
Maag & Darm
Etos
Laatste update 19 februari 2025
Heb je last van hevige jeuk bij je anus, vooral ‘s nachts? En zie je kleine, witte wormpjes in je ontlasting? Dan heb je waarschijnlijk aarsmaden. Erg vervelend, maar over het algemeen onschuldig. Wil je weten hoe je wormpjes krijgt, wat de symptomen zijn en wat je zelf kan doen? Lees dan snel verder.
Aarsmaden of aarswormen zijn witte wormpjes die zich in de darm van de mens nestelen en voortplanten. Aarsmaden worden ook wel ‘wormpjes’ genoemd. Afhankelijk van het geslacht kunnen de wormpjes 3 tot 10 millimeter lang zijn. Ze zien eruit als een klein wit draadje. Zijn er dus kleine, bewegende, witte draadjes zichtbaar in en op je ontlasting? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met aarsmaden.
Aarsmaden komen vaak voor bij kinderen, mede door al het speelgoed dat ze aanraken. Met name jonge kinderen kunnen ‘s nachts schrikken van de jeuk en gaan huilen. Soms kan je de volwassen wormpjes zelfs zien kruipen. Aarsmaden bij kinderen kunnen over het algemeen geen kwaad. Neem bij twijfel altijd even contact op met je huisarts.
Je krijgt aarsmaden door onbewust eitjes in te slikken. Deze eitjes worden vaak verspreid doordat iemand met aarsmaden aan zijn of haar anus (bilspleet) krabt en de eitjes dan onder zijn of haar nagels krijgt. De eitjes zijn met het blote oog niet te zien en kunnen zich op deze manier via deurknoppen, glas, bestek en speelgoed verspreiden. Als je in aanraking bent gekomen met bijvoorbeeld een besmette deurklink en vervolgens een broodje eet, dan is de kans groot dat je de eitjes binnenkrijgt.
De eitjes groeien in je dunne darm uit tot larven. Deze larven verplaatsen zich vervolgens naar je dikke darm en groeien daar uit tot volwassen aarswormen.
Als je aarsmaden hebt, heb je voornamelijk last van hevige jeuk bij je anus (bilspleet). Je kan ook last van jeuk krijgen rond de vagina. Deze jeuk treedt voornamelijk ‘s nachts op. Als je gaat slapen, kunnen de vrouwelijke wormen namelijk via je anus je darm verlaten om eitjes te leggen rond je anus. Dit veroorzaakt de jeuk.
Voor sommige mensen gaan de ongemakken verder dan alleen jeuk. Misselijkheid en verminderde eetlust kunnen ook als symptomen optreden. Het overmatig krabben brengt niet alleen jeuk met zich mee, maar kan ook leiden tot irritatie of ontsteking van de huid. Hierdoor kleuren de anus of schaamlippen soms rood. Grote aantallen aarsmaden in de darm kunnen ook buikpijn veroorzaken.
De vervelende jeuk van de wormpjes kan je ’s nachts flink uit je slaap houden. Heel soms komen de wormpjes bij meisjes (of vrouwen) in de plasbuis of vagina terecht. Omdat de wormpjes bacteriën met zich meebrengen, kunnen ze daar een ontsteking veroorzaken.
Als jij, je kindje of iemand in jullie omgeving aarsmaden heeft, dan kan je verspreiding voorkomen door hygiënische maatregelen te nemen:
Laat het kind dat last heeft van wormpjes niet met andere kinderen in hetzelfde bed slapen.
Wormpjes verdwijnen vanzelf als je geen eitjes meer binnenkrijgt. Meestal binnen 4 tot 6 weken.
Je kan er ook voor kiezen om een wormkuur te volgen. Deze wormkuur is bij Etos verkrijgbaar en ook online te bestellen. Als meer gezinsleden aarsmaden hebben, is het goed dat alle gezinsleden een kuur volgt. Let op: voor kinderen jonger dan 2 jaar en zwangere vrouwen wordt een wormenkuur afgeraden. Dit is een geneesmiddel met Mebendazol*. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
Hou je je niet aan deze hygiënische voorschriften, dan is de kans aanwezig dat je iemand in je omgeving besmet. Dit blijft gelden als je een wormkuur neemt. Bij een slechte hygiëne is het zelfs mogelijk dat je jezelf opnieuw besmet. Kinderen kunnen bijvoorbeeld tussen hun billen krabben en later dezelfde vinger (met wormpjes) in hun mond steken.
Aarsmaden zijn over het algemeen onschuldig, ook al vind je ze misschien vies. Gaan de aarsmaden maar niet weg, ook niet na een wormkuur? Herhaal de kuur en zorg dat het hele gezin meedoet en blijf de hygiënische voorschriften volgen.
Gaan de wormpjes dan nog niet weg? Bel dan even de huisarts. Ook wanneer er steeds opnieuw wormpjes opduiken, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-0125- 2653.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.