Uitgelicht product

€ 11.65

Afwijking in de urine

Je plas is gewoonlijk geel of transparant. Het kan even schrikken zijn als er opeens een andere kleur urine in de wc ligt. Waar kunnen de verschillende kleuren op wijzen? En wist je dat je je met een zelftest eenvoudig kan testen of je een urineweginfectie hebt? Dat lees je in dit artikel. 

Een donkergele papieren ballon, met de kleur van afwijkende urine

Wat zijn afwijkingen in de urine?

Urine is kleurloos tot donkergeel. Hoe minder je drinkt, hoe donkerder geel van kleur je plas wordt. In de ochtend is je plas bijvoorbeeld wat donkerder, omdat je ‘s nachts wel vocht verliest als je zweet, maar niets drinkt. Heeft je urine een andere kleur dan geel, bijvoorbeeld rood, bruin of zwart? Of heb je misschien wel last van vlokken in je urine? Dan is er iets aan de hand.

Wat betekent rode of bruine urine?

Het klinkt bijna als een fabel, maar het is echt waar: het eten van rode bietjes en rode kool kan zorgen voor rode urine. Maar wanneer je urine rood tot bruin is, kan dit ook duiden op bloed in de urine. Je kan ook rode urine hebben door het gebruik van bepaalde medicijnen. Bruine urine kan ook veroorzaakt worden door een leveraandoening. Wanneer je last hebt van rode of bruine urine is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts.

Bloed in urine

De onderliggende oorzaak van bloed in de urine kan een serieuze aandoening zijn. Raadpleeg daarom altijd je huisarts als dit zich voordoet.

Wat betekent donkerbruine urine?

Heb je last van donkere urine? Meestal is de oorzaak een verwonding of infectie van de plasbuis of de endeldarm. Mogelijk bijkomende verschijnselen van donkere urine zijn koorts, urineweginfecties, diarree en belletjes in de urine.

Een andere oorzaak van sterk ruikende of stinkende urine is uitdroging. Raadpleeg je huisarts als je last hebt van donkere urine.

Wat betekent fel-gele urine?

Als je een supplement met vitamine B1 neemt, kan je urine tijdelijk fel-geel kleuren. Dit komt doordat vitamine B1 wateroplosbaar is en je lichaam het overschot dat niet direct nodig is, via de urine uitscheidt. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

Wat betekent troebele of schuimende urine?

Wanneer je last hebt van niet heldere urine of vlokken in je urine, kan dit komen door te weinig vochtinname of het eten van bepaald voedsel. In dat geval is troebele of schuimende urine ongevaarlijk.

Troebele urine kan ook veroorzaakt worden door de aanwezigheid van pus of zoutkristallen, wat kan wijzen op een urineweginfectie, zoals een blaasontsteking. Daarnaast kunnen nieraandoeningen zorgen voor troebele of schuimende urine.

Een urineweginfectie, bijvoorbeeld een blaasontsteking, kan pus in de urine veroorzaken. Met een zelftest kan je snel en eenvoudig testen of je klachten worden veroorzaakt door een blaasontsteking. De verpakking bevat twee zelftests, zo kan je het resultaat nogmaals controleren.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Of je nu last hebt van donkere urine, rode urine of vlokken in je urine: neem altijd contact op met je huisarts wanneer je urine een andere kleur is dan geel of geel-transparant.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.