
Wellness at home
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Wat vervelend! Gisteren heb je je benen geschoren en nu heb je zo’n pijnlijk ingegroeid haartje. Wat kun je doen om ingegroeide haartjes te voorkomen? Hoe moet je een ingegroeide haar verwijderen en kun je een ontsteking rond een ingegroeide haar uitknijpen? We vertellen je alles wat je moet weten.
Een ingegroeide haar ontstaat doordat een haar opgesloten raakt na het scheren of epileren. Wanneer je een haar verwijdert, staat de huid onder lichte spanning. Bij het scheren of epileren worden haren iets van elkaar getrokken en ontstaat er een scherp puntje aan het einde van de haar. Dit puntje kan in de wand van het haarzakje prikken, waardoor het de uitgang van het haarzakje blokkeert. De haar groeit vervolgens niet meer goed naar buiten, waardoor deze onder het huidoppervlak zit en een weg zoekt om toch te groeien. Ingegroeide haartjes komen met name voor op plekken waar de haren dikker zijn, zoals in de schaamstreek, oksels en op de benen.
Meestal ontstaat een ingegroeide haar doordat:
Heb je last van een geïrriteerde huid of roos? Lees alles over haarproblemen, huidtypes en huidproblemen.
Een ingegroeide haar kan leiden tot een ontsteking van het haarzakje. Een haar die onderhuids groeit kan namelijk de talgproductie in de talgklier blokkeren. Hierdoor komt het haarzakje onder druk te staan en kan er een ontsteking ontstaan. Het haarzakje wordt rood, gezwollen en kan pijnlijk aanvoelen. De gele verkleuring die soms optreedt is talg.
Een ingegroeide haar kan ook eerst boven het huidoppervlak groeien en vervolgens met een krul terug in de huid groeien. Je lichaam zal de huid hiertegen beschermen met een ontsteking in het haarzakje.
Een ingegroeide haar is een bultje dat erg kan irriteren. Het kan soms pijnlijk en ontstoken aanvoelen. Hoewel de verleiding groot kan zijn om het bultje uit te knijpen, doe je er goed aan om er vanaf te blijven. Dit in verband met huidbeschadiging en littekenvorming.
Wil je toch dat de ingegroeide haar wordt verwijderd? Ga dan langs bij je huisarts of een schoonheidsspecialist. Deze knijpt het bultje uit met een speciaal naaldje. Meestal komt de ingegroeide haar mee naar boven en wordt deze er voorzichtig uitgehaald met een gedesinfecteerde pincet.
Wil je ingegroeide haren definitief behandelen? Dan biedt laserontharing vaak uitkomst. Bij laserontharing gaat het haarzakje kapot, waardoor er geen nieuwe haar meer kan groeien. Toch kan het voorkomen dat (een paar) haartjes na een laserbehandeling teruggroeien. Vaak zijn ze dan wel een stuk lichter en dunner dan voorheen. Het aantal behandelingen dat nodig is om permanent te ontharen, verschilt per persoon. Dat heeft onder andere te maken met de structuur en de hoeveelheid van de haren.
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om ingegroeide haren te voorkomen:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.