek beter kan worden beoordeeld. Vaak gaat het in geval van een jeukende moedervlek om een goedaardige moedervlek.
Een zogenoemde 'halo moedervlek' wordt gekenmerkt door een pigmentloze ring rond de moedervlek. De ontkleurde ring kan heel smal zijn, maar ook wel een paar centimeter groot. Deze vlekken moeten goed beschermd worden tegen de zon. Ga daarom nooit in de felle middagzon zitten en gebruik een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. Halo moedervlekken komen het vaakst voor bij kinderen en jonge volwassenen. Ze zijn bijna altijd goedaardig, maar het is verstandig om ze te laten beoordelen door een arts.
Moedervlekken kunnen soms geleidelijk of juist plotseling veranderen. Ze kunnen een ander uiterlijk krijgen of klachten gaan geven. Deze klachten hoeven niet meteen te wijzen op de ontwikkeling van een melanoom. Om risico's te voorkomen, is het toch aan te raden om je moedervlek te laten controleren bij de huisarts of dermatoloog als je veranderingen waarneemt.
Laat je moedervlek controleren in de volgende situaties:
Let op: Er zijn signalen waarbij je extra voorzichtig moet zijn met (veranderende) moedervlekken. Neem daarom altijd contact op met je huisarts als je veranderingen opmerkt bij 1 of meerdere moedervlekken en:
Bij vragen of zorgen over een moedervlek is het altijd slim om deze te controleren bij de huisarts of dermatoloog.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.