Uitgelicht product

2 voor 3.00 Promotie: Promotie voorwaarden: Etos handzeep 300 ml alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. mini’s.
pomp
€ 1.85

Buikgriep: herkennen en behandelen

Niets is vervelender dan buikgriep. Je wordt overvallen door een vlaag van misselijkheid en moet als de brandweer naar de wc. Gelukkig is buikgriep meestal onschuldig, maar de symptomen kunnen behoorlijk naar zijn. Wil je weten wat je moet doen bij buikgriep en hoe je voorkomt dat je anderen besmet? Lees het hier! 

Buikgriep? Volg de borden naar het toilet!

Wat is buikgriep?

Bij buikgriep is het slijmvlies aan de binnenkant van je maag en darmen ontstoken. Dit ontstaat meestal door een virus, maar kan ook door een bacterie of parasiet veroorzaakt worden. Je lichaam reageert op de ontsteking met misselijkheid, overgeven en diarree. Hierdoor helpt het je om ziekteverwekkers zo snel mogelijk kwijt te raken.

Hoe krijg je buikgriep?

Je krijgt buikgriep meestal van iemand anders die buikgriep heeft via de lucht of via ongewassen handen. Je wordt dan besmet met buikgriep via kleine deeltjes van het speeksel, het braaksel of de ontlasting van de besmette persoon. Buikgriep ontstaat wanneer de onderliggende virussen of bacteriën via de mond in jouw maag of darmen terechtkomen.

Norovirus of rotavirus?

Het norovirus en het rotavirus zijn de meest voorkomende buikgriepvirussen. Het norovirus komt vooral bij volwassenen voor en duurt gemiddeld 2 tot 3 dagen. Het rotavirus treft vaker baby’s en jonge kinderen en houdt langer aan, zo’n 4 tot 9 dagen. Baby's en jonge kinderen hebben een grotere kans om het rotavirus te krijgen. Kinderen die het rotavirus doormaken, bouwen hier immuniteit voor op. Voor het norovirus kan je echter meerdere keren besmet raken, omdat hier verschillende varianten van bestaan.

Let er bij jonge kinderen goed op dat ze niet uitdrogen door overgeven en diarree.

Uitdroging herken je aan:

Wat zijn de symptomen van buikgriep?

Als je buikgriep hebt, kan je je flink beroerd voelen. De symptomen van buikgriep zijn:

Je kan ook buikgriep hebben zonder overgeven en of diarree. In sommige gevallen ervaren mensen nauwelijks klachten, maar zijn ze wel besmet.

Voedselvergiftiging of buikgriep?

Omdat de klachten van buikgriep lijken op die van voedselvergiftiging, worden ze vaak verward. Voedselvergiftiging wordt echter meestal veroorzaakt door bacteriën in bedorven voedsel, terwijl buikgriep vaak door een virus komt.

Is buikgriep besmettelijk?

Ja, buikgriep is erg besmettelijk! Je speeksel, braaksel en ontlasting bevatten het virus en kunnen gemakkelijk worden overgedragen, ook via voorwerpen of handen. Het norovirus is zelfs zó besmettelijk dat het via de lucht kan worden verspreid. Wees je bewust dat je na het verdwijnen van je klachten nog 3 dagen besmettelijk bent.

Wat is de incubatietijd van buikgriep?

De incubatietijd van buikgriep is ongeveer 1 tot 3 dagen. Dat betekent dat er 1 tot 3 dagen kunnen zitten tussen de besmetting en de eerste klachten. Hierdoor weet je soms niet precies waar en wanneer je de buikgriep hebt opgelopen.

Wanneer heerst buikgriep?

Daar zie je hoeveel meldingen van buikgriep er de In Nederland komt buikgriep, vooral door het norovirus en rotavirus, het meest voor in de winter. Op de website van Griepalert.nl bekijk je hoeveel meldingen er zijn om te weten of buikgriep in jouw omgeving heerst.

Hoelang duurt buikgriep?

