
Huidproblemen
Etos
Laatste update 07 april 2025
Krijg je buikpijn als je yoghurt hebt gegeten? Of word je misselijk na een glas melk? Dan ben je misschien lactose-intolerant. Daar kan je helaas niets aan doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg lactosevrije producten te vinden in de supermarkt. Maar hoe herken je een lactose-intolerantie precies? Lees dan snel verder!
Iemand met lactose-intolerantie kan geen voedingsmiddelen eten of drinken die lactose (ook wel melksuiker genoemd) bevatten. Het eten of drinken van lactosehoudende voedingsmiddelen geeft vervelende klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Dat komt doordat er geen of weinig van het enzym lactase in je darmen voorkomt. Dat enzym is nodig voor het afbreken van melksuiker. Een lactose-intolerantie kan op latere leeftijd ontstaan, maar kan ook op jonge leeftijd al tot uiting komen.
Lactose zit voornamelijk in zuivelproducten zoals melk, slagroom en yoghurt. Ook zuivelproducten van andere dieren dan koeien bevatten lactose. Sommige harde kazen bevatten geen lactose meer door het rijpingsproces. Deze kazen geven een veel kleinere kans op de vervelende klachten die bij een lactose-intolerantie horen. Omdat lactose ook in moedermelk zit, worden alle kinderen geboren met het enzym lactase. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt het lactase-gehalte na het 3e levensjaar af. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen in Azië lactose-intolerant zijn, terwijl Europeanen en Noord-Amerikanen doorgaans wel lactase blijven aanmaken?
Intolerantie wordt vaak verward met een allergie. Bij lactose-intolerantie verdraag je normale hoeveelheden lactose niet vanwege het gebrek aan lactase. Daardoor krijg je last van je buik. In het geval van een koemelkallergie reageert je lichaam met een allergische reactie op bepaalde eiwitten in koemelk. De symptomen van een allergie kunnen zich uiten in onder andere maagdarm-, luchtweg- en huidklachten. Een koemelkallergie is soms moeilijk te herkennen omdat je net als bij een lactose-intolerantie last van je buik kan krijgen. Een verschil is dat je bij een lactose-intolerantie vaak wel een kleine hoeveelheid zuivel kan verdragen. Bij een allergie is dit niet het geval.
Als je lactose-intolerant bent, krijg je vrij snel na het eten van zuivelproducten last van de volgende klachten:
Deze lactose-intolerantie symptomen zijn voor zowel volwassenen als kinderen hetzelfde. De intolerantie kan voor kinderen wel invloed hebben op hun groei en ontwikkeling. Als kinderen lactose-intolerant zijn, kan het bijvoorbeeld voorkomen dat ze niet in gewicht toenemen door aanhoudende diarree. Daarnaast kan een lactosevrij dieet zorgen voor het binnenkrijgen van te weinig voedingsstoffen, als er geen zuivelproducten of geschikte vervangers worden geconsumeerd.
Heb je bovenstaande klachten, maar wil je zeker weten of het gaat om een intolerantie voor lactose of om een koemelk-intolerantie? Dan kan je een lactose-intolerantietest laten uitvoeren door een specialist. Een lactose-intolerantietest kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De meest voorkomende methoden zijn de ademtest, de bloedtest en de eliminatie-provocatie test, waarbij voedingsmiddelen voor een bepaalde periode worden uitgesloten en vervolgens weer worden geïntroduceerd.
Om klachten zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk om je aan een lactosevrij of lactosebeperkt dieet te houden. Bespreek met je huisarts of een diëtist hoe je lactosevrije producten kan vervangen en hoe je ervoor kan zorgen dat je voldoende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B2 en calcium, binnenkrijgt. Ook kan je huisarts of diëtist onderzoeken hoe heftig je lichaam reageert op lactose. Dan weet je of je bijvoorbeeld ook zoetjes of geneesmiddelen met een klein beetje lactose moet vermijden.
Hieronder hebben wij een aantal handige tips voor je waar je rekening mee kan houden om je klachten zo veel mogelijk te voorkomen:
Vermoed je dat jij of je kind lactose-intolerant is, maar weet je het niet zeker? Neem dan contact op met je huisarts. Je huisarts kan onderzoeken of jij of je kind een lactose-intolerantie heeft en advies geven.
Disclaimer: Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.