
Maag & Darm
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Kijk jij weleens achterom voordat je een grote boodschap doorspoelt? Je ontlasting zegt namelijk veel over je gezondheid. Het is dan ook belangrijk om alert te zijn op afwijkingen in je ontlasting. Wij hebben de 7 meest voorkomende afwijkingen voor je op een rijtje gezet.
Gezonde ontlasting is bruin van kleur. Ontlasting dankt deze kleur aan gal. Gal heb je nodig om vetten te verteren. Als je lever te weinig gal produceert, ziet je ontlasting er ontkleurd uit. Ontkleurde ontlasting kan op meerdere aandoeningen wijzen, maar gaat dan meestal gepaard met andere klachten. Neem contact op met je huisarts wanneer je, naast ontkleurde ontlasting, last hebt van:
Helderrood bloed bij de ontlasting is meestal onschuldig en vaak afkomstig van een wondje aan de anus of aambeien. Donkerrood bloed vermengd met de ontlasting, kan daarentegen wijzen op een ontsteking verder in het maag-darmkanaal. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Lees hier meer over bloed in de ontlasting.
Is je ontlasting zwart van kleur? Ook in dit geval is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen. Zwarte ontlasting kan namelijk wijzen op een bloeding in het eerste deel van het spijsveteringskanaal. Het bloed vermengt zich dan met de ontlasting, waardoor het niet meer herkenbaar is als bloed.
Waterige ontlasting duidt meestal op acute diarree en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een infectie in de darmen. Acute diarree gaat vaak na een paar dagen vanzelf over. Heb je diarree? In ons artikel over diarree lees je wat je moet doen om uitdroging te voorkomen. Ga naar de huisarts bij ernstige klachten, zoals:
Vette ontlasting blijft drijven of blijft juist aan het toilet kleven. Het stinkt vaak meer dan normaal en is wat lichter gekleurd dan normale ontlasting. Heb je regelmatig vettige ontlasting? Ga dan langs bij je huisarts. Vette ontlasting kan duiden op verschillende aandoeningen, zoals een niet goed werkende alvleesklier, een tekort aan gal of een voedselallergie, zoals coeliakie.
Zit er slijm bij of vermengd in je ontlasting? Slijm betekent dat je darmen geïrriteerd zijn. Dit kan op verschillende aandoeningen wijzen: van onschuldig tot ernstig. Zit er bloed bij het slijm? Dan kan het zijn dat je een ontsteking in je darmen hebt. Neem in beide gevallen contact op met je huisarts.
Aarsmaden zijn witte wormpjes die eruit zien als kleine, witte draadjes op de ontlasting. Aarsmaden zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel vervelende jeuk bij de anus geven. Wil je weten wat je moet doen als je last hebt van aarsmaden? Lees dan ons artikel over aarsmaden.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.