
Maag & Darm
Etos
Laatste update 17 februari 2025
Een maagzweer kan leiden tot vervelende klachten zoals pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Maar wat is het precies? En wat kan je doen bij een maagzweer? Wij vertellen je er alles over in dit artikel!
Bij een maagzweer, ook wel maagulcus, is er een beschadiging van de binnenkant van je maag. Het maagzuur irriteert die beschadiging, waardoor een ontstekingsplek, oftewel een zweer, kan ontstaan. Een maagzweer kan ontstaan in de maag zelf, maar komt vaker net voorbij de maag voor, in de twaalfvingerige darm. Toch spreken we in beide gevallen van een maagzweer.
Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op een maagzweer. Het hebben van een maagzweer is in de meeste gevallen erg pijnlijk. Dit is dan ook meestal het symptoom waardoor een maagzweer wordt herkend. Daarnaast kan je bij een maagzweer de volgende symptomen ervaren:
Blijf je te lang rondlopen met maagklachten zonder behandeling? Dan kunnen er complicaties optreden, zoals een maagbloeding of een perforatie (scheurtje of gaatje in de maag). Deze situaties komen gelukkig zelden voor, maar het is belangrijk om op tijd hulp te zoeken bij klachten.
Heb je het idee dat je last hebt van een maagzweer? Raadpleeg dan je huisarts.
De meest voorkomende oorzaak van een maagzweer is de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie voelt zich thuis in de zure omgeving van de maag. Veel mensen dragen de Helicobacter pylori bij zich, terwijl zij nooit klachten hebben. Er lijkt dus meer nodig te zijn dan alleen deze maagbacterie om een maag- of twaalfvingerige darmzweer te ontwikkelen. Er wordt gedacht dat alcoholgebruik en roken hier ook een rol bij kunnen spelen.
Een minder vaak voorkomende oorzaak van een maagzweer is het (overmatig) gebruik van bepaalde pijnstillers, bijvoorbeeld acetylsalicylzuur, ibuprofen en diclofenac. Lees dus voor gebruik altijd goed de bijsluiter.
Wanneer je last hebt van een maagzweer zijn er een aantal adviezen die belangrijk zijn:
Producten die maagklachten kunnen verergeren zijn: sterk gekruid eten, ui, chocolade, koffie, zure of koolzuurhoudende dranken, pepermunt en citrusvruchten. Heb je vaker last van maagklachten? Probeer deze producten dan niet te eten of drinken bij een maagzweer.
Je huisarts kan het beste beslissen of behandeling noodzakelijk is. De behandeling hangt namelijk af van de oorzaak van je maagzweer en de symptomen die je hebt.
Het beste advies om een maagzweer te voorkomen, is een gezonde levensstijl aanhouden. Denk hierbij dus aan gezonde voeding, genoeg beweging, niet roken en matig alcoholgebruik.
Heb je klachten die horen bij een maagzweer? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan onderzoeken of je daadwerkelijk een maagzweer hebt en je eventueel een passende behandeling voorschrijven. Neem altijd direct contact op met je huisarts bij:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Disclaimer:Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.