Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking kan plotseling ontstaan en veroorzaakt vaak hevige buikpijn. Deze ontsteking moet altijd behandeld worden, neem bij twijfel over je klachten dus altijd contact op met een arts. Hoe herken je een blindedarmontsteking? In dit artikel lees je alles wat je over een blindedarmontsteking moet weten. 

Jonge vrouw met haar handen op haar buik: ze heeft last van een blindedarmontsteking.

Wat is een blindedarmontsteking?

Een blindedarmontsteking is een ontsteking van de blindedarm. Dit is een aanhangsel van de dunne darm, bij de overgang naar de dikke darm. Het wordt ook wel appendix genoemd en ligt rechtsonder in de buik. Een blindedarmontsteking komt net zoveel bij mannen als bij vrouwen voor en komt meestal voor tussen de vijftien en dertig jaar. Een blindedarmontsteking komt zelden voor onder de leeftijd van drie jaar.

Hoe ontstaat een blindedarmontsteking?

Een blindedarmontsteking ontstaat vaak doordat de verbinding van de blindedarm met de dikke darm wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een hard klontje ontlasting. Als je te weinig vezels eet, kunnen zich gemakkelijk klontjes ontlasting vormen. Door de afsluiting kan de blindedarm zich niet leegmaken, waardoor bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en een ontsteking veroorzaken. Ook wanneer de uitgang van de blindedarm vernauwd is, kan een blindedarmontsteking gemakkelijker ontstaan.

Welke factoren vergroten de kans op een blindedarmontsteking?

Hoewel een blindedarmontsteking onverwachts kan ontstaan, zijn er wel enkele risicofactoren die de kans vergroten. Mensen met een onregelmatig dieet, weinig vezels, of een geschiedenis van buikklachten kunnen vatbaarder zijn. Ook genetische factoren of mensen met een verzwakt immuunsysteem spelen een rol. Maar vaak blijft het onduidelijk waarom sommige mensen wel en anderen niet een blindedarmontsteking krijgen.

Wat zijn de symptomen van een blindedarmontsteking?

Hoe kom je erachter dat je blindedarmontsteking hebt? De klachten ontstaan vrij plotseling en ontwikkelen zich snel. Je kan last hebben van de volgende verschijnselen.

  • Heftige buikpijn rondom de navel, die zich later naar rechtsonder in de buik verplaatst.
  • Koorts.
  • Een ziek gevoel.
  • Hevige pijn bij het bewegen.

Hoe herken je een blindedarmontsteking bij je kind?

Naast heftige buikpijn, koorts en een ziek gevoel kan je kind bij een blindedarmontsteking last hebben van de volgende symptomen.

  • Minder zin in eten.
  • Misselijkheid en overgeven.
  • Verstopping of juist diarree.
  • Een buik die hard aanvoelt.

Wat zijn de verschillen tussen een blindedarmontsteking en andere buikpijnklachten?

Buikpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Wat een blindedarmontsteking vaak onderscheidt, is dat de pijn meestal begint rondom de navel en later verschuift naar de rechteronderbuik. Daarnaast kan je koorts krijgen en voel je je ziek.

Kan je een blindedarmontsteking krijgen als je zwanger bent?

Ja, het is mogelijk om een blindedarmontsteking te krijgen tijdens de zwangerschap. Het kan lastiger zijn om de symptomen te herkennen, omdat de pijn in de buik vaak anders aanvoelt door de zwangerschap. Toch is het belangrijk om altijd alert te zijn op pijn en andere symptomen, en bij twijfel direct medische hulp te zoeken.

Kan een blindedarmontsteking vanzelf overgaan?

Een blindedarmontsteking geneest vaak niet vanzelf en vereist in de meeste gevallen een medische behandeling. Een ontstoken blindedarm kan leiden tot een ontsteking van omliggende weefsels, of de blindedarm kan openbarsten. Dit kan een buikvliesontsteking veroorzaken, een ernstige aandoening waarbij je nog zieker wordt. Om dit te voorkomen, moet een blindedarmontsteking altijd snel behandeld worden. Raadpleeg bij symptomen dus altijd een arts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Buikpijn kan veel oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een blindedarmontsteking, als je:

  • buikpijn hebt, eerst in de hele buik en later rechtsonder in de buik
  • koorts hebt
  • een ziek gevoel hebt

Het is daarom ook belangrijk te overleggen met je huisarts als je denkt een blindedarmontsteking te hebben. Deze gaat namelijk niet vanzelf weer over.

Hoe wordt een blindedarmontsteking gediagnosticeerd?

Een arts kan verschillende onderzoeken uitvoeren.

  • Lichamelijk onderzoek: De arts onderzoekt de buik en kijkt of druk op de onderbuik pijn veroorzaakt.
  • Bloedonderzoek: Ontstekingswaarden kunnen wijzen op een infectie.
  • Beeldvorming: Een echo of CT-scan kan de diagnose bevestigen en complicaties uitsluiten.

Wat kan je zelf doen aan een blindedarmontsteking?

Een blindedarmontsteking kan alleen worden behandeld door een arts. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met je huisarts als je vermoed dat je een blindedarmontsteking hebt.

Kan je een blindedarmontsteking voorkomen?

Hoewel een gezonde levensstijl en dieet met voldoende vezels, water en beweging bijdragen aan een goede spijsvertering, zijn de exacte oorzaken van een blindedarmontsteking vaak niet volledig te achterhalen. Zelfs met een gezond dieet kan een blindedarmontsteking optreden, en daarom is het belangrijk om bij symptomen altijd direct medische hulp te zoeken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:

Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten bij deze toepassing/indicatie. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.