Abnormale vaginale afscheiding

Vrijwel iedere vrouw heeft het: vaginale afscheiding. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken, want het is volkomen normaal. De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander. Maar wanneer is er sprake van abnormale vaginale afscheiding? En wat kan je er tegen doen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over vaginale afscheiding.

Vrouw in ondergoed mogelijk met abnormale vaginale afscheiding

Wat is vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding is een natuurlijk proces van vaginaal vochtverlies dat vaak een beetje slijmerig is. In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken. Toch kan er soms sprake zijn van ongewone vaginale afscheiding. Ongewone vaginale afscheiding wijkt af van je gebruikelijke afscheiding en is niet bloederig.

Wat zijn de symptomen van abnormale vaginale afscheiding?

Het is vaak lastig om het verschil tussen natuurlijke en abnormale vaginale afscheiding te herkennen. Vaak herken je jezelf het beste wanneer er een verschil is in je vaginale afscheiding. Om je toch een beetje houvast te geven, kan je abnormale vaginale afscheiding herkennen aan de volgende symptomen:

  • een toename in de hoeveelheid afscheiding
  • een andere kleur dan gebruikelijk
  • afwijkende geur (in sommige gevallen ruikt het naar rotte vis)
  • jeuk of irritatie in of rond de vagina

Hoe ontstaat abnormale vaginale afscheiding?

Het klinkt misschien niet zo fris, maar in een gezonde vagina zijn er altijd bacteriën, gisten en schimmels aanwezig. Ze vormen onder normale omstandigheden de afweer van de vagina en zorgen voor de juiste balans. Bij abnormale vaginale afscheiding kan 1 van de bacterie-, gist- of schimmelsoorten in te grote mate aanwezig zijn, waardoor er een infectie ontstaat. Zo’n infectie kan veroorzaakt worden door:

  • antibioticagebruik
  • verkeerde hygiëne
  • een soa
  • irritatie door een pessarium
  • een verstoring of verandering in de hormoonbalans
  • afname van de hoeveelheid oestrogeen

Als je twijfelt aan de oorzaak van je abnormale vaginale afscheiding is het belangrijk om je huisarts te raadplegen.

Wat te doen tegen abnormale vaginale afscheiding?

Het is erg lastig om zelf iets tegen abnormale vaginale afscheiding te doen. Dit komt vooral doordat de exacte oorzaak zonder een huisarts vaak moeilijk te achterhalen is. Raadpleeg daarom je huisarts als je last hebt van abnormale vaginale afscheiding.

Hoe voorkom je (abnormale) vaginale afscheiding?

In het algemeen is vaginale afscheiding moeilijk te voorkomen. Normale vaginale afscheiding is ook helemaal niet erg, het hoort tenslotte bij je lichaam. Maar we snappen het als je het toch een beetje vervelend vindt. De volgende adviezen kunnen je helpen om vaginale afscheiding te verminderen of te voorkomen:

  • zorg voor een goede algemene weerstand
  • houd je conditie op peil
  • zorg voor een goede nachtrust
  • gebruik geen zeep wanneer je je vagina wast, water is voldoende
  • zorg dat je bij het afvegen van urine of ontlasting bij je vagina begint en dan naar de richting van je anus gaat (dit voorkomt dat er bacteriën van de anus in de vagina terecht komen)
  • bij wisselende seksuele contacten is het belangrijk om een condoom te gebruiken, dat is namelijk het enige voorbehoedsmiddel dat je beschermt tegen soa's

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je last hebt van abnormale vaginale afscheiding kan je het beste altijd contact opnemen met je huisarts. Om de precieze oorzaak te achterhalen is er een onderzoek van je huisarts nodig. In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige infectie die goed te behandelen is. Geen zorgen dus. Je kan last hebben van vaginale schimmelinfectie of een bacteriële vaginose.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG 4296-0225-3085

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.