
Intimiteit
Etos
Laatste update 04 april 2025
Veel vrouwen hebben weleens last van buikpijn, rugpijn of vermoeidheid tijdens hun menstruatie. Deze klachten lijken erbij te horen: de menstruatie wordt natuurlijk niet voor niets ‘ongesteldheid’ genoemd. Maar wat als je menstruatieklachten zó hevig zijn dat je (bijna) niet meer normaal kan functioneren? In sommige gevallen kan dit te maken hebben met endometriose. Wil je weten wat deze aandoening precies is, wat de symptomen zijn en wat je kan doen? Lees dan verder.
Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium), voorkomt op plekken buiten de baarmoeder. Het kan zich hechten aan verschillende organen en weefsels, zoals de eierstokken, de eileiders, de darmen, de blaas of het buikvlies. Nadat het weefsel zich heeft gehecht, begint het te groeien en kan het leiden tot chronische ontstekingen.
Niet iedereen met endometriose ervaart dezelfde klachten. Sommige vrouwen hebben dagelijks last, terwijl anderen nauwelijks iets merken. De klachten kunnen variëren in ernst,frequentie en kunnen optreden rondom de menstruatie, eisprong of bij stress en lichamelijke inspanning. De symptomen van endometriose hangen samen met de plek waar het weefsel zich heeft gehecht.
Veelvoorkomende symptomen van endometriose zijn:
Naast deze veelvoorkomende klachten kunnen ook andere symptomen optreden, zoals pijn in de onderrug of benen, lusteloosheid, slaapproblemen, een opgezwollen buik en prikkelbaarheid. Heb je erge last van een of meerdere van deze klachten? Bespreek dit dan met je huisarts.
Als je vermoedt dat je endometriose hebt, kan je arts verschillende onderzoeken uitvoeren, zoals:
De arts bepaalt op basis van jouw klachten en onderzoeksresultaten welke diagnose het meest passend is.
Als bij jou endometriose is vastgesteld, kan je arts verschillende behandelmogelijkheden bespreken. Dit kan variëren van pijnstilling tot hormoontherapie of een operatieve ingreep, afhankelijk van de ernst van de klachten en jouw persoonlijke situatie.
Heb je veel last van menstruatiepijn? Dit kan je zelf doen om de pijn te verlichten:
Het is niet bekend hoe endometriose ontstaat en wat precies de oorzaak is. Wel is gebleken dat erfelijkheid een rol speelt bij het krijgen van deze aandoening. Endometriose komt namelijk vaker voor bij vrouwen van wie een zus of een moeder het ook heeft.
Endometriose kan in sommige gevallen de vruchtbaarheid beïnvloeden. Niet alle vrouwen met endometriose hebben vruchtbaarheidsproblemen, maar bij een deel kan het lastiger zijn om zwangerschap te worden. De mate waarin dit invloed heeft, verschilt per persoon. Als je vragen hebt over een mogelijke kinderwens in combinatie met endometriose, is het verstandig om dit met een arts te bespreken.
Disclaimer:
Let op: dit artikel geeft alleen algemene informatie en is geen medisch advies. Het vervangt niet het advies van een arts, specialist of andere zorgverlener. Heb je vragen over onze producten? Onze medewerkers in de winkel helpen je graag! Heb je medische vragen? Neem dan contact op met je huisarts.
KOACH/KAG: 4296-0325-3257
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.