
Maag & Darm
Etos
Laatste update 07 april 2025
Heb je vaak buikpijn, een opgeblazen buik of last van rommelende darmen? En gaat dit samen met verstopping of diarree? Dan kan het zijn dat je een prikkelbare darm hebt, ook wel een spastische darm of prikkelbare darmsyndroom (PDS) genoemd. Maar wat is het prikkelbare darmsyndroom precies, wat kan je zelf doen bij onrustige darmen en wanneer is het verstandig om een arts te raadplegen? Dat lees je hier!
Het prikkelbare darmsyndroom is een darmaandoening. Bij een prikkelbare darm werken en reageren je darmen anders dan bij de meeste mensen. Ze zijn extra gevoelig of trekken te snel of te langzaam samen. Daardoor kun je last krijgen van een opgezette buik, winderigheid, verstopping of juist diarree.
Een prikkelbare darm en een spastische darm zijn verschillende benamingen voor hetzelfde probleem. Hoewel we het vaak een spastische darm noemen, is deze benaming niet helemaal juist. De darmen zijn namelijk niet spastisch, maar kunnen eventueel te snel of te langzaam samentrekken.
Ja, een prikkelbare darm is hetzelfde als het prikkelbare darmsyndroom. Bij veel mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. Deze overgevoeligheid veroorzaakt typische klachten van PDS. Daarom wordt PDS ook wel prikkelbare of overgevoelige darm genoemd. In het Engels heet het prikkelbare darmsyndroom irritable bowel syndrome (IBS).
De symptomen van een prikkelbare verschillen per persoon. Veelvoorkomende symptomen zijn:
Bij een prikkelbare darm heb je minimaal 6 maanden klachten en minstens 1 keer per week buikpijn in de afgelopen 3 maanden. Voordat je arts de diagnose prikkelbare darmsyndroom kan stellen, moeten andere mogelijke darmaandoeningen en allergieën worden uitgesloten.
Ervaar je een of meerdere van deze klachten? Neem bij twijfel of zorgen contact op met je huisarts voor advies.
De exacte oorzaak van een prikkelbare darm is nog niet duidelijk. Wel kunnen bepaalde factoren een rol spelen, zoals:
Sommige mensen met een prikkelbare darm ervaren dat bepaalde triggers hun klachten erger kunnen maken, zoals te veel of te weinig vezels, alcohol, het eten van bepaalde voedingsmiddelen en stress. Als je meer wilt weten over hoe je om kan gaan met stress en spanning, vind je bij ons meer informatie over mentale gezondheid.
Omdat er relatief weinig bekend is over de oorzaak van het prikkelbare darmsyndroom, is er ook geen standaard behandeling. Wel kan je onderstaande tips doorvoeren in je leef- en voedingspatroon om zo de klachten van een spastische darm te verlichten:
Heb je last van een onregelmatige stoelgang? Hou dan de volgende regels aan:
Het prikkelbare darmsyndroom is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn. Neem contact op met je huisarts als je twijfelt, je erg veel zorgen maakt of als je last hebt van één van de onderstaande klachten:
Disclaimer: Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0425-3411
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.