
Slaap
Etos
Laatste update 15 april 2025
Bedplassen komt vaker voor dan je misschien denkt, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Is je kind ouder dan 5 jaar en plast hij of zij nog regelmatig in bed? Geen zorgen: dit komt vaak voor en gaat meestal vanzelf over. Maar ook bij volwassenen komt bedplassen voor. Wil je weten hoe bedplassen ontstaat en wat je kan doen bij bedplassen? Lees dan verder.
Bij bedplassen merk je 's nachts niet dat je blaas vol is en dat je moet plassen. Hierdoor verlies je onbewust urine tijdens het slapen. Dit komt vaak voor bij kinderen van 5 jaar en ouder, maar kan ook op latere leeftijd nog voorkomen. Op 5-jarige leeftijd plast ongeveer 1 op de 6 kinderen in bed. Jongens hebben er bijna 2 keer zo vaak last van als meisjes. Hoewel bedplassen bij veel mensen vanzelf overgaat, kan je er ook als jongere of volwassene nog last van hebben.
Bedplassen kan vervelend zijn en invloed hebben op je dagelijks leven. Het kan zowel bij kinderen als volwassenen leiden tot:
Bij kinderen kan bedplassen ook leiden tot pesten of onzekerheid in sociale situaties. Daarom is het belangrijk om als ouder begripvol en geduldig te blijven. Boos worden of je kind straffen helpt niet en kan de klachten juist verergeren.
Als je ook overdag ongewild kleine beetjes urine verliest, kan het zijn dat het om incontinentie gaat in plaats van bedplassen.
Gemiddeld leren kinderen halverwege hun 2e levensjaar het signaal van een volle blaas te herkennen. Ze kunnen dan hun plas ophouden en uitstellen totdat ze op het potje of toilet zitten. Meestal leren kinderen eerst overdag zindelijk te zijn en pas daarna ook ‘s nachts droog te blijven.
De meeste kinderen houden het op 3-jarige leeftijd zowel overdag als ‘s nachts droog, maar dit verschilt van kind tot kind: sommige zijn eerder zindelijk, anderen later. Tot het 5e levensjaar is bedplassen daarom niet abnormaal.
Wanneer een kind ouder dan 5 jaar is en nog in bed plast, is er vaak geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Toch kunnen bepaalde factoren een rol spelen bij het ontstaan van bedplassen.
Soms wordt gedacht dat bedplassen veroorzaakt kan worden door een te kleine blaas, te diep slapen of een erg druk kind, maar deze oorzaken zijn nooit wetenschappelijk bewezen.
Als kind leer je meestal om wakker te worden als je blaas vol is. Je hersenen, zenuwen, blaas en bekkenbodemspieren leren dan goed samenwerken. Soms gaat dit niet goed, en kan het zelfs op latere leeftijd leiden tot bedplassen. De volgende factoren kunnen de kans op bedplassen bij volwassenen vergroten.
Net als bij kinderen komt bedplassen bij volwassenen niet door te veel drinken of te diep slapen.
Plast je kind nog vaak in bed, of heb jij er als volwassene last van? Dit kan vervelend zijn, maar maak je geen zorgen: bedplassen gaat vaak vanzelf over. Bij kinderen stopt het meestal als ze ouder worden. Ook bij volwassenen kan bedplassen minder worden of stoppen, maar dat kan soms langer duren. Geduld en de juiste aanpak kunnen helpen om bedplassen te verminderen.
Bedplassen gaat bij de meeste kinderen vanzelf over, maar er zijn wel dingen die je kan doen om je kind te helpen om sneller zindelijk te worden.
Wanneer je als volwassene regelmatig in bed plast, kan dat vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende adviezen die je kunnen helpen bij het aanpakken van bedplassen.
Als de bovenstaande adviezen niet genoeg helpen, kunnen de volgende behandelingen een goede volgende stap zijn.
Hou een behandeling minimaal 2 maanden vol om te zien of het werkt. Je kan ook meerdere behandelingen tegelijk proberen.
Bedplassen komt vaak voor, vooral bij jonge kinderen, maar ook bij volwassenen. Het gaat meestal vanzelf over. Maar in sommige gevallen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Heeft je kind of jijzelf andere klachten waarover je je zorgen maakt? Natuurlijk kan je ook in dat geval contact opnemen met de huisarts.
Disclaimer:
Let op: dit artikel geeft alleen algemene informatie en is geen medisch advies. Het vervangt niet het advies van een arts, specialist of andere zorgverlener. Heb je vragen over onze producten? Onze medewerkers in de winkel helpen je graag! Heb je medische vragen? Neem dan contact op met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.