
Intimiteit
Etos
Laatste update 19 maart 2024
Ben je van plan om voor het eerst een menstruatiecup te gebruiken? Het kan even wennen zijn, maar als je eenmaal weet hoe het werkt, kan het je menstruatie een stuk comfortabeler maken. In dit artikel leer je hoe je de menstruatiecup op de juiste manier inbrengt, verwijdert en schoonmaakt. Bovendien vind je hier antwoorden op veelgestelde vragen, zodat je goed voorbereid aan de slag kan.
Als je voor de eerste keer een menstruatiecup gaat inbrengen, is het belangrijk om te controleren of je de juiste maat cup hebt. Een goed passende cup zorgt voor comfort en de juiste bescherming tijdens je menstruatie. In ons artikel over het kiezen van de juiste maat menstruatiecup lees je alles wat je moet weten.
Heb je de juiste menstruatiecup in huis? Leg hem voor gebruik 3 minuten in kokend water. Zo zorg je ervoor dat hij hygiënisch schoon is en klaar is voor gebruik.
Nu is het tijd om de cup in te brengen. Misschien vind je het een beetje spannend, maar geen zorgen. We vertellen je stap voor stap wat je moet doen.
Tip: Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing. Hoe je een menstruatiecup inbrengt, kan namelijk per product verschillen. Ook kan het per product verschillen hoe lang je de cup kan dragen.
Een menstruatiecup breng je in zijn geheel in je vagina, inclusief het steeltje. De juiste plek is net voorbij het schaambeen, dat is iets lager dan een tampon. Probeer het vooral een paar keer uit. Dan vind je de juiste diepte vanzelf.
Geen zorgen, het is heel normaal dat het inbrengen van de menstruatiecup niet in 1 keer lukt. Probeer de volgende dingen eens uit.
Heb je alles geprobeerd, maar werkt het nog steeds niet? Misschien is een menstruatiecup dan niets voor jou. Gelukkig kan je ook andere menstruatieproducten gebruiken, zoals tampons, maandverband en menstruatieondergoed.
Het inbrengen van een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Is dit wel het geval, dan kan je een paar dingen proberen.
Is het tijd om de menstruatiecup te verwijderen? Dat doe je op de volgende manier.
Doet het verwijderen van de cup pijn, dan trek je waarschijnlijk te hard aan het steeltje. Of je verwijdert de cup al voordat het vacuüm is gebroken. Zorg er daarom voor dat je alleen zacht en kort aan het steeltje trekt. Pak de cup tussen je duim en wijsvinger en verwijder hem pas wanneer het vacuüm is gebroken. Hoe je dat doet lees je in het stappenplan (stap 6) hierboven.
Heb je moeite met het verwijderen van je menstruatiecup? Blijf dan rustig, het komt helemaal goed. Net zoals bij het inbrengen geldt ook bij het verwijderen: hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker het gaat.
Voel je het steeltje van de cup zitten? Trek er zachtjes aan, totdat je de cup tussen je duim en wijsvinger kan vastpakken. Breek daarna het vacuüm van de cup, zodat je hem eenvoudig kan verwijderen. Lukt het niet, ga dan even iets anders doen en probeer het daarna opnieuw. Het is even oefenen, maar je krijgt het vanzelf onder de knie. You got this!
Let op: het is belangrijk dat de menstruatiecup niet langer dan de maximale draagtijd wordt gedragen. Meestal ligt de maximale draagtijd tussen de 8 en 12 uur (zie gebruiksaanwijzing). Neem contact op met je huisarts als het echt niet lukt om de menstruatiecup te verwijderen. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Aangezien je een menstruatiecup meerdere keren kan gebruiken, is het belangrijk dat je hem goed schoonmaakt. Hij gaat dan jarenlang mee. Dit is goed voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je portemonnee. Je maakt je cup als volgt schoon.
Zijn er vlekken of verkleuringen te zien op je menstruatiecup? Deze ontstaan vaak wanneer je hem eerst met warm water afspoelt en daarna met koud water. De kleur van je menstruatiebloed blijft dan hangen in de cup. Om de verkleuringen eruit te krijgen, kan je een scheutje azijn of soda toevoegen aan het gekookte water waarin je hem schoonmaakt. Doe dit niet te vaak, dit kan de cup beschadigen.
Deze reiniging kan ook helpen om nare geurtjes uit de cup te verwijderen. Nare geurtjes ontstaan vaak door een vaginale schimmelinfectie, het schoonmaken met verkeerde producten of het bewaren van de cup in een afgesloten bakje of zakje dat niet ademt.
Hoe vaak je een menstruatiecup moet verschonen hangt af van het merk en de hevigheid van je menstruatie. Op de gebruiksaanwijzing staat vermeld hoe lang je hem maximaal kan inhouden. Ben je hevig ongesteld? Verschoon de cup voor de zekerheid dan iets vaker. Na het legen zie je hoeveel bloed je bent verloren. Zo leer je vanzelf hoe vaak het verschonen voor jou nodig is.
Let op: houd de cup nooit langer in dan de maximum draagtijd. Meestal ligt deze tussen de 8 en 12 uur (zie gebruiksaanwijzing).
Als je de menstruatiecup op de juiste manier gebruikt en schoonmaakt, gaat deze jarenlang mee. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Je kan een menstruatiecup gebruiken, ook als je een spiraaltje hebt. Het is wel belangrijk om te weten dat er gevallen bekend zijn waarbij het spiraaltje per ongeluk werd verwijderd tijdens het verwijderen van de menstruatiecup. Dit kan gebeuren door het per ongeluk trekken aan het touwtje van het spiraaltje tijdens het verwijderen, of door het vacuüm zuigen van de menstruatiecup.
Gelukkig komt dit niet vaak voor. Bij twijfel over het gebruik van een menstruatiecup kan je altijd contact opnemen met je huisarts.
Je plaatst een menstruatiecup in de vagina, net voorbij het schaambeen. Hierdoor is het niet verstandig om vaginale seks te hebben. Beide partijen kunnen last krijgen van pijn en ongemakken.
Als je de menstruatiecup op de juiste manier inbrengt, dan wordt hij licht vacuüm gezogen. De cup kan dan niet doorlekken. Het kan wel zo zijn dat er al een beetje bloed in je vagina zat toen je de cup inbracht. Dit (kleine beetje) bloed kan dan in je ondergoed terechtkomen. Als de menstruatiecup niet goed is ingebracht, dan kan je wel last krijgen van doorlekken. Vaak is hij niet goed uitgevouwen, waardoor hij niet vacuüm is gezogen. Is dit het geval? Breng hem dan opnieuw in aan de hand van ons stappenplan.
Met de meeste menstruatiecups kan je gewoon zwemmen. Omdat hij in je vagina zit, heb je ook geen last van een uitstekend touwtje (zoals bij tampons). Aangezien je de meeste menstruatiecups langer in kan houden dan tampons, kan je er zelfs vaak extra lang mee zwemmen. Leeg je menstruatiecup altijd voordat je gaat zwemmen, zo weet je zeker dat deze niet gaat lekken.
Tip: we raden aan om pas te gaan zwemmen met een menstruatiecup als je gewend bent aan het concept en goed weet hoe je hem op de juiste manier inbrengt. Dit kun je oefenen door eerst thuis een bad te nemen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.