
Intimiteit
Etos
Laatste update 20 februari 2025
Doet plassen pijn en plas je vaak kleine beetjes? Dan bestaat er een kans dat je een blaasontsteking hebt. Een blaasontsteking kan heel vervelend zijn. Wil je weten hoe een blaasontsteking ontstaat en wat je kan doen? Lees dan verder!
Een blaasontsteking ontstaat wanneer het slijmvlies in je blaas ontstoken raakt. Vaak komt dit door de bacterie Escherichia coli (E. coli), die van nature in je darmen voorkomt. Deze bacterie kan via de plasbuis in de blaas terechtkomen, vooral bij vrouwen, omdat de plasbuis korter is en dichter bij de anus ligt.
Een blaasontsteking kan meestal eenvoudig worden vastgesteld met een urineonderzoek bij de huisarts, waarbij gekeken wordt naar bacteriën en ontstekingscellen.
Een blaasontsteking kan zich op verschillende manieren uiten. Dit zijn de belangrijkste signalen:
Veelvoorkomende symptomen blaasontsteking:
Minder vaak voorkomende symptomen:
Iedereen ervaart een blaasontsteking anders. Sommige mensen hebben nauwelijks klachten, terwijl anderen juist veel pijn hebben.
Meestal zijn darmbacteriën de oorzaak van een blaasontsteking. Die kunnen via de plasbuis in de blaas komen. Dit komt vaker voor bij vrouwen vanwege de kortere plasbuis.
Andere risicofactoren zijn:
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, is het vooral belangrijk om veel te drinken. Drink minimaal 2 liter per dag.
Je kan ervoor kiezen om paracetamol** te gebruiken ter verlichting van de pijn. Eventueel kan je Lucovitaal D-mannose* nemen. Dit helpt ter ondersteuning bij de behandeling van een blaasonsteking. Roter Cysticare* is een vijfdaagse kuur die na 48 uur de pijn bij het plassen en plasdrang laat afnemen.
Wanneer je klachten aanhouden, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts
Met een aantal simpele aanpassingen kan je je blaasgezondheid ondersteunen:
Voor mannen is het bij een blaasontsteking altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Voor vrouwen geldt dat als je koorts hebt, je klachten blijven of je je erg ziek voelt, het ook goed is om naar je huisarts te gaan. Je huisarts kijkt dan wat de beste behandeling is.
* Dit is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing
**Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0125-2844
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.