
Insecten
Etos
Laatste update 03 januari 2025
Een beet van een mug is nooit fijn, maar al helemaal niet als het gaat om die van de tijgermug. De tijgermug is een steekmug afkomstig uit Zuidoost-Azië. De Aziatische tijgermug wordt sinds 2010 een aantal keer per jaar gesignaleerd in Nederland. De beet van een tijgermug is mogelijk gevaarlijk, omdat hij zo’n 10 ziektes kan overdragen. Maar hoe groot is het risico op een beet in Nederland? We vertellen je alles wat je over de tijgermug moet weten.
De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De larven of eieren van de tijgermug komen soms Nederland binnen bij de import van bamboe-artikelen of tweedehands banden. Maar tijgermuggen kunnen ook Nederland binnenkomen met vrachtwagens, auto’s of campers. Dit kan door bijvoorbeeld potten of emmers mee te nemen waar water in heeft gestaan, hier kunnen namelijk eitjes in zitten.
Een besmette tijgermug draagt ziekteverwekkers zoals dengue of chikungunya met zich mee. De kans om een ziekte op te lopen in Nederland is nog steeds erg klein. Dit komt doordat tijgermuggen hier weinig voorkomen. Alleen de vrouwtjestijgermug steekt mensen, de mannetjes steken niet.
Een beet of steek van de tijgermug is pijnlijk, maar de reactie verschilt per persoon. Een beet van een tijgermug kan ook voelen als de beet van een ‘normale’ mug. Niet elke tijgermug kan je besmetten met een virus. Als je wel besmet bent met één van de ziektes, dan zijn dit de meest voorkomende symptomen:
Er zijn ongeveer 10 ziektes die een tijgermug potentieel kan overbrengen, zoals het zikavirus, knokkelkoorts (dengue) en gele koorts. Een tijgermug draagt ziekteverwekkers in de speekselklieren en raakt zelf geïnfecteerd door een besmet persoon te steken. Enkele dagen later kan de mug het virus ook overdragen. Hieronder geven we een complete lijst met ziektes die de tijgermug kan overdragen:
Vermoed je dat je besmet bent met één van deze ziektes? Ga dan direct naar je huisarts.
Tijgermuggen komen als eitjes, larven of als muggen vanuit Azië naar andere delen van de wereld. De mug heeft zich sinds een aantal jaar in onder andere de Verenigde Staten en delen van Europa permanent gevestigd. Als iemand de tijgermug in Nederland signaleert wordt deze direct ter plaatse uitgeroeid. Dit is een voorzorgsmaatregel van het RIVM die ervoor moet zorgen dat de tijgermug zich niet in Nederland vestigt.
Door grootschalige internationale handel, toerisme en klimaatveranderingen verwacht het RIVM dat de vestiging van exotische steekmuggen zoals de tijgermug op langere termijn niet te voorkomen is. De tijgermug heeft zich bijvoorbeeld al gevestigd ten zuiden van Parijs. Er zijn geen aanwijzingen dat de tijgermug zich momenteel permanent in Nederland heeft gevestigd. Tot nu toe is er in Nederland ook nog niemand ziek geworden van een beet van de tijgermug.
Het is heel lastig om een tijgermug te onderscheiden van andere muggen die in Nederland voorkomen. In Nederland komen namelijk ruim 30 soorten muggen voor. Je kan een tijgermug aan de volgende eigenschappen herkennen:
Wanneer je denkt een tijgermug in Nederland te hebben gezien, kan je dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Stuur indien mogelijk een foto mee, het liefst van een levende mug op een lichte ondergrond.
Als je naar een gebied op reis gaat waar de tijgermug voorkomt, onderneem je antimuggenmaatregelen met deze tips:
Om er zeker van te zijn dat je alle benodigdheden inpakt kan je de paklijst voor backpacken of de tips voor koffer inpakken bij de hand houden. Wel zo makkelijk!
Neem direct contact met je huisarts op wanneer je hevigere klachten krijgt dan alleen jeuk, zoals koude rillingen, heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen.
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-1124-2336
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.