
Luieruitslag
Je kindje ligt met rode billetjes en een betraand gezichtje op het aankleedkussen. Jullie gezellige één-op-één momentje is opeens een strijd geworden. Dit zou weleens kunnen komen door luieruitslag. Ouders geven zichzelf, vaak onterecht, de schuld wanneer hun kindje last heeft van luieruitslag. Ondanks de goede verzorging hebben bijna alle kleintjes er weleens last van. Hoe ontstaat luieruitslag eigenlijk en wat kun je doen om de kans op luieruitslag te verkleinen?
Artikel opslaan
Wat is luieruitslag?
Luieruitslag is een uitslag op de huid van je kindje, die voor pijn en jeuk kan zorgen. Deze uitslag wordt ook wel luierdermatitis genoemd. Deze uitslag is onder andere te herkennen aan rode vlekken, blaasjes, bultjes of wondjes op de huid onder de luier. Gevaarlijk is luieruitslag niet voor je kind, maar het kan wel heel pijnlijk zijn!
Wat zijn de symptomen van luieruitslag?
Denk je dat jouw kindje last heeft van luieruitslag? Je kunt dit herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen:
- De huid rondom de billen is geïrriteerd, rood en schraal.
- De huid bevat open, vochtige plekken.
- De huid bevat blaasjes.
- Je kindje kan prikkelbaarder zijn en minder eetlust hebben dan normaal vanwege de jeuk en pijn.
Wat zijn de oorzaken van luieruitslag?
Luieruitslag ontstaat, zoals het woord al doet vermoeden, door luiers. Geen zorgen, de uitslag wordt niet veroorzaakt door de kwaliteit of soort luier. Luieruitslag is een vorm van huidirritatie. Deze huidirritatie ontstaat door een combinatie van factoren: warmte, wrijving en het contact van de huid met urine en ontlasting. De ontlasting en urine in de luier zorgen ervoor dat de huid van je kindje weker wordt bij de billen. Wanneer de luier ook nog eens langs die weke huid schuurt, kan dat zorgen voor irritaties van en beschadigingen aan de huid.
Heeft jouw kind eczeem? Let dan goed op! Kinderen die al last hebben van eczeem, hebben namelijk ook een vergrote kans op luieruitslag. Dit komt doordat zij van nature al een gevoelige huid hebben.
Luieruitslag lijkt vaker voor te komen bij kinderen die tandjes krijgen. Het is namelijk vaak zo dat kinderen last krijgen van diarree op het moment dat hun tandjes doorkomen. Deze dunnere ontlasting is meestal een boosdoener voor huidirritaties die uiteindelijk tot luieruitslag kunnen leiden.
Hoe kun je luieruitslag behandelen?
Heeft je kindje last van luieruitslag? Dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat hij of zij er zo snel mogelijk vanaf komt! Gebruik hiervoor de volgende adviezen:
- Verschoon de vieze luier van je kindje zo snel mogelijk.
- Gebruik bij voorkeur een lauwwarm washandje tijdens het verschonen. Geen washandje bij de hand? Gebruik dan alcoholvrije, ongeparfumeerde babydoekjes.
- Laat de billetjes zoveel mogelijk aan de lucht drogen. Geen tijd daarvoor? Gebruik dan talkpoeder.
- Smeer de billetjes van je baby in met zinkzalf.
- Gebruik extra absorberende luiers als je merkt dat je kindje schrale billetjes heeft.
- Doe de luier niet te strak om bij je kindje, zodat er nog genoeg lucht kan circuleren. Krijg je de ontlasting lastig van de billetjes? Sprenkel dan wat baby-olie op het billendoekje. Hierdoor hoef je niet hard te wrijven en krijg je de ontlasting alsnog goed van de billetjes.
- Maak je gebruik van katoenen luiers? Spoel ze na het wassen dan nog een keer extra uit in water met azijn. De azijn zorgt er namelijk voor dat de de restjes zeep uit de luiers te verwijderen.
Let op: gebruik geen maizena tegen luieruitslag. Dit vergroot namelijk de kans op ontstekingen.
Heeft je kindje last van open wondjes of blaasjes? Stop niet met het smeren van de zinkzalf! Check wel of er geen parfums of andere irriterende ingrediënten in de zalf zitten. Zolang die er niet in zitten, doet de zalf je kindje geen pijn en kun je blijven smeren.
Bekijk hier ons assortiment met huidverzorgingsproducten voor baby's > |
Kun je luieruitslag bij je baby voorkomen?
Luieruitslag komt bij de meeste kinderen wel eens voor. Wil je de kans op luieruitslag bij je kleintje verkleinen? Zorg er dan voor dat je bovenstaande adviezen consequent toepast, ook wanneer er je kind geen luieruitslag heeft.
Moet je naar de dokter bij luieruitslag?
Met luieruitslag hoef je niet met je kindje naar de dokter. Zorg ervoor dat je de luiers vaak verschoont, de billen van je kindje goed droog houdt en ze elke keer insmeert met zinkzalf. In de meeste gevallen lost de luieruitslag dan vanzelf op.
De duur van de luieruitslag is verschillend. Soms is het na een dag al weg, in andere gevallen heeft het wat langer nodig. Heeft je kindje na een week nog last van de luieruitslag en lijkt het alleen maar erger te worden? Het kan dan zijn dat de huid is geïnfecteerd met een gist (Candida albicans). Ga dan langs de huisarts.
Neem ook contact op met je huisarts als je merkt dat je kindje veel pijn heeft en/of de uitslag erger lijkt te worden.
Ook bij de volgende symptomen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts:
- Als je baby ook op andere plaatsen van het lichaam uitslag heeft.
- Als de randen van de uitslag heel scherp zijn met een fijn schilferend randje.
- Als er vlak om de uitslag heen plekjes te zien zijn.
- Als er op de plekken van de uitslag blaasjes te zien zijn.
Kan luieruitslag ook bij volwassenen voorkomen?
Ja, luieruitslag kan ook bij volwassenen voorkomen. Het komt vooral voor bij volwassenen met incontinentieproblemen. Bij volwassenen noemen we luieruitslag ook wel smetplekken. Voor het behandelen van luieruitslag bij volwassenen gelden dezelfde tips als bij kinderen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.