
Maag & Darm
Etos
Laatste update 05 maart 2025
Heb je wel eens gehoord van een platte worm die in je darmen leeft? Het klinkt misschien heel vies, maar het is genoeg mensen overkomen: een lintworm. Gelukkig is een lintworm niet iets heel ernstigs en is het goed te behandelen. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten over een lintworm!
Een lintworm is een platte worm die leeft in de darmen. De worm zit met het kopdeel goed vast in de darmwand. Schrik niet, maar een volwassen lintworm kan 2 tot 10 meter lang worden en een levensduur hebben van wel 25 jaar.
Een lintworm kan je eigenlijk zien als een infectie. Deze infectie ontstaat meestal door het eten van rauw of onvoldoende verhit rundvlees. Denk hierbij aan de volgende besmettingsbronnen:
Je kan runderen zien als de tussenpersoon van de lintworm. Besmette runderen bevatten namelijk cysten van de worm. Als je het vlees rauw of onvoldoende verhit eet, is de worm als het ware nog in leven en kan die dus in je lichaam terecht komen.
Je kan een lintworm herkennen aan de volgende symptomen:
Qua behandeling kan je zelf weinig tegen de lintworm doen. Gelukkig is een lintworminfectie niet ernstig, maar het is wel belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Een lintworminfectie verdwijnt namelijk niet zonder behandeling. Zolang de infectie bestaat verlies je af en toe segmenten van de worm, maar de kop laat vrijwel nooit vanzelf los. Daarom is het belangrijk om de lintworminfectie te laten behandelen door je huisarts.
De belangrijkste tip die we je mee kannen geven is om op te letten dat je geen rauw of niet goed doorbakken vlees eet. Maar we snappen ook dat bijvoorbeeld filet americain hartstikke lekker is. Je hoeft dit daarom echt niet links te laten liggen. Het is namelijk helaas gewoon pech als je te maken krijgt met een lintworm. Wel kan je het risico verminderen door rauwe vleesproducten alleen van een betrouwbare bron te kopen en te controleren of het goed is bereid.
Een lintworm is alleen te behandelen door arts. Raadpleeg daarom je huisarts als je denkt dat je een lintworm hebt.
Disclaimer:Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.