Buikgriep gaat meestal vanzelf weer over. Na 2 dagen zijn de buikgriepklachten vaak al een stuk minder en neemt de diarree af. Toch kan het wel een week duren voordat je er weer helemaal bovenop bent. Let op dat je voldoende vocht, zouten en suikers binnenkrijgt, anders kan je uitgedroogd raken. Goed drinken en uitzieken, dus!

Hoe voorkom je dat je anderen met buikgriep besmet?

Heb je buikgriep? Zó voorkom je dat je het virus aan anderen doorgeeft:

  • Was je handen na elk toiletbezoek.
  • Houd het toilet goed schoon. Heb je thuis meer dan één toilet? Reserveer dan één toilet voor jezelf.
  • Maak geen eten voor anderen klaar.
  • Gebruik je eigen hand- en theedoeken.
  • Was het bestek en servies dat je hebt gebruikt goed af. Laat anderen hier niet van eten of drinken.
  • Geef anderen liever geen hand en vermijd intiem contact.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Raak je mond zo min mogelijk aan. Zo verklein je de kans dat je het virus met je handen verspreidt.
  • Was je kleding en beddengoed op een zo hoog mogelijke temperatuur.
  • Blijf thuis totdat je weer helemaal beter bent. Dit is vooral belangrijk als je met voeding of in de verzorging werkt.

Wat te doen tegen buikgriep?

Tegen buikgriep valt helaas niet veel te doen, behalve uitzitten en wachten tot het overgaat. De diarree en het braken zijn namelijk nodig om de ziekteverwekkers uit je lichaam te krijgen. Wel kan je zorgen dat je de juiste dingen eet en drinkt om uitdroging te voorkomen. Hieronder geven we wat tips.

Wat moet je eten en drinken bij buikgriep?

  • Eten: Eet waar je trek in hebt, maar houd het licht en vermijd pittig of vet eten. Bouillonsoep, witte rijst en wit brood zijn goede keuzes. Ze zijn licht verteerbaar en helpen de vochtbalans op peil te houden.
  • Drinken: Blijf goed gehydrateerd. Water, thee en bouillon zijn prima keuzes. Ook al moet je veel overgeven, je lichaam neemt toch een deel van het vocht op.

Helpt cola tegen buikgriep?

Veel mensen zweren bij cola als ze buikgriep hebben. Maar werkt dit eigenlijk wel? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat cola helpt tegen buikgriep. Het koolzuur in cola kan je klachten zelfs verergeren. Het is wél zo dat je veel vocht verliest als je buikgriep hebt, waardoor je behoefte hebt aan water en suiker.

Helpen medicijnen tegen buikgriep?

In de meeste gevallen hoef je geen medicijnen te nemen. Buikgriep gaat meestal vanzelf over. Omdat buikgriep meestal door een virus veroorzaakt wordt, heeft antibiotica geen zin. Het gebruik van diarreeremmers wordt afgeraden, omdat ze de ziekteverwekkers juist langer in je lichaam kunnen houden. Als je toch zelfhulpmiddelen bij buikgriep wilt gebruiken, zoals diarreeremmers, overleg dat dan altijd eerst met je arts.

Let op: gebruik je medicijnen? Of slik je de anticonceptiepil? Houd er dan rekening mee dat die mogelijk niet goed worden opgenomen in je lichaam door het overgeven en de diarree.

Werkt paracetamol tegen buikgriep?

Paracetamol* helpt alleen bij hoofdpijn of koorts die bij buikgriep kunnen optreden, maar werkt niet tegen de infectie zelf.

Wanneer moet je naar de huisarts met buikgriep?

Heb je buikgriep? Bel je huisarts als je:

  • 3 dagen of langer meer dan 6 keer per dag diarree hebt.
  • 3 dagen of langer koorts hebt.
  • Blijft overgeven, veel dorst hebt, en weinig drinkt.
  • Na 1 week nog steeds diarree hebt.
  • Slijm of bloed bij je ontlasting.
  • Al 24 uur niet hebt geplast.
  • Suf of verward bent of bijna flauwvalt.
  • Ernstige buikpijn hebt.

* Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG: 4296-1224-2547.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.