Opboeren: wat kan je doen?

Je neemt een grote slok cola en oeps! Je laat per ongeluk een boer. Het af en toe laten van een boer is heel normaal en niks om je zorgen over te maken. Maar als je echt vaak een boer moet laten, kan dit heel vervelend zijn. Benieuwd hoe opboeren ontstaat en wat je zelf kan doen? Lees dan verder!

Flesje cola, die ervoor kan zorgen dat je gaat boeren

Wat is opboeren?

Een hoeveelheid lucht of gas kan (on)gewild vanuit de maag door de keel ontsnappen. Dit gaat vaak gepaard met een geluid. We noemen dit een ‘boer’. Herhaaldelijk boeren kan sociaal hinderlijk zijn. Tegelijkertijd kan het laten van een boer als een opluchting worden ervaren.

Wat zijn de symptomen van opboeren?

Opboeren kan gepaard kan met andere symptomen, zoals:

  • een opgeblazen gevoel in het bovenste deel van de buik
  • misselijkheid
  • gerommel in de maagstreek

Hoe ontstaat opboeren?

In de darm worden tijdens de spijsvertering gassen gevormd, zoals stikstofgas, koolzuurgas en methaangas. De samenstelling en de hoeveelheid van deze gassen hangt voor een groot deel af van je voeding. Deze gassen zijn over het algemeen reukloos en worden deels in de darmen opgenomen. Via de bloedbaan komen de gassen in de longen terecht, waarna je ze uitademt via je mond. Dit kan gebeuren in de vorm van een boer.

Wat is de oorzaak van opboeren?

Per dag wordt in de darm ongeveer 600 ml gas gevormd, waarvan een groot deel het lichaam via de anus verlaat. Dit gebeurt met de ontlasting of door scheten te laten. Een klein deel ontsnapt naar de maag en komt daar als 'boer' naar buiten. Mogelijke oorzaken van overmatig boeren zijn:

  • Het (onbewust) inslikken van lucht. Ophoping van gas in de maagstreek wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat de persoon, meestal onbewust, lucht inslikt. Deze gewoonte is bekend onder de naam ‘aërofagie’. Aërofagie kan een uiting zijn van nervositeit, maar kan ook het gevolg zijn van een verkeerde sliktechniek bij het eten.
  • Het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Koolsoorten, koolzuurhoudende frisdranken, ui, bier, peulvruchten, knoflook, prei en vet eten kunnen extra lucht veroorzaken. Als je veel van deze voedingsmiddelen neemt, kan het zijn dat je vaker moet boeren.

Een onderliggende aandoening kan soms ook opboeren als gevolg hebben.

Wat kan je doen bij opboeren?

Wil je voorkomen dat je een boer moet laten? Dan kan je de volgende dingen doen:

  • Let op dat je niet te snel eet.
  • Probeer kleine porties te eten op regelmatige tijdstippen. Ook licht verteerbaar eten, zoals fruit, groente en vis, kan helpen om opboeren te voorkomen.
  • Beperk voedingsmiddelen waarvan je weet dat je er gevoelig voor bent, zoals vet eten, koolsoorten, peulvruchten of frisdrank.
  • Draag geen strakke kleding rond je buik, zoals een riem of strakke broek.
  • Zit rechtop tijdens het eten.

Zelfzorgmiddelen bij gasvorming

Gasvorming in het maag-darmkanaal kan leiden tot een opgeblazen gevoel of vaker boeren. Onderstaande producten kunnen verlichting geven bij gasvorming:

Lucovitaal opgeblazen gevoel capsules is een medisch hulpmiddel dat een drukkend opgeblazen gevoel verlicht. Bij buikpijn en gasvorming. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Rennie Deflatine* is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij klachten door brandend maagzuur, zure oprispingen, gasvorming (flatulentie) en een opgeblazen gevoel.

Is opboeren ernstig?

In de meeste gevallen ligt aan herhaald opboeren geen ernstige oorzaak ten grondslag. Bij sommige mensen staan klachten als buikpijn of braken op de voorgrond en is het boeren een bijkomstig verschijnsel. In dat geval is het goed om advies te vragen aan je huisarts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Boeren is meestal een onschuldig verschijnsel. Wel kan het hinder geven in je sociale leven. Het is aan te raden om naar je huisarts te gaan, wanneer:

  • het boeren gepaard gaat met misselijkheid
  • het boeren gepaard gaat met braken
  • het boeren gepaard gaat met een opgezette buik
  • het boeren gepaard gaat met ongewild gewichtsverlies

* Gebruik Rennie Deflatine niet als als je nierstenen of een ernstige nierfunctiestoornis hebt. Gebruik dit geneesmiddel ook niet als je een hoog calciumgehalte of verlaagd fosfaatgehalte van het bloed hebt.

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG 4296-0425-3402

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.