Onregelmatig ongesteld: alles over een onregelmatige cyclus

Veel vrouwen worden soms onregelmatig ongesteld. De ene maand ben je langer of korter ongesteld dan de andere maand, of soms word je misschien ineens niet ongesteld. Meestal is een onregelmatige cyclus niets om je zorgen over te maken, maar het kan wel vervelend zijn, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden. Wat zijn mogelijke oorzaken van een onregelmatige cyclus? En moet je er iets aan doen? Wij vertellen je er alles over.

Een vrouw die onregelmatig ongesteld is

Wat is een onregelmatige menstruatiecyclus?

Wat is een onregelmatige menstruatiecyclus? Tijdens je menstruatiecyclus bereidt je baarmoeder zich voor op de innesteling van een bevrucht eitje. Als er geen bevruchting plaatsvindt, word je ongesteld en begint de cyclus opnieuw. Benieuwd hoe je cyclus werkt? Lees ons artikel over menstruatie.

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Maar wist je dat slechts 30% van de Nederlandse vrouwen een regelmatige cyclus van 28 tot 30 dagen heeft? Bij de meeste vrouwen is de cyclus langer, korter, of wisselt deze in duur. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het lastiger te voorspellen wanneer je ongesteld wordt en hoe lang dit duurt. Dit maakt het ook moeilijk om precies te weten op welke dagen je vruchtbaar bent. Dit kan onhandig zijn als je graag zwanger wil worden.

Gelukkig kan je met een ovulatietest toch vaststellen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Heel handig als je zwanger wil worden! Deze testen meten de stijging van het luteïniserend hormoon (LH) in je lichaam, die vlak voor de ovulatie plaatsvindt. Hierdoor krijg je een beter inzicht in je vruchtbare dagen, zelfs als je cyclus onregelmatig is.

Shop menstruatieproducten

Wat zijn de oorzaken van een onregelmatige cyclus?

Veel vrouwen menstrueren onregelmatig. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij meiden die nog niet zo lang ongesteld zijn en bij vrouwen die (bijna) in de overgang zitten. Meestal is het niets om je zorgen over te maken.

Het kan ook voorkomen dat je opeens onregelmatig ongesteld wordt, terwijl je eerder bijna op de minuut precies kon voorspellen wanneer je zou gaan bloeden. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • gebruik van bepaalde medicijnen
  • psychische factoren, zoals stress en depressie
  • stoppen met de pil
  • gewichtstoename of -afname
  • een eetstoornis
  • intensief of overmatig sporten
  • een soa

bepaalde aandoeningen, zoals endometriose, ontstekingen of vleesbomen. Word je langere tijd niet ongesteld? Dan kan je ook zwanger zijn. Let op: als dat niet zo is, betekent het uitblijven van je ongesteldheid niet dat je niet zwanger kan raken. Blijf dus gewoon anticonceptie gebruiken!

Wat moet je doen als je onregelmatig ongesteld bent?

Je kan niet veel doen aan een onregelmatige cyclus. Ga eens na of een van de bovenstaande oorzaken van toepassing is op jouw situatie. Dan weet je in ieder geval waardoor het komt. Twijfel je over de oorzaak of maak je je zorgen? Bel dan je huisarts.

Wil je zwanger worden, maar kan je door je onregelmatige ongesteldheid niet goed vaststellen wanneer je vruchtbaar bent? Dan is een ovulatietest iets voor jou. Daarmee kan je je (meest) vruchtbare dagen achterhalen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.