
Huidproblemen
Etos
Laatste update 19 maart 2024
Groeistrepen, striemen, huidstriemen, stretch marks: dit zijn allemaal benamingen voor de strepen die je misschien beter kent als striae. Ook al ben je je striae waarschijnlijk liever kwijt dan rijk, je hoeft je er in ieder geval niet voor te schamen. Bijna alle vrouwen en ook veel mannen hebben last van striae. Maar waar komen die strepen nu vandaan? Kan je iets doen om het te voorkomen? En wat helpt tegen striae? Wij vertellen je alles wat je moet weten!
Striae zijn groeistrepen: een soort littekens die ontstaan omdat je onderhuidse bindweefsel is aangetast. Striae op je huid zijn in het begin te herkennen aan parallel aan elkaar lopende rode of paarse strepen. Ze kunnen jeuk en een branderig gevoel geven. Door de jaren heen kunnen de strepen meer wit, grijs of beige van kleur worden. De ontsteking is dan afgenomen. De striae vervagen en vallen dan ook minder op.
Striae liggen vaak iets dieper in de huid en kunnen op veel verschillende plekken op je lichaam ontstaan. Helaas zijn de 4 B’s (buik, billen, borsten en benen) plekken die er extra gevoelig voor zijn. Ook je heupen zijn plekken die vatbaar zijn voor striae.
Striae ontstaan als een bepaald deel in je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Hierdoor scheurt het onderhuidse bindweefsel. Het gevolg hiervan zijn die vervelende huidstriemen. Het ontstaan van striae is vaak te wijten aan een bepaalde levensfase, -wijze of een ziekte. Denk hierbij aan:
Naast de bovenstaande oorzaken is het helaas in sommige gevallen gewoon pech. Het is namelijk erfelijk bepaald of je last kan krijgen van striae. De één is er nu eenmaal vatbaarder voor dan de ander.
Gelukkig zijn striae een onschuldig huidprobleem. Oftewel: het kan geen kwaad. Het scheuren van je bindweefsel klinkt misschien heftig, maar je merkt hier niks van. Striae kunnen in de beginfase wel gepaard gaan met jeuk. Dit is een seintje van je huid dat deze de snelle groei niet aankan.
Veel mensen krijgen striae doordat de huid in korte tijd erg groeit of uitrekt. Daarom komen striae vaak voor tijdens:
Bij de puberteit hoort een groeispurt. Bij veel meisjes ontstaan er in de puberteit daarom groeistrepen, veroorzaakt door het snelle groeien van bepaalde lichaamsdelen. Striae die ontstaan tijdens de puberteit, zijn bij meisjes vooral te zien op de heupen, dijen, billen en borsten. Bij jongens ontstaan striae in de puberteit vaak op de schouders, onderrug en dijen.
Striae die ontstaan tijdens de zwangerschap worden ook wel ‘zwangerschapsstriemen’ genoemd. De meeste zwangere vrouwen krijgen vroeg of laat met striae te maken. Niet zo gek ook: in slechts 9 maanden verandert je lichaam enorm. Striae tijdens de zwangerschap ontstaan voornamelijk op je buik en borsten, de plaatsen waar je lichaam het hardst groeit.
Heb je overgewicht? Dan kan het zijn dat striae daardoor zijn veroorzaakt. Vooral als je in korte tijd veel aankomt, kan je huid de groei niet altijd bijhouden, met groeistrepen tot gevolg. Striae door overgewicht zie je vaak op je buik, de binnenkant van je bovenbenen en bovenarmen en je dijen.
Striae kunnen op veel plekken op het lichaam ontstaan. De volgende plekken zijn extra vatbaar voor striae, omdat ze sneller van vorm of grootte veranderen:
Er zijn talloze middeltjes en (medische) ingrepen die claimen dat ze je striae kunnen laten verdwijnen. Wij geven je liever de waarheid: striae gaan namelijk nooit meer (helemaal) weg. Je kan het zien als sproeten, deze horen ook bij jou en je lichaam. Maak je daarom niet te de druk om allerlei dure (medische) ingrepen op je striae los te laten, want deze ingrepen zorgen er alleen voor dat je striae verminderen.
Dit proces van verminderen gebeurt sowieso in de loop der jaren. Wil je sneller de zichtbaarheid van je striae verminderen, dan geven we je graag wat tips.
Er bestaan dus meerdere middeltjes die je kan smeren en ingrepen die je kan doen om striae minder zichtbaar te maken, maar het helemaal laten verdwijnen van striae is een fabeltje. Maar geen zorgen: striae zijn niets om je voor te schamen! Bijna elke vrouw heeft ze, en maar liefst de helft van alle vrouwen heeft striae op de heupen, borsten of dijen. Wear them proud!
Het is grotendeels erfelijk bepaald of je wel of niet last krijgt van striae. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ gaat dus meestal niet op voor striae. Wel kan je ervoor zorgen dat je huid soepel en gehydrateerd blijft door intensief te smeren met bijvoorbeeld een anti-striaecrème, arganolie of een olie of crème met glycolzuur, vitamine C of vitamine E. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je bindweefsel scheurt als je huid te snel oprekt.
Beginnende striae herken je vaak aan jeuk. Die dit als jouw signaal om extra goed te smeren. Verder kan je er natuurlijk wel rekening mee houden dat een snelle gewichts- of spiertoename voor striae kan zorgen. Probeer daarom een gezonde levensstijl aan te houden en bouw het sporten rustig op.
Veel vrouwen zijn op zoek naar tips om striae tijdens de zwangerschap te voorkomen. Heel begrijpelijk! Zoals we hierboven al aangaven, kan je striae helaas niet voorkomen. Wel kan je de vorming van zwangerschapsstriemen enigszins proberen te beperken met deze tips.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.