Welke producten passen het beste bij jouw huid?

Doe de Mijn Dermacare Huidcheck

Rosacea: oorzaak en behandeling van deze huidziekte

Heb je regelmatig last van roodheid, blozende wangen of kleine bultjes op je gezicht? Mogelijk heb je te maken met rosacea. Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening die vaak voorkomt bij volwassenen, vooral bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. In deze tekst lees je wat rosacea precies is, welke factoren de symptomen kunnen beïnvloeden en wat je kunt doen om je huid te ondersteunen.

Handje aardbeien

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische en niet-besmettelijke huidaandoening die zich kenmerkt door roodheid, zichtbare bloedvaatjes en soms door kleine bultjes en irritatie, vooral in het gezicht. De meest voorkomende plekken zijn de wangen, neus, kin en soms het voorhoofd. Rosacea betekent letterlijk 'rood als een roos'.

Soorten rosacea

Er bestaan verschillende soorten rosacea. Je kunt meerdere soorten rosacea tegelijkertijd hebben. De 4 varianten zijn:

  • 1. Rosacea bij de wangen. Vasculaire rosacea kenmerkt zich door blozen of een huid die constant rood blijft. Daarnaast zijn de bloedvaten in je gezicht vaak ook zichtbaar. Je huid kan branderig aanvoelen. Andere symptomen zijn een droge huid en jeuk.
  • 2. Bultjes, puistjes en rode verdikkingen. Bij papulopustuleuze rosacea gaat de roodheid in je gezicht gepaard met doorzichtige bultjes en puistjes. Deze klachten lijken soms op acne.
  • 3. Rosacea bij de neus. Deze vorm wordt ook wel phytamous rosacea genoemd. Het komt vaker voor bij mannen en kan ervoor zorgen dat je neus een gezwollen, hobbelig uiterlijk krijgt. Phytamous rosacea kan ook je kin, voorhoofd, wangen, oren en oogleden aantasten en zorgen voor een verdikte huid.
  • 4. Rosacea van de ogen. Met deze vorm heb je last van droge ogen, tranende ogen, en gezwollen of brandende oogleden.

Wat zijn de oorzaken en triggers van rosacea?

Er is nog geen exacte oorzaak te noemen voor het ontstaan van rosacea. Wat wel bekend is, is dat de barrière van de bovenste laag van je huid is aangetast. Daardoor is je huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Er zijn een aantal factoren die je huid kunnen triggeren om rood te kleuren:

  • Weersomstandigheden: zon, warmte, kou, wind en vochtigheid kunnen je huid extra prikkelen en roodheid veroorzaken.
  • Histaminerijke voeding: voedingsmiddelen zoals zuivel, soja, spinazie, avocado en aardbeien bevatten histamine, wat de huidreactie bij sommige mensen kan versterken.
  • Pittig eten
  • Alcohol en cafeïne: dranken zoals koffie, thee en vooral rode wijn kunnen de doorbloeding stimuleren en roodheid versterken.
  • Stress en emoties: woede, angst of schaamte kunnen voor meer roodheid zorgen.
  • Schoonheidsbehandelingen: behandelingen zoals scrubs en bindweefselmassages en kunnen je huid verder irriteren.
  • Bepaalde geneesmiddelen: sommige medicijnen kunnen rosacea triggeren, zoals hormonen, vaatverwijdende middelen en sterke pijnstillers.

Wat zijn de symptomen van rosacea?

De symptomen van rosacea kunnen per persoon en situatie verschillen. Bij een beginnende vorm kan er alleen wat roodheid zijn, maar dit kan verergeren. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Aanhoudende roodheid op de wangen, neus, kin en soms voorhoofd
  • Zichtbare bloedvaatjes die zorgen voor een rode huid
  • Kleine bultjes en puistjes die op acne lijken, zonder mee-eters
  • Gevoeligheid, soms gepaard met een branderig gevoel

Wat kan je zelf doen bij Rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening die niet meer over gaat. Je kan wel dingen doen om je huid te ondersteunen en triggers te vermijden:

  • Bescherm de huid tegen de zon: Dagelijkse zonbescherming met SPF kan helpen om irritatie door UV-stralen te beperken.
  • Vermijd irriterende producten: Een milde gezichtsreiniger helpt de huid schoon te houden zonder deze extra te belasten.

Als je last hebt van aanhoudende roodheid rondom de ogen of neus, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Gladskin Rosacear Cream*

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

*Dit is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

KOAG/KAG: 4296-0125-2686.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.