
Maag & Darm
Etos
Laatste update 22 april 2025
Ieder kind heeft weleens last van buikpijn. Soms kan een kind niet goed aangeven waar het precies last van heeft, waardoor je als ouder niet weet wat er aan de hand is. Maar waar kan buikpijn door komen? En hoe kan je buikpijn verzachten? Lees snel meer.
Buikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Het is dus soms niet duidelijk waar je kind precies last van heeft. Er zijn wel een aantal veelvoorkomende oorzaken van buikpijn. We zetten ze hieronder voor je op een rij! Raadpleeg je huisarts als je kind buikpijn blijft houden, de buikpijn gepaard gaat met andere klachten of als je vragen hebt.
Heeft je kind ruzie gehad met een vriendje? Moet hij of zij een spreekbeurt geven op school? Zijn er spanningen thuis of ben jij zelf, als ouder, gespannen of somber? Een kind is erg gevoelig voor spannende situaties en kan letterlijk buikpijn van spanning of angst krijgen. Het is in dit geval belangrijk om de onderliggende oorzaak van de buikpijn aan te pakken. Bespreek met je kind wat hem of haar dwars zit en hoe jullie dat samen kunnen oplossen.
Bij buikgriep heeft je kind niet alleen last van buikpijn, maar mogelijk ook van diarree, misselijkheid en overgeven. Buikgriep gaat meestal binnen een week vanzelf weer over. Lees er meer over in ons artikel over buikgriep.
Obstipatie of verstopping kan ook buikpijn veroorzaken. Bij obstipatie hopen poep en gas zich op, wat buikpijn en een opgeblazen gevoel kan geven. Je kind gaat bijvoorbeeld maar 1 of 2 keer per week naar de wc voor een grote boodschap.
Het slijmvlies dat de binnenkant van de maag bedekt is normaal gesproken goed bestand tegen het sterke zuur in de maag, maar soms kan de maagwand toch geïrriteerd raken. Naast buikpijn kan je kind ook misselijk zijn of een opgeblazen gevoel hebben.
Brandend maagzuur of reflux houdt in dat de maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm. Door het maagzuur raakt de slokdarm dan geïrriteerd. Dit kan een branderig of pijnlijk gevoel in de bovenbuik en borst geven.
Moet je kind vaak plassen en heeft hij of zij naast buikpijn ook pijn bij het plassen? Dat kunnen symptomen zijn van een blaasontsteking. Meisjes hebben hier wat vaker last van dan jongens. Bij baby’s en (onzindelijke) kleuters is blaasontsteking soms moeilijk te herkennen. Let bij hen op huilgedrag bij het plassen. Lees er meer over in ons artikel over blaasontsteking.
Bij tienermeisjes kan buikpijn worden veroorzaakt door het verkrampen van de baarmoeder tijdens of vlak voor de menstruatie. De baarmoeder kan ook verkrampen voordat meisjes voor het eerst ongesteld zijn geweest. In een klein aantal gevallen kan ook de eisprong (ongeveer 14 dagen na de eerste dag van de menstruatie) buikpijn veroorzaken. Lees meer in ons artikel over menstruatie.
Vooral jonge kinderen (ongeveer tussen 2 en 4 jaar) geven nog weleens aan dat ze buikpijn hebben, aan terwijl ze bijvoorbeeld eigenlijk oor- of keelpijn hebben. De buik is op die leeftijd een soort oerplaats om gevoelens van pijn en ongemak een plek te geven. Vraag dus goed door aan je kind waar de pijn vandaan komt en waar de pijn precies zit.
Buikpijn kan worden veroorzaakt door eetgedrag. Te snel, te veel of te vet eten kan buikpijn in de hand werken, maar je kind kan ook gewoon iets verkeerds hebben gegeten. Geen paniek: dit soort buikpijn verdwijnt meestal vanzelf weer.
Bij een intolerantie kan een kind bepaalde voedingsstoffen niet verdragen. Denk aan voedingsstoffen zoals koemelk, pinda’s, eieren of gluten. Krijgt je kind zo’n voedingsstof toch binnen, dan krijgt hij of zij binnen een paar minuten tot 2 uur buikpijn en diarree. Ook een opgeblazen gevoel, winderigheid en gewichtsverlies kunnen op een intolerantie wijzen.
Het kan erg vervelend en stressvol voor je kind zijn als hij of zij buikpijn heeft. Wat helpt tegen buikpijn, is afhankelijk van de oorzaak ervan. Wij geven je een paar algemene tips om buikpijn te verlichten en te voorkomen.
Tips om buikpijn te verlichten
Tips om buikpijn te voorkomen
Heeft je kind regelmatig last van buikpijn? Dan kan het zinvol zijn om een buikpijndagboek bij te houden. Schrijf hierin alles op over de buikpijn: wanneer begint het, hoe lang duurt het, waar zit de pijn precies, doet plassen of poepen pijn, is er net iets spannends gebeurd of liggen er spannende situaties in het verschiet? Op deze manier kan je een duidelijk beeld vormen van de buikpijn en eventuele oorzaken.
Neem contact op met de huisarts als:
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0425-3412
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.